Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών ώρας, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία το 2021.
Το 2021 έφτασε προφανώς, αλλά οι διαφωνίες σε κρατικό επίπεδο στην ΕΕ έθεσαν το σχέδιο σε παύση – προς το παρόν.
Τι συμφωνήθηκε το 2019;
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας με μεγάλη διαφορά – 410 έναντι 192 – στις 26 Μαρτίου 2019.
Βάσει αυτής της συμφωνημένης πρότασης, η οποία δεν έχει αποκτήσει ακόμη νομική ισχύ, οι αλλαγές δύο φορές το χρόνο θα σταματήσουν από το 2021.
Ωστόσο, οι διαφωνίες σε επίπεδο κρατών, σχετικά με το αν πρέπει να παραμείνουμε σε μόνιμη βάση με τα ρολόγια μας στη θερινή ή στη χειμερινή ώρα και οι διαφωνίες σχετικά με την πλήρη κατάργηση των αλλαγών της ώρας, έχουν σταματήσει τη διαδικασία.
Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση;
Μιλώντας στην ιρλανδική ηλεκτρονική έκδοση The Journal, η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ντέιρντρε Κλουν είπε ότι η πρόταση «δεν προχωρά προς το παρόν» και έχει φρενάρει. Η Κλουν υποστηρίζει εδώ και καιρό την κατάργηση των αλλαγών ώρας στην ΕΕ και θέλει οι χώρες να παραμένουν στη θερινή ώρα όλο το χρόνο.
«Το Κοινοβούλιο συμφώνησε με την [πρόταση] και την ψηφίσαμε, αλλά τα κράτη μέλη έπρεπε να συμφωνήσουν και υπήρχε διχασμός», είπε.
«Έκαναν διαβούλευση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και έμειναν έκπληκτοι από την ανταπόκριση σε αυτό. Οι άνθρωποι συντριπτικά θέλουν να σταματήσουν τις αλλαγές ώρας».
Μια διαβούλευση με την ΕΕ για την κατάργηση των εποχιακών αλλαγών στα ρολόγια μας, που ολοκληρώθηκε το 2018, κατέληξε στη διαπίστωση ότι το 84% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την κατάργηση.
Πότε θεσπίστηκαν οι αλλαγές ώρας;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι θερινές ρυθμίσεις θεσπίστηκαν τον 20ό αιώνα για εξοικονόμηση ενέργειας.
Από το 2001, οι ρυθμίσεις για την θερινή ώρα της ΕΕ εμπίπτουν σε μια οδηγία που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να βάζουν τα ρολόγια μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και να τα γυρίζουν μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο.
Αλλά τον χειμώνα, τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που θα πηγαίνουν σχολείο στο σκοτάδι τα πρωινά του χειμώνα, όπως και για τους εργαζόμενους που πηγαίνουν πρωί πρωί στη δουλειά τους.
Υπάρχουν όμως και οφέλη, καθώς θα υπάρχει επιπλέον χρόνος με φως της ημέρας για υπαίθριες δραστηριότητες τα βράδια.
Εάν οι χώρες επέλεγαν το χειμερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά πρωινά από ό, τι τώρα για δουλειά και σχολικές μετακινήσεις, αλλά τα καλοκαιρινά μας βράδια θα ήταν συντομότερα.
Για μία χώρα όπως η Ελλάδα, δεν είναι μία ευχάριστη σκέψη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά – σύμφωνα με πληροφορίες της Huffpost – επιθυμεί την διαμόρφωση κοινής γραμμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, εκτιμούν ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρμοδίων υπουργείων και θα επιδιώξουν όλες οι πλευρές μία συμφωνία.
Ποιος έχει τον τελευταίο λόγο;
Η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία από κοινού για να τεθεί σε ισχύ μία απόφαση και το συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.
Η τελική απόφαση του Συμβουλίου θα ληφθεί έπειτα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι, εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.
Με πληροφορίες: The Journal