Του Ιωάννη Ρόνα Φοροσυμβούλου Αρθρογράφου
Ν. 4172/2013 Α/ 167. Νέο άρθρο 28Α ( Ν. 5073/2023 άρθρ. 15 )
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΘΑΡΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΥΣ, ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ (ΒΟΊΟ) ΚΑΙ ΤΟΥ Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ.
Παράγρ. 3 : Οι παράμετροι υπολογισμού του Ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
« Καθιερώνεται ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα … από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων… Ο προσδιορισμός αυτός είναι μαχητός και ο φορολογούμενος μπορεί να αποδείξει περιστατικά που οδηγούν αντικειμενικά σε μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως φυσικές καταστροφές… και άλλους λόγους ανωτέρας βίας ».
« … το τεκμήριο που εισάγεται με τον παρόντα νόμο είναι μαχητό :
Το τεκμαρτό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας σε σχέση με την φύση της δραστηριότητας της ατομικής επιχ/σης… Η ανταπόδειξη του τεκμηρίου αυτού μπορεί να γίνει είτε με τις προφανείς αντικειμενικές περιπτώσεις της παρ. 3 είτε μετά τη βάσανο του ελέγχου ».
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα συμμετέχει στο λεγόμενο εμπορικό εμπάργκο, μαζί με κράτη – μέλη της Ε.Ε, κατά της Ρωσίας, για τον (δίκαιο, άδικο ή σκόπιμο) πόλεμο που διεξάγει με την Ουκρανία.
Έτσι, μεταξύ των εμπορευμάτων που απαγορεύεται να πωληθούν- εξαχθούν στη Ρωσία είναι και κάθε ένδυμα, «ύφασμα» και πρώτη ύλη από γουνοφόρα ζώα , όπου η Δυτ. Μακεδονία και ιδιαίτερα η Σιάτιστα (Βόϊο) και ο Ν. Καστοριάς, μ αυτό το είδος απασχολείται και επιβιώνει ο πληθυσμός των.
Εδώ και αρκετά χρόνια η Ρωσία είναι (ήταν) η κύρια χώρα στον κόσμο στην προμήθεια αυτών των προϊόντων της Ελλάδας, για πολλούς και διαφόρους λόγους, σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε και της Αμερικής.
Άλλες αγορές κρατών δεν εξευρέθηκαν για την ικανή, σχετικά, ποσότητα πώλησης αυτών των προϊόντων, πλην της Κίνας, με κάποιο ενδιαφέρον.
Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση προσπάθησε και προσπαθεί να στηρίξει, βοηθώντας, όσο είναι δυνατόν, τον κλάδο της γουνοποιϊας, με κάποιες, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, ως αποζημείωση, ας πούμε, ώστε να μη εγκαταλειφθεί ο τόπος.
Με την τελευταία πληθυσμιακή απογραφή φάνηκε η διάθεση των ανθρώπων, κυρίως νέων στην ηλικία, για την φυγή των σε άλλα κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, προς εξεύρεση εργασίας για επιβίωση ή και αποκατάσταση.
Οι λίγοι ασκούντες ακόμα , πλημμελώς, το επάγγελμα αυτό, της γουνοποιϊας , βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση αφού δεν υπάρχει άλλη απασχόληση .
Με τον αναφερόμενο νόμο 5073/2023, που εφαρμόζονται διατάξεις του από το οικ. έτος 2023, το πλείστον των υπαρχόντων ακόμα μικρο- επιχειρήσεων της γουνοποιϊας είναι ατομικές που εντάσσονται στα προβλεπόμενα του νόμου, ως προς την καθιέρωση του τεκμαρτού καθαρού ετήσιου είσοδήματος, για την φορολόγησή των, βάσει των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλλουν σύντομα. Ο φόρος που θα προκύψει, με την προκαταβολή του, πράγματι θα είναι δυσβάστακτος με τις υπολογιζόμενες συνέπειες.
Κρίθηκε ως ανωτέρα βία, εκτός άλλων και η πράξη εξουσίας δια της οποίας καθίσταται αδύνατη η εκπλήρωση της συμβατικής υποχρέωσης, π.χ στην περίπτωση « δέσμευσης εισαγομένων εμπορευμάτων γούνας, με υποχρέωση επανεξαγωγής », ώστε τώρα να απαγορεύεται η πώληση και εξαγωγή των κατασκευασθέντων προϊόντων αυτής από τους γουνοποιούς της Δυτ. Μακεδονίας, στη Ρωσία (τρίτη χώρα), σύμφωνα με την Υπ. Οικ. απόφαση: την Δ. 451/1987 (ΦΕΚ 255 Β΄) που εμπλέκονται.
Βάσει λοιπόν της γνωστής επικρατούσης κατάστασης στη γουνοποιΊα και την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων, στην αναφερόμενη περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας, για τους ασκούντες ατομική επιχείρηση, με τις αναφερόμενες συνθήκες, που επικρατούν, δεν χρειάζεται άλλη ανταπόδειξη εφαρμογής του τεκμηρίου αυτού και ούτε καν «η βάσανος του ελέγχου», αλλά, εξ αρχοίς, απαλλαγή αυτών και φορολόγησή των όπως και προηγούμενα του έτους 2023 χρόνια, σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, αφού η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας η ίδια το πρόβλημα που επήλθε, εξ αιτίας της απαγόρευσης εμπορικών συναλλαγών της χώρας μας προς τη Ρωσία, ενίσχυσε ήδη κάπως και ενισχύει τους εναπομείναντες στον κλάδο της γουνοποιϊας, αποδεικνύοντας από μόνη της την ύπαρξη της ανωτέρας βίας.
Η πρόταση θα ήταν βέβαια ολοκληρωμένη αν συμπεριλάβει και τις ατομικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται, βασικά, από αυτές των γουνοποιών, όπως «υλικά γουνοποιϊας, εκτελωνιστές, λογιστές» κ.ά, των αναφερομένων περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας, που άλλωστε μικρός αριθμός αυτών απασχολείται, αναλογικά, και όλα αυτά να ισχύσουν μέχρι την άρση του μέτρου του αναφερόμενου εμπάργκου και βλέπουμε τις εξελίξεις..
Ας ελπίσουμε ότι οι επαγγελματικές οργανώσεις των παραπάνω να απαιτήσουν τώρα, σύντομα, την μη ένταξη των μελών τους στις παραπάνω διατάξεις του εν λόγω νόμου 5073/2023 που αναφέρθηκαν.