• Latest
τυροκομικα, φετα, τυρι

Από τη Δυτική Μακεδονία το πρώτο «πράσινο» τυροκομικό προϊόν στην Ελλάδα

13 Απριλίου 2024
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Καταγγελία για το εργατικό «ατύχημα» – και τον τραυματισμό 3 συναδέλφων μας

22 Απριλίου 2026
Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

22 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

22 Απριλίου 2026
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.) για το σχολικό έτος 2026-2027

Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

22 Απριλίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

22 Απριλίου 2026
«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

22 Απριλίου 2026
Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

22 Απριλίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 28χρονος, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Φλώρινας

22 Απριλίου 2026
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

22 Απριλίου 2026
εργατικο κεντρο

Το Ε.Κ.Ν.Κ ζητά την ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους  εργαζόμενους.

22 Απριλίου 2026
Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

22 Απριλίου 2026
ΓΡΙΠΗ

Μπούκωμα και καταρροή: Είναι αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Η ειδικός εξηγεί τις διαφορές

22 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τη Δυτική Μακεδονία το πρώτο «πράσινο» τυροκομικό προϊόν στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
13 Απριλίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
τυροκομικα, φετα, τυρι
0
SHARES
493
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τυροκομικό προϊόν ποιοτικά ανώτερο και περιβαλλοντικά «ουδέτερο» είναι ο πυρήνας του φιλόδοξου σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρμογή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η ΚοινΣΕπ τυροκόμων της περιοχής.

Αφενός σχεδιάζεται η παραγωγή ενός κασεριού υψηλής προστιθέμενης αξίας, αφετέρου μελετάται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η αξιοποίηση του τυρογάλακτος, που αποτελεί παραπροϊόν αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και αναμένεται η υπογραφή μιας νέας προγραμματικής σύμβασης που θα υλοποιήσει τα αποτελέσματα από τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Παραγωγή κασεριού υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του σχετικού έργου, καθηγητής στο Εργαστήριο Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Σκούφος, εξηγεί στην «ΥΧ» πως έγινε μια μικρή συγκριτική έρευνα με τα κασέρια που κυκλοφορούν στη Δ. Μακεδονία έναντι αυτών στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Λέσβο.

Το κασέρι της Δ. Μακεδονίας, όπως λέει, χωρίζεται σε δύο ομάδες. Το ένα που είναι τυπικό, προσομοιάζει, δηλαδή, με των άλλων περιοχών, και το άλλο που είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το μικροβίωμά του και παράγεται από συγκεκριμένους παραγωγούς.

«Το κασέρι σε όλες τις περιοχές δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση των μικροβιακών στοιχείων. Με βάση δεδομένα της τελευταίας 10ετίας-15ετίας, η ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων εξαρτάται αποκλειστικά –εκτός από τον τύπο της τυροκόμησης– από τα μικροβιακά είδη που εμπεριέχει», αναφέρει ο κ. Σκούφος.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι υπάρχουν τεχνολογίες που δεν τις είχαμε εφαρμόσει μέχρι τώρα και κάποιες, οι οποίες βρίσκουν τη γενετική ταυτότητα όλων των μικροβίων που υπάρχουν μέσα σε ένα προϊόν. «Με βάση το terroir (περιοχή), μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα μικροβιακά είδη που υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και μπορούν να προέρχονται από την πρώτη ύλη, το είδος του ζώου ή ακόμη και να ταυτοποιήσουμε τη φυλή του ζώου. Έτσι, σκοπός είναι να μπορέσουμε να κατατάξουμε τα προϊόντα σε μια διεθνή βάση και να δούμε εάν όλη αυτή η μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να ταυτοποιήσει το κασέρι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τα δικά μας εμβληματικά προϊόντα που είναι ΠΟΠ, κασέρια, κεφαλογραβιέρες, φέτα κ.ά., είναι να έχουν μια ομογενοποιημένη παραγωγή και έναν ειδικό τρόπο για να ταυτοποιηθούν. Μέσα από την ιχνηλάτηση να συσχετιστεί και η αυθεντικότητα», σημειώνει ο κ. Σκούφος.

Συνεπώς, επιδίωξη είναι αντί να υπάρχουν πολλά κασέρια, να υπάρχει ένα που να σχετίζεται με συγκεκριμένα οργανοληπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά και να έχει μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τον μικροβιακό πληθυσμό.

Πράσινο αποτύπωμα κασεριού και αξιοποίηση τυρογάλακτος

Ακόμη σημαντική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη διαδικασία από την παραγωγή του ανώτερου ποιοτικά κασεριού είναι και ο βιώσιμος τρόπος αξιοποίησης του τυρογάλακτος. Στόχος είναι το κασέρι να αποκτήσει πράσινο αποτύπωμα, το οποίο θα μπορούσε να μπει ως επισήμανση στη συσκευασία του προϊόντος, αφού θα είναι το πρώτο «πράσινο» προϊόν τυριού στην Ελλάδα. Από τη μελέτη που έγινε, φάνηκε ότι το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής κασεριού μπορεί να μειωθεί κατά 87%, δηλαδή σχεδόν μηδενικής περιβαλλοντικής όχλησης.

Δημιουργία πρότυπου εργαστηρίου

Το τρίτο σκέλος αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου επεξεργασίας τυρογάλακτος, από το οποίο βγαίνει το ανθότυρο και η μυζήθρα, με σκοπό την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την εύκολη λύση, που είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων. Υπάρχουν, όμως, διάφορες ποιότητες που δεν επεξεργάζονται και καταλήγουν σε βιοκαύσιμα και άλλες που είναι καλές και μπορείς να κάνει ποιοτικές πρωτεΐνες ή ακόμη και άλλα τυροκομικά με βάση το εναπομένον τυρόγαλα από την τυροκόμηση. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε πρωτεΐνη, π.χ. ως φυσικό εμπλουτισμό στα τρόφιμα, η οποία μπορεί να πωληθεί ακόμη και 1.000 ευρώ το κιλό», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Σκούφος καταλήγει, λέγοντας ότι «το προϊόν από το cluster των τυροκόμων δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε κάποιες λίγες αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς. Θα πρέπει να γίνουν μαζικές παραγωγές, να πάρουμε μεγάλο αριθμό δειγμάτων και με βάση αυτό να ταυτοποιήσουμε το προϊόν. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσει η κοινοπραξία των τυροκόμων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα υλοποιηθεί και δεύτερο πρόγραμμα με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας που θα σχετίζεται μόνο με το νέο κασέρι, το οποίο θα έχει τα αποτελέσματα της καλής ποιότητας που έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα».

 

πηγή:ypaithros.gr

 

 

Tags: CLUSTER ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης – Play off – play out : Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής Play off και 3ης αγωνιστικής

Next Post

Αρχοντικό της Πούλκως: Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Σιάτιστα

Next Post
Αρχοντικο ΠΟΥΛΚΩΣ

Αρχοντικό της Πούλκως: Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Σιάτιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΣΕΕΝ: Καταγγελία για το εργατικό «ατύχημα» – και τον τραυματισμό 3 συναδέλφων μας
  • Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα
  • Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
  • Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr