• Latest
τυροκομικα, φετα, τυρι

Από τη Δυτική Μακεδονία το πρώτο «πράσινο» τυροκομικό προϊόν στην Ελλάδα

13 Απριλίου 2024
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

18 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Αναβάθμιση εξοπλισμού της αίθουσας εκδηλώσεων στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης

Δήμος Βοΐου: Αναβάθμιση εξοπλισμού της αίθουσας εκδηλώσεων στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης

18 Σεπτεμβρίου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 21-09-2026 έως 27-09-2026)

18 Σεπτεμβρίου 2026
Σοκ στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης- Νεκρή η 16χρονη μαθήτρια

Kλίμα οδύνης στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης – Απόφαση να μη γίνουν μαθήματα – Σήμερα το απόγευμα η κηδεία της 16χρονης

18 Σεπτεμβρίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου

Δήμος Βοΐου: Εθελοντική Αιμοδοσία στη Σιάτιστα από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας «Ο Άγιος Παντελεήμων»

18 Σεπτεμβρίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

Η τροφή που «θωρακίζει» την καρδιά: Πόσες μερίδες την ημέρα συνδέθηκαν με τα μεγαλύτερα οφέλη

18 Σεπτεμβρίου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Απάτες και κλοπές με χρήση της ΑΙ, κλωνοποιούσαν τη φωνή συγγενών των θυμάτων – Πάνω από 1.000.000 ευρώ το όφελος της οργάνωσης

18 Σεπτεμβρίου 2026
ΓΙΑΤΡΟΣ

Τι αποκαλύπτουν οι έλεγχοι στην ιδιωτική υγεία: Από παράνομα ιατρεία έως «θεραπείες» χωρίς άδεια

18 Σεπτεμβρίου 2026
Εβδομάδα Κινητικότητας: Με πρωταγωνιστές τα παιδιά η δράση «Χρωματίζουμε τις Διαδρομές μας!»

Εβδομάδα Κινητικότητας: Με πρωταγωνιστές τα παιδιά η δράση «Χρωματίζουμε τις Διαδρομές μας!»

18 Σεπτεμβρίου 2026
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Συνεδριάζει η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Δευτέρα 21/9

18 Σεπτεμβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Δευτέρα 21/9

18 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Ακυρώνονται οι σημερινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

18 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τη Δυτική Μακεδονία το πρώτο «πράσινο» τυροκομικό προϊόν στην Ελλάδα

sierafm by sierafm
13 Απριλίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
τυροκομικα, φετα, τυρι
0
SHARES
499
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τυροκομικό προϊόν ποιοτικά ανώτερο και περιβαλλοντικά «ουδέτερο» είναι ο πυρήνας του φιλόδοξου σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρμογή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η ΚοινΣΕπ τυροκόμων της περιοχής.

Αφενός σχεδιάζεται η παραγωγή ενός κασεριού υψηλής προστιθέμενης αξίας, αφετέρου μελετάται η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η αξιοποίηση του τυρογάλακτος, που αποτελεί παραπροϊόν αυτής της παραγωγικής διαδικασίας. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και αναμένεται η υπογραφή μιας νέας προγραμματικής σύμβασης που θα υλοποιήσει τα αποτελέσματα από τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος.

Παραγωγή κασεριού υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του σχετικού έργου, καθηγητής στο Εργαστήριο Επιστήμης της Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Σκούφος, εξηγεί στην «ΥΧ» πως έγινε μια μικρή συγκριτική έρευνα με τα κασέρια που κυκλοφορούν στη Δ. Μακεδονία έναντι αυτών στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Λέσβο.

Το κασέρι της Δ. Μακεδονίας, όπως λέει, χωρίζεται σε δύο ομάδες. Το ένα που είναι τυπικό, προσομοιάζει, δηλαδή, με των άλλων περιοχών, και το άλλο που είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με το μικροβίωμά του και παράγεται από συγκεκριμένους παραγωγούς.

«Το κασέρι σε όλες τις περιοχές δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην ανάλυση των μικροβιακών στοιχείων. Με βάση δεδομένα της τελευταίας 10ετίας-15ετίας, η ποιότητα των τυροκομικών προϊόντων εξαρτάται αποκλειστικά –εκτός από τον τύπο της τυροκόμησης– από τα μικροβιακά είδη που εμπεριέχει», αναφέρει ο κ. Σκούφος.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι υπάρχουν τεχνολογίες που δεν τις είχαμε εφαρμόσει μέχρι τώρα και κάποιες, οι οποίες βρίσκουν τη γενετική ταυτότητα όλων των μικροβίων που υπάρχουν μέσα σε ένα προϊόν. «Με βάση το terroir (περιοχή), μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα μικροβιακά είδη που υπάρχουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή και μπορούν να προέρχονται από την πρώτη ύλη, το είδος του ζώου ή ακόμη και να ταυτοποιήσουμε τη φυλή του ζώου. Έτσι, σκοπός είναι να μπορέσουμε να κατατάξουμε τα προϊόντα σε μια διεθνή βάση και να δούμε εάν όλη αυτή η μικροβιακή ποικιλότητα μπορεί να ταυτοποιήσει το κασέρι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για τα δικά μας εμβληματικά προϊόντα που είναι ΠΟΠ, κασέρια, κεφαλογραβιέρες, φέτα κ.ά., είναι να έχουν μια ομογενοποιημένη παραγωγή και έναν ειδικό τρόπο για να ταυτοποιηθούν. Μέσα από την ιχνηλάτηση να συσχετιστεί και η αυθεντικότητα», σημειώνει ο κ. Σκούφος.

