Τους χαμένους και τους κερδισμένους του νέου συστήματος προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, με βάση το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ του ΥΠΕΣ, καταγράφει η aftodioikisi.gr. Συγκεκριμένα, με βάση το νέο σύστημα που προβλέπει ετήσιο πανελλήνιο διαγωνισμό με γραπτές εξετάσεις για τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο από το 2022:
Σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα στους χαμένους συγκαταλέγονται:
-Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, συγγενείς ΑμεΑ
-Όσοι έχουν πρώτο πτυχίο ΠΕ, ΤΕ ΔΕ
-Οι γλωσσομαθείς
-Αυτοί που έχουν εργασιακή εμπειρία (δηλαδή, μεγαλύτεροι, συνήθως σε ηλικία)
-Οι οικονομικά ασθενείς που δεν έχουν χρήματα για φροντιστήρια, που αναμένεται να ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια.
Στους κερδισμένους είναι:
-Τα ΑμΕΑ
-Όσοι δεν έχουν εργασιακή εμπειρία (δηλαδή, κυρίως, νεότεροι σε ηλικία)
-Όσοι θα είναι τυχεροί στην επιλογή των multiple choice.
-Όσοι διαθέτουν αρκετά χρήματα για φροντιστήρια που αναμένεται να ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα που προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2022, προβλέπονται:
-Γραπτές δοκιμασίες που διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των θέσεων μονίμου και Ιδιωτικού δικαίου Αορίστου χρόνου προσωπικού των κατηγοριών εκπαίδευσης ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ αλλά και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, στα πρότυπα των πανελληνίων εξετάσεων (σε συνεργασία του Α.Σ.Ε.Π. µε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για διαχειριστικά θέματα, όπου απαιτείται) και περιλαμβάνουν δύο διακριτά µέρη: Εξέταση γνώσεων, Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας.
-Η δήλωση συµµμετοχής στις εξετάσεις των γνωστικών πεδίων (σε πόσα και ποια) εναπόκειται στη βούληση των υποψηφίων ανάλογα µε την προτίμηση θέσεων που έχουν δηλώσει (διαφορετικά γνωστικά πεδία για π.χ. πληροφορικούς, οικονομολόγους, νομικούς), ενώ η δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας είναι κοινή για όλους τους υποψηφίους ανά κατηγορία εκπαίδευσης.
Πηγή:aftodioikisi.gr