Πες μου τι τρως να σου πω… πόσων ετών είσαι! Όσο και αν ακούγεται περίεργο η διατροφή μας, το ποιες τροφές και σε ποιες ποσότητες επιλέγουμε να τρώμε, επηρεάζουν ακόμα και την ηλικία μας ή πιο σωστά την εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για την ηλικία μας όταν μας αντικρίζουν.
Όμως πέρα από τις… εντυπώσεις, το σημαντικότερο είναι ότι μέσα από τη σωστή διατροφή, εντάσσοντας ορισμένες εξαιρετικά χρήσιμες τροφές στο διατροφικό μας πρόγραμμα μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να απορροφά στοιχεία και βιταμίνες που με το πέρασμα του χρόνου δυσκολεύεται να απορροφήσει, να τον καταστήσουμε πιο ανθεκτικό σε σοβαρές ασθένειες και μολύνσεις, να ενισχύσουμε τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας και να επιβραδύνουμε την επίδραση του χρόνου στην επιδερμίδα μας,
Αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς φροντίζοντας την ευεξία του οργανισμού μας θα πρέπει να προσαρμόζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες όσο μεγαλώνουμε, καθώς με το πέρασμα του χρόνου αλλάζει ο μεταβολισμός και η ανάγκη για μια ισορροπημένη διατροφή αυξάνεται..
Υπάρχουν τροφές και διατροφικές συνήθειες που μας κάνουν καλό όσο μεγαλώνουμε και χαρίζουν όχι μόνο υγεία και ενέργεια αλλά και… χρόνια καθώς βοηθούν στο να φαινόμαστε νεότεροι.
Οι δέκα σούπερ τροφές:
1. Τα πράσινα λάχανα -μια μεγάλη πολύμορφη οικογένεια- είναι απαραίτητα στο διαιτολόγιο όσων έχουν περάσει τα τριάντα καθώς δρουν ευεργετικά στο δέρμα και στις αρθρώσεις. Προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι σημαντικοί «σύμμαχοι» όσων θέλουν να χάσουν κιλά. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το λάχανο.
2. Τα εσπεριδοειδή φρούτα, πλούσια σε βιταμίνη C- είναι κατεξοχήν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τροφές. Στα εσπεριδοειδή ανήκουν κυρίως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια αλλά και τα νεράτζια και άλλα φρούτα τέτοιου είδους. Τα εσπεριδοειδή δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες ένα υποπροϊόν που παράγει οργανισμός μας κατά την διάρκεια παραγωγής ενέργειας με την χρησιμοποίηση οξυγόνου οι οποίες είναι υπεύθυνες μέχρι και για την γήρανση του δέρματος. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τουλάχιστον τρία εσπεριδοειδή την ημέρα ποσότητα 120 gr σάρκας για την καλύτερη πρόληψη του οργανισμού.
3. Τα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, το δενδρολίβανο και η κανέλα, συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των φλεγμονών. Το χαρακτηριστικό, κίτρινο, χρώμα του κουρκουμά προέρχεται από ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, την κουρκουμίνη. Για καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε τον κουρκουμά μαζί με άλλα μπαχαρικά, όπως το μαύρο πιπέρι, για να απορροφήσετε καλύτερα την δραστική του ουσία.
4. Τα αυγά, είναι από τις πιο θρεπτικές, εξαιρετικά πυκνές σε θρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, τροφές του πλανήτη. Το ασπράδι του αυγού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με έξτρα… μπόνους ότι έχει λίγες θερμίδες. Οι κρόκοι των αυγών είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία των ματιών και την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων ενώ περιέχει και πολλές άλλες σπουδαίες για τον οργανισμό ουσίες, όπως τη χολίνη, την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουμε σε ικανοποιητικό βαθμό και η οποία συμβάλει θετικά σε όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες καθώς επίσης και στη μνήμη. Σημειώνεται ότι πλέον έχει καταρριφθεί οριστικά ως μύθος η σύνδεση των αυγών με τη χοληστερόλη. Ειδικά στο ασπράδι δεν υπάρχει ίχνος χοληστερόλης.
5. Η κατανάλωση οστράκων, πλούσιων σε ψευδάργυρο, είναι απαραίτητη για την ερωτική διάθεση που μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας. Πρόκειται για τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αναλυτικότερα, αποτελούν εξαιρετική πηγή των ω3-λιπαρών οξέων και καλή πηγή των βιταμινών Α, D, Β12 και Β3. Τα όστρακα είναι, επίσης, γνωστά για τις αφροδισιακές τους ιδιότητες εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο και ψευδάργυρο!
6. Οι ξηροί καρποί, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, ινών και καλών λιπαρών- εγγυώνται μακροζωία και καταπολεμούν τη χοληστερόλη. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Αν και αποτελούνται κατά 50 έως 70% από λίπος, τα λιπαρά που περιέχουν ανήκουν στην κατηγορία των αποκαλούμενων «καλών» λιπαρών , όπως είναι τα μονοακόρεστα και τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.
7. Το κεφίρ, το τυρί και το γιαούρτι είναι πηγές ασβεστίου και σωτήριες τροφές για το έντερο. Το κεφίρ περιέχει πλήθος από προβιοτικά τα οποία προστατεύουν από μολύνσεις. Το Lactobacillus kefiri, είναι ένα σημαντικό για τον οργανισμό προβιοτικό το οποίο υπάρχει μόνο στο κεφίρ. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κεφιρ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων. Το κεφίρ και τα προβιοτικά βοηθούν σε διάφορα πεπτικά προβλήματα ενώ θεωρείται ότι έχουν αντικαρκινικές δράσεις. Το γιαούρτι είναι πλούσιο επίσης σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α, βταμίνες της Ομάδας Β, βιταμίνη D, ασβέστιο και προβιταμίνες.
8. Το κολλαγόνο είναι ένα είδος πρωτεΐνης, και συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα δύναμη, απαλότητα, ελαστικότητα και ανθεκτικότητα καθώς και δυνατές αρθρώσεις. Όταν είμαστε νέοι, το κολλαγόνο στο σώμα μας είναι άφθονο γι’ αυτό τα παιδιά έχουν λαμπερά μαλλιά και λεία επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνουμε όμως, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό και το δέρμα χάνει σταδιακά τη ζωντάνια που είχε. Το κολλαγόνο παράγεται από τον οργανισμό μας και η κατανάλωση τροφών όπως Brazil nuts, γαλοπούλα, πράσινα λαχανικά, ακτινίδια, καρότα, αμύγδαλα, αγγούρι, αβοκάντο, ντομάτες και παντζάρια, βοηθούν τον οργανισμό μας στην παραγωγή του πολύτιμου αυτού στοιχείου.
9. Τα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, τόνος, σαρδέλες- ενισχύουν την πνευματική μας υγεία, και τη «δύναμη του εγκεφάλου». Γενικά τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο και σίδηρο. Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και πιθανώς στην πρόληψη άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση και η άνοια.
10. Τα δημητριακά, ιδανικά με γιαούρτι ή και με γάλα. Η Β12 είναι μια βιταμίνη απολύτως απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο δύσκολα την απορροφά ο οργανισμός μας. Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται στο κρέας, τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα αυγά ωστόσο ο συνδυασμός εμπλουτισμένων δημητριακών με γιαούρτι βοηθά την καλύτερη απορρόφηση της Β!2 από τον οργανισμό μας.
Πηγή:economistas.gr