• Latest
νοσοκομειο

Αλλάζει το σύστημα για όσους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – Τι θα ισχύει από το 2025

10 Νοεμβρίου 2024
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στο Πυλωρί

23 Ιουνίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες με τη νέα νομοθετική ρύθμιση

23 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-

Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-

23 Ιουνίου 2026
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο

23 Ιουνίου 2026

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026

23 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο είναι μόνο η αρχή…» 

Δήμος Κοζάνης: «Το βιβλίο είναι μόνο η αρχή…» 

23 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Χριστοπούλεια 2026» – «Το όνομά μου είναι γυναίκα»

23 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για τους Δημότες του Δήμου Βοΐου σε προνομιακή τιμή

Δήμος Βοΐου: Προπώληση εισιτηρίων Fiesta Voio για τους Δημότες του Δήμου Βοΐου σε προνομιακή τιμή

23 Ιουνίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Βοΐου την Πέμπτη 25.06.2026

23 Ιουνίου 2026
Ημέρα χωρίς πλαστική σακούλα στα Γρεβενά

Ημέρα χωρίς πλαστική σακούλα στα Γρεβενά

23 Ιουνίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κοζάνη: 43χρονος αλλοδαπός απατεώνας, μέλος εγκληματικής οργάνωσης στα δίχτυα της αστυνομίας

23 Ιουνίου 2026
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία

23 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 24 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αλλάζει το σύστημα για όσους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – Τι θα ισχύει από το 2025

sierafm by sierafm
10 Νοεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
νοσοκομειο
0
SHARES
64
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Στο κινητό θα έρχεται η ιατρική αναφορά και τα πρακτικά χειρουργείου μετά από νοσηλεία από τη νέα χρονιά.
Στο κινητό θα έρχεται η ιατρική αναφορά μετά από νοσηλεία σε νοσοκομείο, καθώς επίσης και τα πρακτικά του χειρουργείου μετά από αίτημα του ασθενούς, από το 2025, στο πλαίσιο του συστήματος DRG (Diagnosis Related Groups), το οποίο είναι το Σύστημα Ομοιογενών Διαγνωστικών Ομάδων, που αφορά στο νέο μοντέλο αποζημίωσης των Νοσοκομείων, βάσει του παραγόμενου έργου και όχι των δαπανών, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Αυτή η ουσιαστική ψηφιακή διευκόλυνση στον πολίτη που δεν θα στήνεται σε ουρές και δεν θα χρειάζεται να κάνει αίτημα και να περιμένει καιρό για να πάρει τα πρακτικά της επέμβασης που έκανε, είναι μόνο ένα από τα οφέλη που έχει το εν λόγω σύστημα. Το σύστημα αυτό ουσιαστικά κατηγοριοποιεί τους ασθενείς σε ομάδες, βάσει της ομοιότητας των κλινικών χαρακτηριστικών και διαγνώσεων και της ομοιότητας των απαιτούμενων πόρων για τη διαχείρισή τους, με σκοπό τη δικαιότερη, τεκμηριωμένη και διαφανή διαχείριση των οικονομικών πόρων. Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου ο πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ) μαιευτήρας γυναικολόγος Παντελής Μεσσαρόπουλος.

Τι άλλες αλλαγές θα δει ο πολίτης στο άμεσο μέλλον προκύπτει εύλογα, ως ερώτημα, προς τον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Πάμε σε μία τελείως διαφορετική νοοτροπία ανάπτυξης του συστήματος υγείας. Εμείς κάθε μήνα, στέλνουμε αναφορές στα νοσοκομεία ανάλογα με την παραγωγικότητα τους και βάσει αυτών βελτιώνουν τη λειτουργία τους.

Έτσι, οι ενισχύσεις σε κλινικές και νοσοκομεία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και σε χρηματοδοτήσεις σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι στοχευμένες». Όπου εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο σύστημα είδαμε ότι δεν παρουσιάστηκε μεγάλη αύξηση των δαπανών, αναφέρει ο κ. Μεσσαρόπουλος για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «την αύξηση των δαπανών είναι δύσκολο σε ένα σύστημα υγείας κανείς να την αποφύγει. Όμως, το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι δαπάνες είναι το κλειδί μας, καθώς επίσης και η μη κατασπατάληση πόρων, όπου δεν χρειάζεται, χωρίς όμως αυτό να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό που είδαμε σε όλα τα κράτη ήταν ότι ναι μεν συγκρατήθηκαν οι δαπάνες και όχι μόνο δεν μειώθηκε η ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών, αλλά αυξήθηκε. Και αυτό είναι κάτι που θα δουν και οι Έλληνες πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα».
Τι είναι το σύστημα DRG – Επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά στο Υale το 1977

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΚΕΤΕΚΝΥ, το σύστημα DRG επινοήθηκε και αναπτύχθηκε αρχικά στο Υale των ΗΠΑ το 1977, και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και εντάχθηκε στο Μedi Care το 1983. «Πλέον εφαρμόζεται σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας και η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες που δεν είχε εφαρμόσει ολοκληρωμένο σύστημα DRG , παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί από δεκαετίας, αλλά δεν εφαρμόστηκε λόγω καθυστερήσεων και ζητημάτων την περίοδο των μνημονίων. Το δικό μας σύστημα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτό της Γερμανίας. Είναι από τα πιο σύγχρονα και λεπτομερή συστήματα που υπάρχουν διεθνώς στον κόσμο των DRG, γιατί είναι ένας ιδιαίτερος κόσμος. Εννοώ ότι δεν είναι ένα σύστημα που το θέτεις σε εφαρμογή και λειτουργεί όπως είναι, αλλά είναι ένα δυναμικό σύστημα. Και τα δυναμικά συστήματα χρειάζονται συνεχή εξέλιξη. Για αυτό υπάρχουν Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο όπως είναι και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ, ώστε να μπορούν να εξελίσσουν αυτά τα συστήματα, σύμφωνα με τις ανάγκες».

Το νέο σύστημα αποζημίωσης των Νοσοκομείων θα επηρεάσει δυσμενώς τα μικρά νοσοκομεία σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, είναι το επόμενο ερώτημα που τίθεται στον πρόεδρο του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. «Ήδη, το ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ έχει πάρει τα μέτρα του και απομακρυσμένα νοσοκομεία, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να έχουν παραγόμενο έργο αντίστοιχο νοσοκομείων της ηπειρωτικής χώρας, αλλά επειδή πρέπει να υπάρχουν για πολύ σοβαρούς λόγους πχ νησιωτικότητας, θα ενισχύονται με επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά ελεγχόμενα, βάσει συγκεκριμένου δείκτη. Ήδη, από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, γιατί έχουμε κάνει μοντέλα προσομοίωσης για το παραγόμενο έργο όλου του έτους, φαίνεται ότι δεν θα επηρεαστούν τα μικρά νοσοκομεία τουλάχιστον για φέτος».

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τα λεγόμενα αιματηρά εξιτήρια στα νοσοκομεία; Δηλαδή να δούμε να ασκούνται πιέσεις των διοικητών προς τους γιατρούς να δίνουν εξιτήριο νωρίτερα σε ασθενείς, για να κάνει το νοσοκομείο περισσότερες εισαγωγές, άρα να παίρνει περισσότερα χρήματα; «Είναι εύλογο το ερώτημα σας για πράγματα που δυστυχώς, έχουν γίνει στο παρελθόν. Είναι εύκολο όμως, πλέον να μην γίνονται. Καταρχήν, να σας πω, ότι αν κάποιος πάρει εξιτήριο νωρίτερα, οι πιθανότητες για το σύστημα είναι πολύ μεγαλύτερες αυτός ο ασθενής να επανέλθει πίσω στο νοσοκομείο, με επιπλοκές. Όταν αυτό συμβεί, πρώτον, αυτός ο ασθενής θα ενταχθεί στο ίδιο DRG, άρα η αποζημίωση του νοσοκομείου δεν θα είναι παραπάνω, αλλά ακριβώς η ίδια και δεύτερον, θα καταγραφούν οι επιπλοκές. Ως εκ τούτου στη μηνιαία αναφορά, στο τέλος του μήνα, θα φανεί αυξημένος αριθμός επιπλοκών, αν είναι μία κοινή πρακτική των διοικητών να πιέζουν γιατρούς να δίνουν εξιτήρια σε ασθενείς νωρίτερα, ενώ δεν πρέπει».

Ο τρόπος αποζημίωσης

Από τις αρχές του έτους όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι σε καθεστώς DRG, σύμφωνα με τον κ. Μεσσαρόπουλο, ενώ ήδη γίνεται μια προσπάθεια και έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με αρκετά ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξη τους στο σύστημα DRG. «Στόχος μας είναι έως το τέλος του έτους να έχουμε περίπου το 50-60% των ιδιωτικών νοσοκομείων, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας».

Ο τρόπος αποζημίωσης πρέπει να είναι ενιαίος σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία για να βγαίνουν συγκρίσιμα στοιχεία που είναι καλό να υπάρχουν και για τον πάροχο, ο οποίος πληρώνει, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και γενικότερα για το σύστημα υγείας. Το σύστημα DRG αναδεικνύει παθογένειες χρόνων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και ευτυχώς είμαστε δίπλα τους, αλλά είμαστε και ο δίαυλος μεταξύ υπουργείου και νοσοκομείων, ούτως ώστε αυτά τα προβλήματα καθημερινότητας, λειτουργικών συστημάτων, διαδικασιών κλπ να λύνονται πολύ γρήγορα».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Previous Post

Γιάννης Παπαϊωάννου και Αργυρώ Ξανθοπούλου με τον Γιώργο Παντελίδη

Next Post

Οδηγός λεωφορείου ήταν μεθυσμένος ενώ εκτελούσε δρομολόγιο

Next Post
λεωφορειο

Οδηγός λεωφορείου ήταν μεθυσμένος ενώ εκτελούσε δρομολόγιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στο Πυλωρί
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ουσιαστική ανακούφιση σε χιλιάδες δανειολήπτες με τη νέα νομοθετική ρύθμιση
  • Σιάτιστα: Ενοικιάζεται στούντιο γκαρσονιέρα-
  • Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  • Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr