• Latest
ένσημα ασφαλεια

Αυτές είναι οι επτά νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών -Τι αλλάζει

26 Νοεμβρίου 2019
Το δάσος γίνεται ευκαιρία: Forest Living Lab στο Δήμο Βοϊου για τα Δασικά προϊόντα και τη νέα επιχειρηματικότητα

Το δάσος γίνεται ευκαιρία: Forest Living Lab στο Δήμο Βοϊου για τα Δασικά προϊόντα και τη νέα επιχειρηματικότητα

22 Σεπτεμβρίου 2026
Το Αναρριχητικό Τμήμα του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστα σε πρόγραμμα αναζήτησης Ταλέντων

Το Αναρριχητικό Τμήμα του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστα σε πρόγραμμα αναζήτησης Ταλέντων

22 Σεπτεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν οι 15οι Ευθύμιοι Ιππικοί αγώνες.  Βίντεο

Σιάτιστα: Στις 10 και 11 Οκτωβρίου οι Πανελλήνιοι Ευθύμιοι Ιππικοί Αγώνες

22 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026 – «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον Δήμο Γρεβενών.

Δήμος Κοζάνης: Απόψε στις 20:00 η τελετή λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026

22 Σεπτεμβρίου 2026
Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης: Δωρεά συσκευής απινιδωτή στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, την Πέμπτη 27/11

Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσ/νίκης: Πλήρη υποτροφία μιας θέσης Νοσηλευτή/τριας στις Σχολές ΔΕΛΤΑ, με προτεραιότητα σε υποψηφίους/ες από την Σιάτιστα και τον Δήμο Βοΐου

22 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Ξεκινούν οι εγγραφές στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών.

Δήμος Γρεβενών: Ξεκινούν οι εγγραφές στο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών.

22 Σεπτεμβρίου 2026
«Η πόλη που θέλουμε να ζούμε!» Τα παιδιά σχεδιάζουν την πόλη του αύριο στα Γρεβενά.

«Η πόλη που θέλουμε να ζούμε!» Τα παιδιά σχεδιάζουν την πόλη του αύριο στα Γρεβενά.

22 Σεπτεμβρίου 2026
παιδι

Πάνω από 50% η μείωση των γεννήσεων στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας – Τα ποσοστά στους υπόλοιπους νομούς

22 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Τέλος η αναμονή για νέο αυτοκίνητο -Ξεκίνησε η αποστολή πινακίδων κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα

22 Σεπτεμβρίου 2026
gov.gr, υπολογιστης

Αναβαθμίστηκε το OpenGov.gr με νέα εργαλεία συμμετοχής και αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης

22 Σεπτεμβρίου 2026
ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΗ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

22 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός μέσα στο ξενοδοχείο του εντοπίστηκε 54χρονος

22 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι επτά νέες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών -Τι αλλάζει

sierafm by sierafm
26 Νοεμβρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ένσημα ασφαλεια
6
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επτά κατηγορίες μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, που θα αρχίζουν από τα 126 ευρώ και θα κλιμακώνονται έως και τα 566 ευρώ, προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πρώτη και χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 126 ευρώ θα αφορά όλους τους νέους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι θα έχουν από ένα έως και πέντε χρόνια επαγγελματικής δραστηριότητας. Δηλαδή, θα αφορά όσους ασφαλίζονται στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑΑ, εμπόρους, βιοτέχνες, καταστηματάρχες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες.

Μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας και μόλις μπουν στον έκτο χρόνο ασφάλισης, θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν μία από τις υπόλοιπες ασφαλιστικές κατηγορίες, οι οποίες θα κυμαίνονται από τα 210 ευρώ τον μήνα έως και τα 566 ευρώ για την ασφάλιση στον κλάδο κύριας σύνταξης και στον κλάδο υγείας. Οι εισφορές για τον κλάδο υγείας θα ανέρχονται στα 60 ευρώ και θα είναι οι ίδιες για όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ για όσους έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης θα είναι 30 ευρώ τον μήνα.

Ελεύθερη επιλογή ανεξαρτήτως εισοδήματος

Η βασικότερη διαφορά των αλλαγών που θα ισχύσουν από το 2020 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα των επτά κατηγοριών ασφαλίστρων θα είναι η πλήρης αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων (για κύρια ασφάλιση – υγεία) των μη μισθωτών από το φορολογητέο εισόδημά τους. Δηλαδή, με εξαίρεση τους προασφαλισμένους, όλοι οι υπόλοιποι, ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων τους, θα μπορούν ελεύθερα να επιλέγουν μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για την οποία θα πληρώνουν εισφορές.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, τα νέα ποσά εισφορών για την κάθε μία από τις επτά κατηγορίες επαγγελματιών για την κύρια σύνταξη και τον κλάδο υγείας θα είναι τα ακόλουθα:

