• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Ασφαλιστικό: Ποιοι συνταξιούχοι μπορεί να κερδίσουν μέχρι 360 ευρώ τον μήνα

7 Μαΐου 2026
Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας: Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Γοργοεπηκόου στο Σοχό

9 Σεπτεμβρίου 2026
Αγιασμοί στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Αγιασμών Σχολικών Μονάδων Δήμου Βοΐου

9 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου

ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου

9 Σεπτεμβρίου 2026
Γαλατινή: Επιτροπή αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά- “Ευχαριστούμε, Δε θα πάρουμε”

Γαλατινή: Επιτροπή αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά- “Ευχαριστούμε, Δε θα πάρουμε”

9 Σεπτεμβρίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Έκτακτο: Νεκρός άντρας στα ΚΤΕΛ Κοζάνης

9 Σεπτεμβρίου 2026

Ευχαριστήριο από τις καθαρίστριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

9 Σεπτεμβρίου 2026

Τσοτύλι: Το ετήσιο Μνημόσυνο για τον αδικοχαμένο Στάθη Λαζαρίδη

9 Σεπτεμβρίου 2026
Συνάντηση των Γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη ΔΕΘ

Συνάντηση των Γραμματέων των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, στη ΔΕΘ

9 Σεπτεμβρίου 2026
Ευθαλία Ράνδου

Η Ευθαλία Ράνδου, νέα αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

9 Σεπτεμβρίου 2026
ΑΛΑΤΙ

Μειωμένο αλάτι αλλά και αυξημένο κάλιο για ρυθμισμένη πίεση

9 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Αλλάζουν όλα στις πινακίδες κυκλοφορίας των ΙΧ: Το νέο σύστημα

9 Σεπτεμβρίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη γνωστός influencer και πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών – Εξέδιδε ανήλικες στο διαδίκτυο

9 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ασφαλιστικό: Ποιοι συνταξιούχοι μπορεί να κερδίσουν μέχρι 360 ευρώ τον μήνα

sierafm by sierafm
7 Μαΐου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
25
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Παράθυρο» για να επεκταθεί και στους παλαιούς, πριν τον Μάιο του 2016 συνταξιούχους η προσαύξηση συντάξεων από παράλληλη ασφάλιση που εφαρμόζεται στους νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016, ανοίγει από τον  ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει ρύθμιση που αφορά περίπου 200.000 παλαιούς συνταξιούχους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και είχαν καταβάλει εισφορές σε δύο ασφαλιστικά ταμεία ταυτόχρονα.

Η συζήτηση επικεντρώνεται στην πιθανή επέκταση της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης και στους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς σήμερα η σχετική δυνατότητα ισχύει μόνο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από συνταξιούχους που ζητούν να ληφθεί υπόψη ο παράλληλος χρόνος ασφάλισής τους, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε κατά την αρχική απονομή της σύνταξης.

Οι αιτήσεις αυτές δεν απορρίπτονται, αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα έως ότου δοθούν οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δώσει λύση σε μια χρόνια εκκρεμότητα και θα αποκαταστήσει την ισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Ειδικοί στα θέματα του ασφαλιστικού συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους συνταξιούχους να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΦΚΑ, ζητώντας να εξεταστεί ο παράλληλος χρόνος ασφάλισής τους. Σημειώνεται ότι το σύστημα δεν εντοπίζει αυτόματα ποιοι είχαν παράλληλη ασφάλιση. Για τον λόγο αυτό απαιτείται επανέλεγχος των στοιχείων και σχετική καταχώριση στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.

Αυξήσεις έως 360 ευρώ

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η προσαύξηση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσει έως και τα 360 ευρώ μηνιαίως, ιδιαίτερα όταν ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης είναι μεγάλος και οι συντάξιμες αποδοχές υψηλές.

Εφόσον υλοποιηθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή, καθώς θα αναγνωριστούν εισφορές που μέχρι σήμερα παρέμεναν «ανενεργές» από πλευράς ανταποδοτικότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το ύψος της προσαύξησης μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ανάλογα με τη διάρκεια της παράλληλης ασφάλισης και το επίπεδο των εισφορών. Σε περιπτώσεις όπου ο παράλληλος χρόνος προσεγγίζει τα  και οι αποδοχές ήταν υψηλές, η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 400 ευρώ μηνιαίως. Σε πιο περιορισμένες περιπτώσεις, τα ποσά είναι χαμηλότερα, αλλά παραμένουν ουσιαστικά για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνταξιούχος πριν το 2016 που ήταν  και είχε , με εισφορές , δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξη κατά  από τα ένσημα της 15ετίας στο ΤΕΒΕ.

Η προσαύξηση σύνταξης για την παράλληλη ασφάλιση υπολογίζεται με συντελεστή 0,075% ανά έτος και για κάθε μια (1) μονάδα επιπλέον εισφοράς άνω του 20%. Τα 15 χρόνια παράλληλης ασφάλισης δίνουν συντελεστή προσαύξησης 22,5%. Με αυτόν τον συντελεστή πολλαπλασιάζονται οι συντάξιμες αποδοχές  που είχαν οι ασφαλισμένοι κατά την περίοδο της παράλληλης ασφάλισης και προκύπτει  η ανάλογη προσαύξηση στη σύνταξη. Αν πρόκειται για παράλληλο χρόνο σε ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, οι συντάξιμες αποδοχές προκύπτουν διαιρώντας την μηνιαία εισφορά με 0,20.

Το παλαιό καθεστώς και οι αλλαγές μετά το 2016

Με το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς, οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο μόνο εφόσον είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 16 χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση είχαν δυνατότητα λήψης δεύτερης σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.

Αν όμως ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης ήταν μικρότερος από 16 έτη, οι επιπλέον εισφορές ουσιαστικά δεν αξιοποιούνταν, γεγονός που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις και αίσθημα αδικίας.

Ωστόσο για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016, ισχύει διαφορετικό καθεστώς. Με βάση τον νόμο 4387/2016 (Κατρούγκαλου), οι νέοι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν προσαύξηση σύνταξης για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ακόμη και αν αυτός είναι μικρότερος από 16 έτη.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με συγκεκριμένο συντελεστή και συνδέεται με τις εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράλληλης ασφάλισης.

ΠΗΓΗ

Tags: ΣΥΝΤΑΞΗΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Previous Post

Οι νέες επιβαρύνσεις για όσους εντοπίζονται να κλέβουν ηλεκτρικό ρεύμα

Next Post

Εορτασμός Πολιούχου Γρεβενών Αγίου Αχιλλίου

Next Post
Εορτασμός Πολιούχου Γρεβενών Αγίου Αχιλλίου 

Εορτασμός Πολιούχου Γρεβενών Αγίου Αχιλλίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας: Προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία Γοργοεπηκόου στο Σοχό
  • Πρόγραμμα Αγιασμών Σχολικών Μονάδων Δήμου Βοΐου
  • ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Δήμο Βοΐου
  • Γαλατινή: Επιτροπή αγώνα ενάντια στα φωτοβολταϊκά- “Ευχαριστούμε, Δε θα πάρουμε”
  • Έκτακτο: Νεκρός άντρας στα ΚΤΕΛ Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr