Με ανησυχία αναμένουν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα την έλευση του Οκτωβρίου, περίοδο κατά την οποία ξεκινά η διαδικασία των μεταγραφών, καθώς με τις αλλαγές που έχουν γίνει στον ακαδημαϊκό χάρτη προοιωνίζεται νέα επιδείνωση του προβλήματος σε έναν κοινωνικό μέτρο που παρουσιάζει ήδη σοβαρές παθογένειες.
Ο πολλαπλασιασμός γεωπονικών, οικονομικών και φυσικομαθηματικών πανεπιστημιακών τμημάτων θα επιφορτίσει τα κεντρικά πανεπιστήμια με ασφυκτικά κύματα νεοεισερχόμενων φοιτητών, που θα αιτηθούν μεταφορά της θέσης τους από τον κατακερματισμένο ακαδημαϊκό χάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ενδεικτικά, το τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ υπολογίζει ότι στους 230 εισακτέους που ορίστηκαν από τον περασμένο Μάιο, θα υποδεχθεί από τις μεταγραφές ακόμα και 1.000 επιπλέον φοιτητές, αριθμός που χαρακτηρίζεται εξωφρενικός από το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», σε σχέση με τις υποδομές του ιδρύματος.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο αριθμός των φοιτητών, αλλά και η βάση εισαγωγής που προβληματίζει το ίδρυμα, καθώς αν και το τμήμα έχει βάση 14.000 μόρια, θα δεχθεί φοιτητές με βαθμό εισαγωγής κάτω από τη βάση.
Αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και άλλα πανεπιστήμια, όπως το ΟΠΑ, όπου δύο τμήματά του (Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης) θα δεχθούν φέτος μεταγραφές από πολλαπλάσιο αριθμό τμημάτων. Πάνω από ένας στους οκτώ θα διεκδικήσει φέτος μεταγραφή, με τον φόβο για επιβάρυνση των κεντρικών ιδρυμάτων και μαρασμό των περιφερειακών να επικρατεί. Όπως επίσης και η ανησυχία για τα τμήματα που αν και έχουν υψηλή βάση εισαγωγής, λόγω μεταγραφών θα δεχθούν πολλαπλάσιο αριθμό φοιτητών με βαθμό εισαγωγής ακόμη και 5.000 μορίων.
Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, μεταξύ άλλων θεμάτων, οι πρυτάνεις έθεσαν και το ζήτημα της εισαγωγής στα πανεπιστήμια, εστιάζοντας κυρίως στον αριθμό των εισακτέων και τις μεταγραφές.
Η πολιτική ηγεσία ετοιμάζει τους επόμενους μήνες νομοσχέδιο που θα αφορά τη λειτουργία των πανεπιστημίων, με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους, εστιάζοντας σε ένα πιο ελεύθερο νομικό πλαίσιο όσον αφορά τους ΕΛΚΕ (αναμένεται ρύθμιση στο τέλος Σεπτεμβρίου), τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά, όπως και αλλαγές στη διοίκηση των ιδρυμάτων.
Το ζήτημα του αριθμού των εισακτέων και οι μεταγραφές αποτελούν πάγιο αίτημα των πρυτάνεων, με τη νέα πολιτική ηγεσία όχι μόνο να δείχνει κατανόηση, αλλά έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ότι θα δώσει την αποκλειστική αρμοδιότητα στα ιδρύματα να ορίζουν τον αριθμό φοιτητών που θα δέχονται κάθε χρόνο.
Προτεραιότητα τα ΑΕΙ
Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πρωτοβουλίες από την πλευρά της ηγεσίας δεν αναμένονται σύντομα, καθώς προτεραιότητά της είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ και σε επόμενο χρόνο θα προχωρήσει σε αλλαγές όσον αφορά την εισαγωγή των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αν και ήδη εξαγγείλει αλλαγές, πολύ πιθανόν να μην προχωρήσει σε αυτές, ώστε να μην επηρεάσουν τους φετινούς υποψηφίους, μαθητές της Γ’ Λυκείου.
Πηγή:Newsbeast.gr