* Έως 5 έτη: 126 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών ασφάλισης:

* 1η κατηγορία: 210 ευρώ.
* 2η κατηγορία: 252 ευρώ.
* 3η κατηγορία: 302 ευρώ.
* 4η κατηγορία: 363 ευρώ.
* 5η κατηγορία: 435 ευρώ.
* 6η κατηγορία: 566 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ ή στο ΕΤΑΑ, θα έχει τη δυνατότητα στις αρχές κάθε νέου έτους να μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Ο ασφαλισμένος, εάν το επιθυμεί, θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία για όσο χρονικό διάστημα θέλει, ακόμη κι αν αυτό αφορά το σύνολο του εργασιακού βίου του.

Αποσύνδεση εισφορών από τον κατώτατο μισθό

Μία από τις βασικές διαφορές της νέας πρότασης του υπουργείου για τους νεοασφαλισμένους με έως πέντε έτη δραστηριότητας, σε σύγκριση με το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι ότι η νέα πρόταση εισφορών προβλέπει ευνοϊκότερο καθεστώς ασφάλισης -δηλαδή, μικρότερο μηνιαίο ασφάλιστρο- για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκούν, ενώ ο νόμος Κατρούγκαλου έχει ευνοϊκότερη ρύθμιση μόνο για τους επιστήμονες που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ και όχι για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ.

Μία πρόσθετη διαφορά του νέου συστήματος εισφορών, εκτός από την αποσύνδεση με το εισόδημα που δηλώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας, είναι και η ταυτόχρονη αποσύνδεσή τους με τον κατώτατο μισθό που προβλέπει το σημερινό σύστημα (για τον υπολογισμό της κατώτατης βάσης εισφορών).

Παράλληλη ασφάλιση και αναδρομικά

Αναφερόμενος στον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι ένας εργαζόμενος ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. «Εννοείται (σ.σ.: πως θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη). Εδώ μπαίνουμε σε άλλο περιβάλλον, ανταποδοτικότητας. Μιας δίκαιης αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, που όποιος βάζει στον κουμπαρά του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας θα ανταμείβεται και με πολλά περισσότερα στο τέλος του εργασιακού βίου του», είπε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μόνα αναδρομικά που αυτήν τη στιγμή είναι δεδομένα και βεβαιωμένα πως θα λάβουν οι συνταξιούχοι «είναι αυτά που έχουν προκύψει στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ από τις 4/10/2019 και μετά, όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας, καθώς και όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις και αυτές που έχουν κοπεί πάνω από τα 1.300 ευρώ». Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν φέρνει πιο γρήγορα την εν λόγω διάταξη για την καταβολή τους, εξήγησε ότι ένας ασφαλιστικός νόμος δεν είναι όπως οι άλλοι, αλλά πολύ πιο πολύπλοκος και πως αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες και οι μελέτες επάρκειας των συντάξεων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, «όλοι στην κυβέρνηση έχουμε δεσμευτεί ότι τα χρήματα θα επιστραφούν, πάντα συνδυαστικά με τη δυνατότητα και την αντοχή της εθνικής μας οικονομίας». Επίσης, ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων, ενώ σχετικά με την εθνική σύνταξη δήλωσε ότι «παραμένει ίδια». Τέλος, ανέφερε ότι μακροχρόνια επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκδίδονται ηλεκτρονικά όλες οι συντάξεις.

Πηγή: Εφημερίδα «Ναυτεμπορική»

Previous Post

Κοινωφελής Εργασία: Αυτές είναι οι 34.524 θέσεις ανά δήμο (πίνακες)

Next Post

Ο ΤΑΡ εισάγει το πρώτο φυσικό αέριο στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής φάσης

Next Post

Ο ΤΑΡ εισάγει το πρώτο φυσικό αέριο στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής φάσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το δάσος γίνεται ευκαιρία: Forest Living Lab στο Δήμο Βοϊου για τα Δασικά προϊόντα και τη νέα επιχειρηματικότητα
  • Το Αναρριχητικό Τμήμα του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστα σε πρόγραμμα αναζήτησης Ταλέντων
  • Σιάτιστα: Στις 10 και 11 Οκτωβρίου οι Πανελλήνιοι Ευθύμιοι Ιππικοί Αγώνες
  • Δήμος Κοζάνης: Απόψε στις 20:00 η τελετή λήξης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026
  • Φιλανθρωπικό Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσ/νίκης: Πλήρη υποτροφία μιας θέσης Νοσηλευτή/τριας στις Σχολές ΔΕΛΤΑ, με προτεραιότητα σε υποψηφίους/ες από την Σιάτιστα και τον Δήμο Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr