• Latest
ΣΥΝΤΑΞΗ

Αυτά είναι τα επτά βήματα για άμεση συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους με οφειλές

15 Αυγούστου 2021
Οι πρωταγωνιστές στο φως της μνήμης: Λαμπρή επετειακή εκδήλωση στη Σιάτιστα για τα 114 χρόνια από την Απελευθέρωσης Βίντεο και φωτογραφίες

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Σιάτιστας

4 Νοεμβρίου 2026
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας

Κρατώντας όρθια τα σχολεία, χωρίς στήριξη. Μέχρι πότε; Οι νηπιαγωγοί στα όρια της εξάντλησης !!!

4 Νοεμβρίου 2026
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης  (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΤΝ)

Εγκρίσεις τρόπων δημοπράτησης σημαντικών έργων από την Περιφερειακή Επιτροπή ΠΔΜ

4 Νοεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες

Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες

4 Νοεμβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Κοζάνη: Από σήμερα κανονικά η παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης

4 Νοεμβρίου 2026
Πέμπτος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ο Χάφτου Στρίντζος με ρίζες από το Καλονέρι Boϊου

Πέμπτος στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ο Χάφτου Στρίντζος με ρίζες από το Καλονέρι Boϊου

4 Νοεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Οι εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση. Πολλές φωτογραφίες από την Δοξολογία, Κατάθεση στεφάνων και Παρέλαση

Σιάτιστα: Η Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων. Βίντεο και φωτογραφίες

4 Νοεμβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος στο Άνω Βόιο, Νεάπολη έως Τσοτύλι, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου

4 Νοεμβρίου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΔΕΗ: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο τη νέα οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – ΔΕΗ: Στρατηγική συνεργασία με επίκεντρο τη νέα οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας

4 Νοεμβρίου 2026
Αεροπλάνο στρατός

Διέλευση μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κοζάνη το πρωί της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου για τον εορτασμό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

4 Νοεμβρίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Πρόσκληση συμμετοχής στο πρωτάθλημα «League of Waste»

«League of Waste» – Διαδικτυακό μαθητικό πρωτάθλημα γνώσεων από τη ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.

4 Νοεμβρίου 2026
Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης: Γουρ’νοχαρά στο Καλονέρι

Σύλλογος Βοϊωτών Κοζάνης: Γουρ’νοχαρά στο Καλονέρι

4 Νοεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτά είναι τα επτά βήματα για άμεση συνταξιοδότηση σε ασφαλισμένους με οφειλές

sierafm by sierafm
15 Αυγούστου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΥΝΤΑΞΗ
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές στον e-ΕΦΚΑ, περιμένοντας τη συνταξιοδότηση. Δείτε ποια είναι τα επτά βήματα για άμεση καταβολή χρημάτων. Ποια είναι η βασική προϋπόθεση.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος με οφειλές, προκειμένου ο e-ΕΦΚΑ να του καταβάλλει σύνταξη.

Προϋπόθεση καταβολής της σύνταξης είναι ο δικαιούχος να μην έχει χρέη προς τον e-ΕΦΚΑ που να υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ. Εάν όμως πρόκειται για ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το αντίστοιχο όριο είναι τα 6.000 ευρώ.

Εάν υπάρχει οφειλή σε περισσότερους του ενός φορείς, τότε πάλι το όριο είναι τα 20.000 ευρώ. Η οφειλή που προκύπτει από εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης προστίθεται στο όριο των 20.000 ευρώ.

Τα βήματα για τη συνταξιοδότηση ενός οφειλέτη είναι τα εξής:

1. Ο υποψήφιος συνταξιούχος πρέπει να γνωρίζει το ακριβές ποσό της όποιας οφειλής του. Αυτή η ενημέρωση θα παρέχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την ημερομηνία που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση συνταξιοδότησης. Ουσιαστικά, η όποια εξόφληση του υπερβάλλοντος τμήματος του χρέους πρέπει να πραγματοποιείται εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής. Από τον χρόνο εξόφλησης του μέρους αυτού του χρέους, εξαρτάται και η έναρξη καταβολής της σύνταξης.

