• Latest
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

18 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό

14 Ιουλίου 2026
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση

14 Ιουλίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός

14 Ιουλίου 2026
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

14 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

Δήμος Βοΐου: Α΄ Εμποροπανήγυρη Τσοτυλίου – 17 & 18 Ιουλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

Δήμος Βοΐου: Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας ~ Σύλλογος Γυναικών Τσοτυλίου

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

Δήμος Βοΐου: Έκθεση Αγιογραφίας & Ψηφιδωτού

14 Ιουλίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για κλοπή από εταιρία και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

14 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

Δήμος Βοΐου: Καλοκαιρινή γιορτή ~ ΚΔΑΠ Γαλατινής

14 Ιουλίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συλλυπητήριο μήνυμα για την απώλεια της μητέρας της Μαρίας Αντωνιάδου

14 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Στο ΣτΕ οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το χωροταξικό των ΑΠΕ

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026

14 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού

sierafm by sierafm
18 Νοεμβρίου 2025
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δυτική Μακεδονία: Στο «φουλ» οι μηχανές της Περιφέρειας για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρήσεων αμυντικού εξοπλισμού
0
SHARES
100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός δικτύου επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό εξοπλισμό, κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, την προσέλκυση κονδυλίων για τη στήριξη τους και επενδυτικών σχεδίων, όπως και νέων επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως δήλωσε στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης«παλεύουμε να υλοποιήσουμε έναν πολιτικό στόχο, γύρω από την άμυνα. Είναι μια δραστηριότητα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ σαν Περιφέρεια και για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις αμυντικού εξοπλισμού της περιοχής μας και γιατί όχι να προσελκύσουμε και άλλες. Ήδη έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κάποιες, ώστε να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία. Στην Περιφέρεια έχουμε επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αμυντικό εξοπλισμό και τα αμυντικά υλικά και λόγω του γεγονότος ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν μεγάλα κονδύλια για τον αμυντικό εξοπλισμό, επιθυμούμε να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε νέο κλίμα οικονομίας γύρω από αυτές».

Επαφές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής αμυντική δραστηριότητας

Στο πλαίσιο της στόχευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για την οικονομική αναδιάρθρωση της περιοχής, έχουν ξεκινήσει επαφές για την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης των επιχειρήσεων που παράγουν αμυντικό εξοπλισμό και υλικά.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, έχει υλοποιηθεί συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων που μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και εκπροσώπων εταιρειών κατασκευής συστημάτων άμυνας και εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λυσσαρίδης γνωστοποίησε τα εξής: «Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήσαμε συνάντηση πρόσφατα στα γραφεία της ΠΔΜ μαζί με τον προϊστάμενο της διαχειριστικής αρχής, τον πρύτανη του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, τους εκπροσώπους από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, από το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (Clube) και εκπροσώπους εταιρειών που ασχολούνται με τον αμυντικό εξοπλισμό.

Στόχος της συνάντησης ήταν, στο πρώτο εξάμηνο του 2026, εντός του πλαισίου αναδιάρθρωσης του ΕΣΠΑ, να τεθεί ως πολιτικός στόχος της ΠΔΜ η έκδοση δυο προσκλήσεων. Μια, η οποία θα αναφέρεται στο Ερευνώ – Καινοτομώ με έμφαση στην άμυνα και μια πρόσκληση ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να υλοποιήσουν κάποιο επενδυτικό σχέδιο όσον αφορά τον αμυντικό εξοπλισμό, είτε νέες, είτε υφιστάμενες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, συζητήθηκαν τα δεδομένα που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις, όπως και τα προβλήματα και οι ανάγκες τους, ώστε να εκδοθεί κάποιο πρόγραμμα πιο στοχευμένο, που θα αφορά την αμυντική επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη Δυτική Μακεδονία.

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν και τι κατασκευάζουν

Πολύ σημαντικός γνώμονας για το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αμυντικό εξοπλισμό που έχει έδρα στη Δυτική Μακεδονία, είναι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, καθώς και το τι κατασκευάζουν, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι ασχολούνται με τεχνολογία αιχμής, αλλά και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Πιο αναλυτικά συμμετείχαν:

Μια επιχείρηση με έδρα τη Φλώρινα, η οποία κατασκευάζει πολυκαρβονικά (υλικό για κράνη, αλεξίσφαιρα, γυαλιά και ασπίδες) για τον στρατό και στην οποία συμμετέχει άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Δύο startups επιχειρήσεις που έχουν προκύψει μέσα από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Και οι δυο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην κατασκευή drone και στη δημιουργία software συστημάτων για αυτά.

