Με μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση παρακολούθησα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την ανακοίνωση του Δημάρχου, για μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μαυροδένδρι με δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου Δημητρίου Υψηλάντη. Συμπλήρωσε μάλιστα με ευαρέσκεια ο Δήμαρχος ότι το Μαυροδένδρι θα δει κάποιου άλλου είδους κινητικότητα η οποία θα το βοηθήσει γενικότερα (!)
Ο δε κ. Μιχαηλίδης, δηλώνοντας ικανοποιημένος (!) για την εξέλιξη, τόνισε ότι για να πάει η συγκεκριμένη υπηρεσία εκεί έγινε αγώνας και μάλιστα τεράστιος, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο (εννοώντας μάλλον τον κ. Σημανδράκο) και τον Γραμματέα.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φλώρος συμπλήρωσε ότι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προοριζόταν να μετεγκατασταθεί στα Κομνηνά Εορδαίας!!!
Τι σημαίνει όμως ο εξοστρακισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ από την πόλη της Κοζάνης;
- Απώλεια του αισθήματος ασφάλειας των εργαζομένων και αύξηση του χρόνου απόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕΠΕ λαμβάνουν χώρα ουκ ολίγα περιστατικά έντασης, ενώ να μη λησμονούμε ότι προ εξαετίας εισέβαλε ένοπλος με καραμπίνα.
- Δυσχέρεια και επιπλέον κόστος στις μετακινήσεις των υπαλλήλων και των πολιτών, ιδιαιτέρως όσων δεν διαθέτουν αυτοκίνητο τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει επαρκής αστική συγκοινωνία.
- Πρόσθετο εμπόδιο στη συνεργασία των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ με άλλες υπηρεσίες που εδρεύουν στην πόλη της Κοζάνης, όπως η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΕ Κοζάνης, η Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας, το Κτηνιατρείο, το Δασαρχείο, τα Δικαστήρια, τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ (ΚΥΔ), μελετητικά γραφεία κα.
- Ανασταλτικό παράγοντα κατ’ αντιστοιχία στην προσέλκυση συμβασιούχων υπαλλήλων για εργασία στο υποκατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτ. Μακεδονία.
- Δυσχέρεια και επιπλέον κόστος στη μετακίνηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν θα μπορούν πλέον να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους συνδυαστικά με μία μόνο επίσκεψη στην πόλη της Κοζάνης.
- Απώλεια εισοδήματος για την πόλη και απώλεια έμμεσων θέσεων εργασίας. Κατ’ αρχάς γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ νοικιάζει 2 χώρους γραφείων και αποθήκης εντός της πόλης και επιπλέον γιατί η μετακίνηση για δουλειά στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούσε να συνδυαστεί με επίσκεψη στην αγορά και τους χώρους εστίασης της πόλης.
Το μοναδικό κέρδος από τη μετακίνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων του κατά 1500 € το μήνα από ενοίκια, το οποίο μάλλον αποτέλεσε και το μοναδικό κίνητρο της Διοίκησης του για την υποβολή του αιτήματος μετεγκατάστασης. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή για τις κτιριακές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός στο κέντρο της Αθήνας, πληρώνει σε ενοίκια περίπου 90.000 € το μήνα (!!!)
Εν κατακλείδι, για τους παραπάνω λόγους είναι ανεπίτρεπτη η απομόνωση μεμονωμένων υπηρεσιών μακριά από τις έδρες των Νομών ή/και των Περιφερειών, άρα και η μετακίνηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός της πόλης της Κοζάνης στο Μαυροδένδρι, πόσο μάλλον στα Κομνηνά Εορδαίας.
Ο αγώνας που θα έπρεπε να δοθεί λοιπόν εξ αρχής από τη Δημοτική Αρχή, θα έπρεπε να ήταν η διεκδίκηση με επιχειρήματα της μη μετακίνησης του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός της πόλης της Κοζάνης και όχι να μην πάει στα Κομνηνά Εορδαίας.
Θα έπρεπε ακόμη, να τονιστεί στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι λόγω της απολιγνιτοποίησης, δεν είναι δυνατόν να στερούνται εισοδήματα από την Κοζάνη προς όφελος των εισοδημάτων των Αθηνών.
Επιπλέον, θα έπρεπε να τονιστεί ότι δεν είναι δυνατόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Μακεδονία να λειτουργεί υποστελεχωμένος, με μόλις 5 άτομα επιφορτισμένα ουσιαστικά με το αντικείμενο των ελέγχων για ολόκληρη την Περιφέρεια, χωρίς Διευθυντή, τα καθήκοντα του οποίου ασκούνται από υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα και με κλειστά τα γραφεία σε Γρεβενά και Φλώρινα.
Νομίζω, ότι στο σημείο που βρισκόμαστε το μοναδικό που πρέπει και μπορεί να γίνει είναι, με πρωτοβουλία και παρέμβαση των Βουλευτών και του Περιφερειάρχη στην Κυβέρνηση να ακυρωθεί η απαράδεκτη μεθόδευση μετακίνησης του ΟΠΕΚΕΠΕ εκτός της πόλης της Κοζάνης.
Και μια απορία, τι θα γίνει αν κάποιος ‘’ιθύνων’’ νους σκεφτεί ότι καλό θα ήταν να μετακινηθούν και άλλες υπηρεσίες εκτός της πόλης της Κοζάνης όπως ΕΛΓΑ, ΙΚΑ, Στατιστική Υπηρεσία κα;
*Ο Θεόδωρος Γ. Σιόγκας είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ & Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.