2. Για περιπτώσεις όπου η οφειλή είναι μεγαλύτερη των ανωτέρω ορίων, τότε ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό. Η εξόφληση πρέπει να πραγματοποιείται εντός διμήνου από τη γνωστοποίηση της οφειλής.

3. Δεν ισχύει η παλαιότερη ρύθμιση περί παρακράτησης κάθε μήνα από τη σύνταξη ποσού ίσου με το 25% του ποσού της σύνταξης.

4. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης προσδιορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το ακριβές ποσό της οφειλής. Η σχετική διαδικασία αφορά όλους τους φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, άρα και τον ΟΓΑ. Επίσης, αφορά και όλες τις μορφές συντάξεων (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

5. Αν ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό από το χρέος του εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός διμήνου από τη γνωστοποίησή του, τότε η σύνταξή του θα ξεκινήσει να καταβάλλεται την πρώτη μέρα από τον επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα. Εάν όμως ο αιτών δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής το υπερβάλλον ποσό, τότε ως έναρξη καταβολής της σύνταξής του ορίζεται η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης αυτού του ποσού.

6. Ο συνταξιούχος διατηρεί το δικαίωμα της συνέχισης της απασχόλησης. Τυχόν οφειλές που προκύπτουν μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης δεν προσμετρώνται στο όριο οφειλών που είχε για να βγει στη σύνταξη. Επίσης, ο χρόνος ασφάλισης που τυχόν δημιουργείται μετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης προσμετράται στη σύνταξη μόνο για την περίπτωση προσαύξησης. Για κάτι τέτοιο, όμως, απαιτείται νεότερη αίτηση του ασφαλισμένου, μετά τη διακοπή της απασχόλησής του ενώ είναι συνταξιούχος.

7. Σε περίπτωση που ο αιτών ως ασφαλισμένος είχε υπαχθεί σε ρύθμιση των οφειλών του, την οποία τηρεί μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ανεξόφλητου ποσού της ρυθμισμένης οφειλής κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του οφειλόμενου ποσού λαμβάνεται υπόψη το υπόλοιπο της ρύθμισης, απαλλαγμένο από επιβαρύνσεις, τόκους και πρόστιμα πέραν του 15% αυτών.

Όταν υποβάλλει, όμως, αίτηση συνταξιοδότησης, ο ασφαλισμένος χάνει τη ρύθμιση οφειλών που είχε. Το ποσό που έχει απομείνει ως οφειλή εντάσσεται στη διαδικασία εξόφλησης ως υποψηφίου συνταξιούχου. Άρα πάλι θα πρέπει εντός διμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης να εξοφλήσει το υπερβάλλον ποσό χρέους, για να μπορέσει να λάβει τη σύνταξή του.

Τυχόν εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, που δεν έχει εκδοθεί ακόμα θετική ή απορριπτική απόφαση ή δεν έχουν τεθεί στο αρχείο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον υποψήφιο συνταξιούχο ώστε να εξοφληθεί και εκεί το υπερβάλλον ποσό του χρέους. Πρόκειται για αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί η οφειλή στον ασφαλισμένο ή έχει κοινοποιηθεί η οφειλή, αλλά δεν έχει παρέλθει η δίμηνη προθεσμία εντός της οποίας μπορεί να εξοφληθεί.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΣΥΝΤΑΞΗ
Previous Post

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται και πώς απαλλάσσονται, αυτές είναι οι προθεσμίες – Αναλυτικά η απόφαση

Next Post

Aνοίγουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, όταν κλείσει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021

Next Post
ΔΕΗ

Aνοίγουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, όταν κλείσει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2021

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στην επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Σιάτιστας
  • Κρατώντας όρθια τα σχολεία, χωρίς στήριξη. Μέχρι πότε; Οι νηπιαγωγοί στα όρια της εξάντλησης !!!
  • Εγκρίσεις τρόπων δημοπράτησης σημαντικών έργων από την Περιφερειακή Επιτροπή ΠΔΜ
  • Δήμος Βοΐου: Με διήμερες εκδηλώσεις τιμήθηκε η 114η επέτειος της Μάχης της Σιάτιστας. Φωτογραφίες
  • Κοζάνη: Από σήμερα κανονικά η παροχή θερμικής ενέργειας στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr