Το Αρχοντικό Τζώνου (Γεράνεια) είναι ακριβώς δίπλα από το Αρχοντικό Πούλκως στην συνοικία “Τζωνάθκα” της Γεράνειας.
Η εξωτερική τοιχογραφία του ψευδοπαράθυρου περιέχει στο κέντρο του μάλλον την χρονολογία της κατασκευής του Αρχοντικού, το 1757. Ανήκει και αυτό, όπως και της Πούλκως, στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι μεταλλικές λάμες στα παράθυρα είναι το ελάχιστο από τα μέτρα ασφαλείας που θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποτρέψουν τους εισβολείς να παραβιάσουν το αρχοντικό. Δυστυχώς εδώ και χρόνια το προσωρινό κάλυμμα στην σκεπή παραμένει για το προφυλάξει από τις καιρικές συνθήκες. Δεν έχουν τοποθετηθεί καν τα κεραμίδια.
Όλοι θα ρίξουμε τις ευθύνες στην ΕΦΑ και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά ας δούμε τα πράγματα και από μια άλλη πλευρά του πρίσματος.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στην σημερινή εποχή, είναι δύσκολο να ληφθεί πρωτοβουλία ως “μάνα εξ’ ουρανού” για την αποκατάσταση και την ανάδειξη του όμορφου αρχοντικού από την πλευρά της αρμόδιας ΕΦΑ, γιατί τα όποια μέσα διαθέτει είναι πενιχρά οπότε θα διατεθούν με βάση προτεραιότητες που ιεραρχούνται.
Για να ανεβούμε σε υψηλή θέση σε αυτήν την ιεραρχία θα πρέπει να υπάρχει συνεχής και με κατάλληλη προετοιμασία, από πλευράς των αρμόδιων φορέων της πόλης μας, ενημέρωση και επισήμανση της ΕΦΑ και όσων άλλων μπορούν να βοηθήσουν, για την σημαντικότητα που έχουν τα αρχοντικά για την ιστορία και την τουριστική ανάπτυξης της Σιάτιστας.
Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο ευκαιρίες, όπως αυτές των εγκαινίων της Πούλκως και ίσως της επίσκεψης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας για να αναλαμβάνουμε δράση. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι συνεχείς ώστε να επιβεβαιώνουν κάθε φορά την αποφασιστικότητά μας και την θέληση μας για την αποκατάσταση των αρχοντικών.
Αν αποδεικνύουμε ότι έχουμε συνολικό σχεδιασμό για να διασώσουμε και να αξιοποιήσουμε τα αρχοντικά μας, ότι έχουμε καταγράψει και διαβαθμίσει τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που έχει από τεχνικής, νομικής και οικονομικής πλευράς η αποκατάσταση τους, κάνοντας τις δικές μας προτάσεις, προτείνοντας την νέα τους χρήση, τον τρόπο χρηματοδότησης των εργασιών, είναι λογικό τότε αυτοί να διαβλέπουν την ευκαιρία μιας συνεργασίας από την οποία θα είναι κερδισμένες και οι δύο πλευρές.
Δεν γνωρίζω να υπάρχει ΕΦΑ που να μην θέλει να παρουσιάζει έργο. Και δεν γνωρίζω καμία ΕΦΑ που να μην θέλει να προχωρήσει σε μια συνεργασία που θα έχει αποτέλεσμα για το οποίο θα αισθάνεται περήφανη και θα ανοίγει τις προοπτικές για την υλοποίηση νέων έργων στην συνέχεια.
Όμως ο δήμος μας ούτε αρχαιολόγο διαθέτει, ούτε τους μηχανικούς με την κατάλληλη τεχνογνωσία που θα συγκροτήσουν την ομάδα που θα έχει τον βασικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Ούτε έχει καν κάποιο πλάνο δράσης από ότι ξέρω.
Μήπως δεν φταίει τελικά η ΕΦΑ και θέλουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προοπτικές;