Συνεπώς, επιδίωξη είναι αντί να υπάρχουν πολλά κασέρια, να υπάρχει ένα που να σχετίζεται με συγκεκριμένα οργανοληπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά και να έχει μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά τον μικροβιακό πληθυσμό.

Πράσινο αποτύπωμα κασεριού και αξιοποίηση τυρογάλακτος

Ακόμη σημαντική και περιβαλλοντικά ωφέλιμη διαδικασία από την παραγωγή του ανώτερου ποιοτικά κασεριού είναι και ο βιώσιμος τρόπος αξιοποίησης του τυρογάλακτος. Στόχος είναι το κασέρι να αποκτήσει πράσινο αποτύπωμα, το οποίο θα μπορούσε να μπει ως επισήμανση στη συσκευασία του προϊόντος, αφού θα είναι το πρώτο «πράσινο» προϊόν τυριού στην Ελλάδα. Από τη μελέτη που έγινε, φάνηκε ότι το ενεργειακό αποτύπωμα της παραγωγής κασεριού μπορεί να μειωθεί κατά 87%, δηλαδή σχεδόν μηδενικής περιβαλλοντικής όχλησης.

Δημιουργία πρότυπου εργαστηρίου

Το τρίτο σκέλος αφορά τη δημιουργία ενός πρότυπου εργαστηρίου επεξεργασίας τυρογάλακτος, από το οποίο βγαίνει το ανθότυρο και η μυζήθρα, με σκοπό την παραγωγή πρωτεϊνών υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε την εύκολη λύση, που είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων. Υπάρχουν, όμως, διάφορες ποιότητες που δεν επεξεργάζονται και καταλήγουν σε βιοκαύσιμα και άλλες που είναι καλές και μπορείς να κάνει ποιοτικές πρωτεΐνες ή ακόμη και άλλα τυροκομικά με βάση το εναπομένον τυρόγαλα από την τυροκόμηση. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε πρωτεΐνη, π.χ. ως φυσικό εμπλουτισμό στα τρόφιμα, η οποία μπορεί να πωληθεί ακόμη και 1.000 ευρώ το κιλό», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Σκούφος καταλήγει, λέγοντας ότι «το προϊόν από το cluster των τυροκόμων δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε κάποιες λίγες αναλύσεις που έχουμε κάνει εμείς. Θα πρέπει να γίνουν μαζικές παραγωγές, να πάρουμε μεγάλο αριθμό δειγμάτων και με βάση αυτό να ταυτοποιήσουμε το προϊόν. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσει η κοινοπραξία των τυροκόμων. Αυτός είναι και ο λόγος που θα υλοποιηθεί και δεύτερο πρόγραμμα με την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας που θα σχετίζεται μόνο με το νέο κασέρι, το οποίο θα έχει τα αποτελέσματα της καλής ποιότητας που έχουμε ανακαλύψει μέχρι τώρα».

 

πηγή:ypaithros.gr

 

 

Tags: CLUSTER ΤΥΡΟΚΟΜΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ
Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης – Play off – play out : Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής Play off και 3ης αγωνιστικής

Next Post

Αρχοντικό της Πούλκως: Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Σιάτιστα

Next Post
Αρχοντικο ΠΟΥΛΚΩΣ

Αρχοντικό της Πούλκως: Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα στη Σιάτιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Συνεδρίαση λογοδοσίας την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026
  • Δήμος Βοΐου: Αναβάθμιση εξοπλισμού της αίθουσας εκδηλώσεων στο πρώην Δημαρχείο Νεάπολης
  • Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 21-09-2026 έως 27-09-2026)
  • Kλίμα οδύνης στο 1ο ΓΕΛ Κοζάνης – Απόφαση να μη γίνουν μαθήματα – Σήμερα το απόγευμα η κηδεία της 16χρονης
  • Δήμος Βοΐου: Εθελοντική Αιμοδοσία στη Σιάτιστα από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Σιάτιστας «Ο Άγιος Παντελεήμων»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr