ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΑΝΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΑΝΗ», ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΑΝΗΣ
Με έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο (χθες 3-2-21) ότι το Τοπικό Συμβούλιο Αιανής έχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Η αλήθεια είναι ότι η εκλεγμένη της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν καλέστηκε ποτέ σε αυτή την συνάντηση. Σε επαφή που είχαμε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου ενημερωθήκαμε ότι η συνάντηση ήταν μόνο με το ψηφοδέλτιο «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΑΝΗ» και όχι με το τοπικό συμβούλιο. Ζητήσαμε να διορθωθεί άμεσα, μιας και είχε δημοσιευτεί στα τοπικά ΜΜΕ, μια είδηση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Μέχρι αυτή την στιγμή καμία διόρθωση δεν υπάρχει και η είδηση συνεχίζεται να αναπαράγεται . Αυτό το γεγονός μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δε αποτελεί ένα λάθος αλλά μια συνειδητή πράξη. Δείχνει πως αντιλαμβάνονται την «δημοκρατία», να αποκλείουν έναν εκλεγμένο σύμβουλο από συναντήσεις, που αφορούν την Αιανή, για να μην τους χαλάσει τη σούπα της συναίνεσης.
Δεν θέλουν την άλλη άποψη που αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς τόσο της κεντρικής εξουσίας όσο και της τοπικής περιφερειακής και δημοτικής αρχής που στηρίζουν την ανάπτυξη και της περιοχής με άξονα το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν τις «δημοκρατικές διαδικασίες «, «το διάλογο» με τη βάση για να ενσωματώσουν και να απορροφήσουν καλυτέρα τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του λαού.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:
α) σε σχέση με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο «θα δοθεί νέα αναπτυξιακή προοπτική αν λυθεί το ιδιοκτησιακό» όπως αναφέρουν, γεγονός που συνδέεται άμεσα, με την προοπτική της ιδιωτικοποίησης των Μουσείων , όπως κατατέθηκε σε πρόσφατο νομοσχέδιο αλλά και από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για σύναψη σύμβασης με το «σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ», που αποτελεί όχημα για είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) κάτι στο οποίο αντιδρούν τα σωματεία των αρχαιολόγων και των εργαζομένων συνολικά στους χώρους των μουσείων.
β) Οι όποιες αναγκαίες υποδομές προωθούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα «τη γέφυρα στον Χάνδακα», αποδεικνύεται ότι δεν έχουν σαν πρώτο μέλημα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για ασφαλή μετακίνηση , αφού για χρόνια καθυστερούσε ενώ αποτελούσε πάγιο αίτημα από το λαό της περιοχής , τώρα επιταχύνεται για να εξυπηρετήσουν τους παραπάνω σχεδιασμούς γεγονός που αποδεικνύει ότι όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν τα έργα “τρέχουν”.
Γ) Η τοποθέτηση του κ. αντιπεριφεριάρχη όσον αφορά το ΧΥΤΑ Αμιάντου (απ’ όσα είδαμε δημοσιευμένα αφού δεν είχαμε την δυνατότητα να παραβρεθούμε στη συνάντηση) επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι η τοπική διοίκηση παίζει το ρόλο του αμορτισέρ των λαϊκών αντιδράσεων . Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται πουθενά εναντίωση στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία του, αλλά γίνεται προσπάθεια να εφησυχάσει ο λαός της περιοχής, λέγοντας ότι το θέμα θα το αναλάβουν επιτροπές εξειδικευμένων επιστημόνων ώστε να τεθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό δείχνει ότι γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί το σχέδιο αφού προετοιμαστεί καλυτέρα η επιχειρηματολογία τους .