Ηταν η πρώτη φορά που το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο τεταμένο με τους καυγάδες να διαδέχονται ο ένας τον άλλο.
Η πρώτη φορά που ακούστηκαν φωνές και κριτική. Σε σημείο που η ένταση, οι γκρίνιες και οι κόντρες μεταξύ των βουλευτών, να προκαλέσουν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Να μην τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος, προειδοποίησε τους βουλευτές του μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση, να μην δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα».
Η ένταση που επικράτησε στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι τυχαία. Όπως σημείωναν χαιρέκακα στην Βουλή, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όταν το μαγαζί έχει προβλήματα και διαφαίνεται ήττα στις κάλπες, αρχίζει και η γκρίνια. Οι βουλευτές βλέπουν ότι δεν θα εκλεγούν ξανά και είναι εκνευρισμένοι».
Ούτε οι κόντρες μεταξύ των βουλευτών όμως είναι τυχαίες και σύμπτωμα απλά διαφορετικών ιδιοσυγκρασιών. Όταν η Αννέτα Καββαδία επιτέθηκε στην Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και ζήτησε «να προσέχουν όλοι τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και να μην κάνουμε παρεμβάσεις life style», δεν θύμωσε απλά και μόνο με τα τραγούδια για τον Ηγέτη Τσίπρα, που συνέθεσε η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων. Και που τραγουδάει στην τηλεόραση σε ζωντανή σύνδεση.
Εξέφρασε με τον τρόπο της, την δυσφορία πολλών βουλευτών με την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλους χώρους, με μοναδικό κριτήριο την «πρόθυμη ψήφο». Γι αυτό άλλωστε και στην απάντηση της η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου απάντησε απειλητικά: «Εγώ στήριξα τον ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορίες, αν είναι παραιτούμαι τώρα». Κάτι που όπως εξήγησε λίγο μετά, σημαίνει ότι την έδρα της «θα την πάρει ο Καλλιάνος» που είναι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία. Το μήνυμα ελήφθη πάραυτα.
Ούτε η στήριξη που προσέφερε στην βουλευτή της Β΄ Πειραιά ο Παύλος Πολάκης, λέγοντας ότι δεν πρέπει να κουνάμε το χέρι στους άλλους, πρέπει να θεωρηθεί τυχαία. Αφού οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Πολάκη να μετακομίζει από την Κρήτη όπου πολιτεύεται- και όπου μάλλον αδυνατεί να επανεκλεγεί- στην ίδια περιφέρεια με την κ. Μεγαλοοικονόμου.
Η αντιπαράθεση της Αννέτας Καββαδία, που ανήκει στην αριστερή τάση των 53, με την Θεοδώρα Μεγαλοοικονομου, μπορεί να κέντρισε φυσικά το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, λόγω της ιδιοσυγκρασίας των πρωταγωνιστών… αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά είναι η κόντρα του Νίκου Φίλη με τον Γιώργο Κυρίτση. Με αφορμή την προκλητική δήλωση του κ. Κυρίτση ότι «δεν θυμάται να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ». Θέλοντας έτσι να στηρίξει τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που μετατρέπει την κατοχή μολότοφ από κακούργημα σε πλημμέλημα και την μετατροπή της ποινής, από 20 χρόνια σε 3 χρόνια φυλάκιση. Μια δήλωση που προκάλεσε σάλο, πλήθος αρνητικών σχολίων και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Που σχολίασε ότι σε λίγο ο Γιώργος Κυρίτσης θα ισχυριστεί ότι οι άνθρωποι στην Μαρφίν πέθαναν από ηλεκτροπληξία. Ντροπή, ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Πειραιώς.
Η πληρωμένη απάντηση του πρώην υπουργού Παιδείας στον βουλευτή Κυρίτση, λίγη ώρα μετά την συνεδρίαση της ΚΟ, από την τηλεόραση του Open, ότι «θυμάται να υπάρχουν νεκροί από μολότοφ, είναι η Μαρφίν», μπορεί να ανταποκρίνεται στο αίσθημα της κοινωνίας, αλλά κρύβει και μια εσωτερική σύγκρουση.
Οπαδός της κανονικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, θεωρεί ότι οι αριστερίστικες δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, αποξενώνουν το κεντροαριστερό ακροατήριο που προσπαθεί να προσελκύσει ο νέος «ΣΥΡΙΖΑ- προοδευτικές δυνάμεις»- όπως θα είναι ο τίτλος του κόμματος στις ευρωεκλογές- και η αποδοκιμασία του συναδέλφου του, επιδιώκει να στείλει το μήνυμα ότι οι αντιλήψεις αυτές είναι πλέον περιθωριακές στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε και άλλες κόντρες. Όπως για παράδειγμα την κόντρα του Σταύρου Κοντονή με τον διάδοχο του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, για τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Κοντονής δείχνει τον εκνευρισμό του. Εκτός από το γεγονός ότι πολιτεύεται σε μονοεδρική περιφέρεια και συνεπώς γνωρίζει ότι δεν έχει ελπίδες επανεκλογής, ο κ. Κοντονής δείχνει έτσι και την δυσφορία του για την αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα, που καθόλου δεν του άρεσε φυσικά.Έτσι τα άκουσε και η Μυρσίνη Ζορμπά για τη φαεινή ιδέα της να μεταφερθεί ο Δρομέας στα Σκόπια. «Δεν γίνεται η κ. Ζορμπα να βγάζει ψεύτη τον Βαρώτσο» ακούστηκε να λέει ο Σταύρος Κοντονής στην συνεδρίαση της ΚΟ.
Αλλά και η κόντρα της Νίνας Κασσιμάτη με τον «ούλτρα» αριστερό βουλευτή Χρήστο Καραγιαννίδη, κρύβει εσωτερικές αντιπαλότητες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Κασσιμάτη σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον συνάδελφό της, ότι μαζί με τον Ιάσωνα Φωτήλα της ΝΔ, κάρφωσαν στα ΜΜΕ την αρνητική της ψήφο για την θρησκευτική ουδετερότητα και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μάλιστα στην κόντρα παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που διέψευσε το γεγονός, αν και επιβεβαιώνεται από τα οπτικά ντοκουμέντα στο κανάλι της Βουλής και έψεξε την κ. Κασσιμάτη για την ψήφο της. Αν και κατ εξοχήν η ψηφοφορία στην συνταγματική αναθεώρηση είναι κατά συνείδηση.
Οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης Κασσιμάτη- Καραγιαννίδη, κρύβουν μια μόνιμη αντιπαλότητα ανάμεσα στους «βέρους» αριστερούς βουλευτές και τους Πασοκογενείς όπως η κ. Κασσιμάτη, που έχει εκδηλωθεί και άλλες φορές.
Το βέβαιον είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που μια συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο επεισοδιακή. Καθόλου τυχαίο ότι έρχονται εκλογές και πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιστρέψουν στις παλιές τους δουλειές.
Και αυτό φυσικά προκαλεί εκνευρισμό.