«Μας χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε νέους ανθρώπους που σπούδασαν στην περιοχή μας και δημιούργησαν τη δική τους επιχείρηση. Υπάρχει ενδιαφέρον για επιχειρήσεις που δημιουργούν τα λογισμικά των drone για να μπορούν να χτυπάνε το στόχο» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης και πρόσθεσε: «Η εξοικονόμηση χρημάτων για αμυντικά συστήματα είναι πολύ μεγάλη, καθώς ένα τέτοιο drone έχει κόστος 1.000 ευρώ και η πτήση ενός αντιαρματικού για να χτυπήσει τους ίδιους στόχους, κοστίζει από 200.000 έως και 500.000. Η διαφορά είναι μεγάλη και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η ευκαιρία πολύ σοβαρά, καθώς μειώνει κατά πολύ το κόστος αμυντικών δαπανών, για τον συγκεκριμένο τομέα».

Στη Δυτική Μακεδονία εδρεύουν και άλλες επιχειρήσεις που παράγουν αμυντικά υλικά. Επιχείρηση με έδρα στα Γρεβενά, κατασκευάζει δίχτυα παραλλαγής για τον στρατό, τεχνολογικά πολύ εξελιγμένα. Μια ακόμη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αμυντικό εξοπλισμό, κατασκευάζει για τον Ελληνικό στρατό ερπύστριες για τα ερπυστριοφόρα. Επίσης στα Γρεβενά, υπάρχει και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής εκρηκτικών στα Βαλκάνια, ενώ μια άλλη εταιρεία, ασχολείται με την κατασκευή των ειδικών κιβωτίων μεταφοράς οπλικών συστημάτων του στρατού.

Η επαφή με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προσέλκυση επενδύσεων με κατεύθυνση των αμυντικό εξοπλισμό για την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση νέων, στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως εξήγησε ο κ. Λυσσαρίδης «έχουμε στείλει ως Περιφέρεια έγγραφο προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Νίκο Δένδια, αλλά και στους δυο συνδέσμους που ασχολούνται πανελλαδικά με τον αμυντικό εξοπλισμό και έχουμε ζητήσει το επόμενο κοντινό διάστημα να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εργασίας, ώστε να αναλύσουμε τις δυνατότητες επένδυσης που υπάρχουν στην περιοχή μας. Εξηγήσαμε με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε όσους επιλέξουν να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία με αντικείμενο αμυντικά υλικά ή αμυντικό εξοπλισμό. Με το Κέντρο Επιχειρηματικότητας που έχουμε δημιουργήσει από 1η Δεκεμβρίου θα προσφέρουμε βοήθεια στις νέες επιχειρήσεις είτε σε επίπεδο εξεύρεσης γης, είτε στο να «τρέξουν» τις διαδικασίες αδειοδότησης σε όλες τις υπηρεσίες, για να μπορέσουμε να τις επιταχύνουμε. Παράλληλα, θέλουμε να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Ελληνικό Στρατό.Θα τους προτείνουμε επειδή έχουμε μεγάλη εμπειρία, να μπορέσουν να κατασκευαστούν στην ΠΔΜ, κάποια κομμάτια του νέου G3 που ανακατασκευάζεται».

Η ΠΔΜ έχει συμμετάσχει με τις επιχειρήσεις αμυντικού εξοπλισμού της περιοχής της, στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Metropolitan Expo, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι στρατιωτικών δυνάμεων από ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτή φάνηκε και η δυναμική του αμυντικού εξοπλισμού που παράγουν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας

Makedonikanea.gr

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣΤΡΑΤΟΣ
Previous Post

Δήμος Γρεβενών: Συντονισμός φορέων για ασφαλή χειμερινή περίοδο.

Next Post

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2025

Next Post
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 21/11/2025

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: Ολοκληρώθηκε το γήπεδο 5χ5 στον Αυγερινό
  • Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γεράκης ιδιοκτήτης του ΙΚΤΕΟ Αυτοδιάγνωση
  • Π. Κουκουλόπουλος: Πίσω από τη βιτρίνα των 12 δισ. στις άμεσες ξένες επενδύσεις, κρύβεται απλά ένας εταιρικός μετασχηματισμός
  • Ανώτατη αξιολόγηση για έντεκα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Ξεκινά η Αποκατάσταση των όψεων του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr