«Να κλείσω το φως και το κλιματιστικό. Ας ελέγξω και τις βρύσες».
Αυτονόητες κινήσεις για κάποιον που φεύγει από το σπίτι του και δεν θέλει να λάβει «φουσκωμένο» λογαριασμό.
Ο ίδιος μπορεί να μη δείξει την ίδια ευαισθησία στους χώρους της εργασίας του, ειδικά εάν πρόκειται για δημόσια υπηρεσία.
Η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας του προσωπικού χάρισε πριν από λίγες ημέρες στο γενικό νοσοκομείο Γρεβενών το περιβαλλοντικό Εθνικό Βραβείο Εnergy Globe Ελλάδας 2017 και μία θέση μεταξύ των τριών φιναλίστ που θα διεκδικήσουν στις 16 Ιανουαρίου 2018, στην Τεχεράνη, το παγκόσμιο βραβείο Εnergy Globe 2017 στην κατηγορία του.
Το συγκεκριμένο βραβείο έχει χαρακτηριστεί και περιβαλλοντικό Οσκαρ και εφέτος το διεκδίκησαν 2.000 δράσεις από 178 χώρες.
Η διάκριση του νοσοκομείου Γρεβενών αφορά την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 και ήδη έχει καρποφορήσει, εξοικονομώντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, «εκπαιδεύτηκαν» για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση ενέργειας. Οι οδηγίες ήταν απλές: «Κλείνουμε φώτα, κλιματισμό ή θέρμανση όταν αποχωρούμε από ένα χώρο. Κλείνουμε πόρτες, παράθυρα, βρύσες. Ενημερώνουμε άμεσα την τεχνική υπηρεσία όταν διαπιστώσουμε μία βλάβη». Επιπλέον, η τεχνική υπηρεσία ελέγχει σε καθημερινή βάση ότι όντως έχουν κλείσει τα φώτα, ο κλιματισμός και η θέρμανση σε χώρους που δεν έχουν απογευματινή κίνηση, ενώ παράλληλα ελέγχει, σε μηνιαία βάση, τις καταναλώσεις προκειμένου να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τυχόν διαρροές. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμός διαφορετικών τμημάτων προκειμένου να μειώνεται η χρήση ενέργειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λειτουργία της ατμογεννήτριας, η οποία από καθημερινή μειώθηκε στις δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα κατόπιν συνεννόησης με τα πλυντήρια και τον κλίβανο.
Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σε σχέση με τα έτη πριν από το 2011, μειώθηκε η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, πετρελαίου θέρμανσης κατά 48% και νερού κατά 72%. Αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας μεταφράζεται σε ετήσιο οικονομικό όφελος άνω των 200.000 ευρώ για ένα νοσοκομείο με προϋπολογισμό για λειτουργικές δαπάνες (πλην της μισθοδοσίας του μόνιμου προσωπικού) 3 εκατ. ευρώ.
«Η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας είναι θέμα οικονομίας και εκπαίδευσης προσωπικού. Το ζητούμενο ήταν όλοι οι εργαζόμενοι να μπουν στη λογική της μείωσης της σπατάλης», ανέφερε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών, Παντελής Αλεξιάδης, και πρόσθεσε πως «είναι επίσης σημαντικό ότι ένα μικρό σχετικά νοσοκομείο έχει συμβάλει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ορθής διαχείρισης της ενέργειας όχι μόνο στο προσωπικό του αλλά και γενικά στην τοπική κοινωνία». Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο λειτουργεί σε σχετικά νέο κτίριο, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1997 και ολοκληρώθηκε το 2001. Είναι δυναμικότητας 110 κλινών και λειτουργεί από το 2003.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας για το νοσοκομείο Γρεβενών συνεχίζεται. Εδώ και λίγο διάστημα έχουν τοποθετεί στο νοσοκομείο σύστημα φωτοβολταϊκών ισχύος 40 ΚW και σύστημα ηλιοθερμικών παραγωγής ζεστού νερού, ενώ έχουν αντικατασταθεί 650 λαμπτήρες φθορίου σε χώρους του νοσοκομείου με λαμπτήρες led.
Στους επόμενους στόχους συγκαταλέγονται η αλλαγή καυσίμου από πετρέλαιο σε αέριο, αλλά και η τοποθέτηση μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.
Εφημερίδα Καθημερινή