• Latest

Από τη Μόρφη Bοΐου στη Νέα Υόρκη, μισός αιώνας διπλοπενιές στην Αμερική

3 Σεπτεμβρίου 2018
Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου

25 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul

25 Ιουλίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο

25 Ιουλίου 2026
Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE

Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE

25 Ιουλίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Εθελοντική Αιμοδοσία για την Ελένη

25 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Με υπογραφή ΝΔ, ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Δυτικής Μακεδονίας έως το 2044

25 Ιουλίου 2026
Fiesta Voio Day 2. Υπέροχη βραδιά με Μποφίλιου, Σπανού,  και Εθισμός.  Βίντεο και φωτογραφίες

Fiesta Voio Day 2. Υπέροχη βραδιά με Μποφίλιου, Σπανού, και Εθισμός. Βίντεο και φωτογραφίες

25 Ιουλίου 2026
Χιόνισε 25 Ιουλίου στον Όλυμπο!

Χιόνισε 25 Ιουλίου στον Όλυμπο!

25 Ιουλίου 2026
καιρός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία σήμερα – Πότε φτιάχνει ο καιρός

25 Ιουλίου 2026
Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Λευκής Νύχτας – Ιούλιος 2026

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Λευκής Νύχτας – Ιούλιος 2026

25 Ιουλίου 2026
Συνάντηση του Συλλόγου για την Απολιγνιτοποίηση και την Αποκατάσταση των εδαφών με το δήμαρχο Κοζάνης

Συνάντηση του Συλλόγου για την Απολιγνιτοποίηση και την Αποκατάσταση των εδαφών με το δήμαρχο Κοζάνης

25 Ιουλίου 2026
«Ξήλωναν» εξωλέμβιες μηχανές από θαλάσσια σκάφη στη Χαλκιδική και τα πουλούσαν στη Γεωργία – Πάνω από 530.000 ευρώ η αξία τους

«Ξήλωναν» εξωλέμβιες μηχανές από θαλάσσια σκάφη στη Χαλκιδική και τα πουλούσαν στη Γεωργία – Πάνω από 530.000 ευρώ η αξία τους

25 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 25 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από τη Μόρφη Bοΐου στη Νέα Υόρκη, μισός αιώνας διπλοπενιές στην Αμερική

sierafm by sierafm
3 Σεπτεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ιστορία του, ανήκει στις όμορφες ιστορίες της ζωής.

Σ’ αυτούς που έκαναν το «Ταξίδι του Οδυσσέα». Μόνο που το δικό του ήταν μουσικό. Γεμάτο και μουσικό. Και η Ιθάκη του, 63 χρόνια τώρα, παραμένει ένα μικρό χωριό του Βοΐου Κοζάνης, χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων: η Μόρφη.

Απ’ αυτή τη ρημαγμένη από τους πολέμους Μόρφη, (είχε πυρποληθεί από τις κατοχικές δυνάμεις τον Ιούλιο του 1944) ξεκίνησε ο Μιχάλης Δανιήλ, ο «μαέστρος», για να κατακτήσει την Αμερική. Kαι σ’ αυτήν επιστρέφει, σχεδόν κάθε Αύγουστο, για να προσφέρει ως αντίδωρο στον τόπο του, το Βόιο, αυτά που απλόχερα του πρόσφερε η μουσική και η ζωή του.

Οι συγχωριανοί του και οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά συγκεντρώνονται εκεί κοντά στο πανηγύρι της Παναγιάς στο πλακόστρωτο προαύλιο της εκκλησίας για να ακούσουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν με τον άνθρωπο που στα 89 του χρόνια ζει και «μιλάει» με νότες.

Το 1948, στους ταραγμένους καιρούς του Εμφυλίου, μαζί με άλλους τρεις φίλους του, είχε δημιουργήσει την πρώτη ορχήστρα στην περιοχή του Βοΐου. Λίγα χρόνια πριν -έφηβος ακόμα- ο Μιχάλης είχε κατατρομάξει τη μάνα του με το μουσικό του πάθος. Τη μέρα που οι Γερμανοί έμπαιναν στην Μόρφη έκανε πρόβα με τους φίλους του δίπλα σε μια στέρνα λίγο έξω από το χωριό. Αλαφιασμένη η μάνα του κι ενώ οι κάτοικοι αμπαρώνονταν στα σπίτια τους έτρεξε και τον βρήκε να παίζει ατάραχος βιολί. «Βρε παιδί μου θα μας σκοτώσουν -του φώναξε- …και συ εκεί; Το βιολί σου;».

Η ορχήστρα των νέων της Μόρφης έγινε γνωστή και ο Εμπορικός Σύλλογος Τσοτυλίου (κεφαλοχώρι του Βοΐου) τους κάλεσε να παίξουν σε εκδήλωσή τους.

«Κατέβηκα στο Τσοτύλι σε δάσκαλο βιολιού. Και μετά έφυγα για τη Θεσσαλονίκη. Έμεινα άλλα τρία χρόνια εκεί σε ωδείο και έκανα και φωνητική…», λέει.

Στη Μόρφη γύρισε για να παντρευτεί τον παιδικό του έρωτα, την Ελένη. Μαζί της αποφάσισε το 1956 να διασχίσει τον Ατλαντικό για τη χώρα των ευκαιριών και να φτάσει στην καλλιτεχνική της μητρόπολη. Τη Νέα Υόρκη. Με το βιολί στη βαλίτσα.

«Για 8 χρόνια, από το 1956 έως το 1963, έπαιζα σε νάιτ κλαμπ της Νέας Υόρκης. Όταν ξεκίνησα στο διπλανό μαγαζί εμφανίζονταν ο Μανόλης Χιώτης και η Μαίρη Λίντα. Μετά από 7 χρόνια έφτιαξα τη δική μου ορχήστρα, «Michael Daniel and his Orchestra» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και από εκεί άρχισαν όλα…
Με την ορχήστρα του διέτρεξε σχεδόν όλες τις πολιτείες. Κι όχι μία φορά. Για τις ανάγκες της έμαθε να παίζει και μπουζούκι και ακορντεόν. «Διπλοπενιές και τραγούδι για περισσότερο από μισό αιώνα σε όλη την Αμερική… Και στην Ευρώπη. Μια φορά στη Λοζάνη σε έναν γάμο της οικογένειας Λιβανού» -με ειδική πρόσκληση. Έπαιξε δίπλα σε γνωστά ονόματα της εποχής. Με τον Γιώργο Ζαμπέτα. Κι ήταν ο τελευταίος από τους μουσικούς που έπαιξαν παρέα με τον Νίκο Γούναρη. Με τον Χάρι Μπελαφόντε και τη Νανά Μούσχουρη και ένα βράδυ με τον Σάμι Ντέιβις τζούνιορ στο Plaza! Θυμάται επίσης τον Μιχάλη Βιολάρη και πολλούς Έλληνες ερμηνευτές, που έφταναν στην Αμερική και τραγουδούσαν για τους Έλληνες μετανάστες. Την Κλειώ Δενάρδου και τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Και τους παραδοσιακούς. Τον Πέτρολούκα Χαλκιά και τον Φίλιππα Ρούντα. Σε μια εποχή που τα αμερικανικά συγκροτήματα και οι μπάντες ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια παντού «κι άλλαζαν την μουσική του κόσμου» ο Μιχάλης Δανιήλ, ο Μichael Daniel Orchestra είχε 16 μουσικά όργανα και μουσικούς για να περιοδεύει την Αμερική.

«Είχα μουσικούς μόνο από το …Union (λέει ο μαέστρος). Ποτέ από αλλού. Νεοϋορκέζοι κι επαγγελματίες. Ο Ελληνοαμερικανός από την Ύδρα που έπαιζε τρομπέτα και κλαρίνο στην ορχήστρα ήταν 48 χρόνια μαζί μου. Είναι τώρα 91. Ο μπασίστας 30. Και ο Κουβανός που έπαιζε κιθάρα για το rock and roll 25 χρόνια… Παίζαμε παντού. Δεκάξι και 18 ώρες …Όπου μάς καλούσαν. Η ορχήστρα ήταν ελληνοαμερικανική και σπανιόλικη. Κυρίως, όμως, οι Ελληνοαμερικανοί και περισσότερο οι Έλληνες Εβραίοι από τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη. Η ορχήστρα προτιμούσε τα ελαφρολαϊκά, αλλά έπαιξε και λαϊκά και ρεμπέτικα. Για 7 χρόνια εμφανιζόταν live κάθε Σάββατο σε τηλεοπτική εκπομπή στο Νιου Τζέρσεϊ».

Ο Μάικλ Ντάνιελ από τη Μόρφη Βοΐου Κοζάνης έβγαλε τρεις δίσκους με διασκευές ελληνικών τραγουδιών της εποχής του. Έγραψε και κυκλοφόρησε σε «45άρι» μόνο ένα τραγούδι. Για τη γυναίκα της ζωής του. Την Ελένη.
«Από τότε που έφυγα για την Νέα Υόρκη -λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- έχω έρθει 55 φορές στη Μόρφη. Στην αρχή, μερικές χρονιές δεν μπόρεσα να ‘ρθω…». Η ορχήστρα του σίγησε πριν από λίγα χρόνια. Ο ίδιος παρ’ ότι, όπως λέει, έχασε το 70% της φωνής του, εξακολουθεί να τραγουδάει, καθώς η αγάπη του γι’ αυτό είναι μεγαλύτερη από την αδυναμία του. Η κόρη του Αφροδίτη ήταν αυτή που κόλλησε το …μικρόβιο της οικογένειας. Όταν η ορχήστρα του πατέρας της σίγησε και ο τελευταίος της μουσικός συνταξιοδοτήθηκε, δημιούργησε τη δική της έντεχνη ορχήστρα διατηρώντας το καλλιτεχνικό πνεύμα της μικρής Μόρφης στη Ν. Υόρκη. Κι όχι μόνον αυτή. Η εγγονή του μαέστρου, Ρένα, παρότι εργάζεται ως γιατρός σε νοσοκομείο του Νιού Τζέρσεϊ τραγουδάει παλιά και σύγχρονα ελληνικά τραγούδια και συνοδεύει συχνά τον παππού στις επιστροφές του στην Ελλάδα και τη Μόρφη.
«Η μουσική ό,τι της ζήτησα μου το δωσε. Μ’ αυτήν έζησα εδώ και στην Αμερική. Δεν έκανα ποτέ κάτι άλλο. Όταν έφυγα, ο πατέρας μου (είχε μεταναστεύσει κι αυτός πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για 20 χρόνια στον Καναδά) μου είχε πει: Εκεί που θα πας στην Αμερική θα πορευτείς με ειλικρίνεια. Αυτό έκανα».
Την τελευταία φορά, πριν από λίγες ημέρες, ο ανιψιός του Χρήστος Φωτόπουλος (κιθάρα), ο Ηλίας Πίγκας με το μπουζούκι του και η Πανωραία (τραγούδι) από τη Θεσσαλονίκη ανταποκρίθηκαν πάλι στο κάλεσμα και στην πρόσκληση των νέων της Μόρφης και του τοπικού Συλλόγου. Ο μαέστρος μ’ ένα αρμόνιο ήταν μαζί τους, καλωσορίζοντας στη δασωμένη πλαγιά του Βοΐου (τον χειμώνα 40 κάτοικοι) έναν-έναν τους μετανάστες που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στα πετρόχτιστα χωριά τους κι όλους τους επισκέπτες.
Στη συνάντηση αυτή «Εξαίσιες μουσικές-Με τις δικές μας φωνές», στην πλατεία της Μόρφης, το πρόγραμμα άνοιξε κι έκλεισε και φέτος ο 89χρονος μαέστρος παρέα με την εγγονή του. Ερμηνεύοντας πλάι πλάι αγαπημένα ελληνικά τραγούδια έδειξαν ότι υπάρχει στη ζωή των Ελλήνων μεταναστών «κάτι που δεν χάνεται. Κάτι που το κρατά σφιχτά η ζωή στα δύο της χέρια».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – Θανάσης Τσίγγανας

Tags: ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΑΝΙΗΛΜΟΡΦΗ
Previous Post

Ο Σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Σιάτιστας « Ο Άγιος Παντελεήμων » σας προσκαλεί στην τελετή άφιξης φλόγας

Next Post

Οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες πριν κλείσουν οριστικά τα βιβλία τους

Next Post
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες πριν κλείσουν οριστικά τα βιβλία τους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έναρξη εργασιών οδοποιίας για τη σύνδεση Χρυσαυγής με Τρίκορφο – Ένας νέος αναπτυξιακός άξονας για το Δήμο Βοΐου
  • Δήμος Βοΐου: Εντυπωσιακή η δεύτερη νύχτα του Fiesta Voio – Σήμερα η σκηνή υποδέχεται τον Γιάννη Χαρούλη, τον Novel 729 και τον Jaul
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στο Παλαιόκαστρο
  • Το Ιατρείο Υπερήχων Τσοτυλίου Γ. Ζιμπιλίδη, εγκαινίασε τη λειτουργία του νέου συστήματος υπερήχων G. E.  VERSANA ACTIVE
  • Εθελοντική Αιμοδοσία για την Ελένη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr