• Latest
φεγγαρι

Απόψε εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνος του 2019

20 Μαρτίου 2019
Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή

Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή

27 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου

Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου

27 Ιουλίου 2026
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!

Δήμος Καστοριάς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  λόγω εργασιών

27 Ιουλίου 2026
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
Φλώρινα: Πειραματικά γεωθερμικά θερμοκήπια από το Τμήμα Γεωπονίας

Η υδροπονία ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
GO Alive: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Αιανή – 31/07 – 03/08/2026

GO Alive: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Αιανή – 31/07 – 03/08/2026

27 Ιουλίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 57χρονος μεθυσμένος οδηγός για υπερβολική ταχύτητα, σε περιοχή της Καστοριάς

27 Ιουλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

214 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος στη Δυτική Μακεδονία

27 Ιουλίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να διορθωθεί ο άδικος οριζόντιος κόφτης, ώστε να μην αποκλειστούν τα σπίτια στα χωριά από τη δράση “Ανακαίνιση Κατοικίας”»

27 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση ορεινών οικισμών Χρυσαυγής και Τρίκορφου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση ορεινών οικισμών Χρυσαυγής και Τρίκορφου

27 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Αποτελέσματα επιλογής βρεφών και νηπίων των Παιδικών Βρεφικών και Βρεφονηπιακών σταθμών Δήμου Κοζάνης

27 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Σύλληψη για -6- άτομα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για κατοχή ναρκωτικών

27 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απόψε εαρινή ισημερία και υπερπανσέληνος του 2019

sierafm by sierafm
20 Μαρτίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
φεγγαρι
2
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το σπάνιο φαινόμενο και γιατί ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών».

Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι λάτρεις του νυχτερινού ουρανού σήμερα Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Σήμερα, λοιπόν, η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο.

Το ουράνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

Η φετινή «Πανσέληνος των Σκουληκιών» είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, όπου το κέντρο του Ήλιο βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό.

Σήμερα το βράδυ θα συμβεί μια σπάνια σύμπτωση καθώς η εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, σχεδόν θα συμπέσει με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Φέτος, η εαρινή ισημερία θα συμβεί σήμερα τα μεσάνυχτα (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα λάβει χώρα μια νέα υπερπανσέληνος.

Το 2019 υπάρχουν τρεις υπερπανσέληνοι, όλες στους πρώτους μήνες του έτους, και δεν θα υπάρξει άλλη έως το τέλος της χρονιάς (είχαν προηγηθεί άλλες δύο στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου).

Με την εαρινή ισημερία θα αρχίσει και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.

Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως. Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας). Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα.

Από την άλλη, ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

Μια αμερικανική επιστημονική μελέτη συμπέρανε ότι η εποχή της άνοιξης έρχεται όλο και πιο νωρίς στον πλανήτη μας και πουθενά δεν είναι αυτό τόσο αισθητό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενικότερα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Στις αρκτικές περιοχές η άνοιξη έρχεται έως και 16 μέρες νωρίτερα από ό,τι πριν δέκα χρόνια. Οι επιστήμονες βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε μια σειρά από φαινόμενα, όπως οι μεταναστεύσεις των πουλιών, η άνθιση των φυτών, η εμφάνιση των φύλλων των δέντρων κ.α.

Όσον αφορά την Υπερ-Σελήνη ή υπερπανσέληνο, συμβαίνει όταν υπάρχει πανσέληνος και ταυτόχρονα η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη (περίγειο), με αποτέλεσμα ο δορυφόρος του πλανήτη μας να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόσταση της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Ο όρος Υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη δεν είναι επιστημονικός, αλλά μάλλον δημιουργήθηκε από αστρολόγους.

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΦΕΓΓΑΡΙ
Previous Post

H επιστήμη μίλησε: Αυτά είναι τα 10 λάθη που κάνουμε και μας ασχημαίνουν!

Next Post

Ακόμα και λίγη ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Next Post
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Ακόμα και λίγη ήπια άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Θρασύτατο ζευγάρι υποδύθηκε τους πελάτες και άρπαξε κοσμήματα – Βίντεο ντοκουμέντο από την κλοπή
  • Κοζάνη: Φωτιά σε δύσβατη περιοχή του Αγίου Δημητρίου
  • Δήμος Καστοριάς: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις  λόγω εργασιών
  • Περιοδεία 7 Υπουργών στη Δυτική Μακεδονία
  • Η υδροπονία ανοίγει έναν νέο δρόμο για τη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr