Ο νεαρός, Νίκος Ρωμανός που έγινε γνωστός από την στενή φιλία που τον συνέδεε με τον επίσης νεαρό Αλέξη Γρηγορόπουλο, καθώς ήταν μαζί του το βράδυ της δολοφονίας του τελευταίου στα Εξάρχεια, αποφυλακίστηκε όταν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών με βάση την προηγηθείσα απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία του αναγνωρίζε το ελαφρυντικό καλής συμπεριφοράς μέσα στο φυλακές, μείωσε τη μία ποινή του από τα 18 σε 14 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012.
Η αρεοπαγιτική απόφαση αυτή άνοιξε το δρόμο να αποφυλακιστεί. Καθώς του αναγνώρισε ελαφρυντικό με βάση τη διαγωγή του στις φυλακές.
Μάλιστα αν αυτό το ελαφρυντικό, που χρειάστηκε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να του χορηγηθεί, είχε αναγνωριστεί στη δίκη του στο Εφετείο Αθηνών, θα είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
Από την πλευρά του, ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού, «με την οποία έκλεισε ένας κύκλος δικαστικής εμπλοκής έξι και πλέον ετών».
Ιστορικό
Ο Νίκος Ρωμανός είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2013 μαζί με 3 ακόμη άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.
Οι πράξεις αυτές δεν συνδέθηκαν τελικώς με τους «Πυρήνες της Φωτιάς» (αθωώθηκε για συμμετοχή στην εν λόγω οργάνωση) και ο Νίκος Ρωμανός καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό σε ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Καταδικάστηκε επίσης σε 18 χρόνια κάθειρξη για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών το 2012. Μεταξύ των «στόχων» του ήταν το σπίτι του έγκλειστου σήμερα πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Στην απόφαση της 26ης Μαρτίου του 2018 το Εφετείο Αθηνών δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Άρειος Πάγος
Στη συνέχεια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τη φοίτησή του στο Σχολείο των φυλακών και να λάβει ως εκ τούτου απολυτήριο Λυκείου.
Μετά και ενώ ήταν ακόμη έγκλειστος, εισήχθη μετά από επιτυχείς εξετάσεις στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.
Από τις 26-10-2016 και μετά κατόπιν αλλεπάλληλων αξιολογήσεων και αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού λαμβάνει σε καθημερινή βάση εκπαιδευτικές άδειες με ηλεκτρονική επιτήρηση προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα της Σχολής. Τους όρους της χορήγησης των αδειών αυτών τήρησε απαρέγκλιτα, χωρίς να έχει δημιουργηθεί το οποιοδήποτε θέμα με την ηλεκτρονική επιτήρησή του. Να σημειωθεί κοντεύει να ολοκληρώσει τις σπουδές του
Τέλος, ο Άρειος Πάγος αναγνώρισε το ελαφρυντικό και επέστρεψε τη δικογραφία στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο ευθυγραμμίστηκε πλήρως με αποτέλεσμα την αποφυλάκισή του.