• Latest

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό [pdf & εικόνες]

14 Ιουνίου 2018
Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Κοζάνης για κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης στο Βατερό

Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Κοζάνης για κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης στο Βατερό

20 Μαΐου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

10 τρόφιμα που δεν λήγουν σχεδόν ποτέ

20 Μαΐου 2026
Πτολεμαΐδα: Λύκος θανάτωσε κυνηγετικό σκύλο κατά τη διάρκεια άσκησης θήρας

Τρόμος από επίθεση λύκων σε κατοικημένο χωριό

20 Μαΐου 2026
Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Κιβωτό, Βατόλακκο και Ελεύθερο Β΄, ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Κιβωτό, Βατόλακκο και Ελεύθερο Β΄, ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης.

20 Μαΐου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Στη Βουλή το αδιέξοδο των 120 γουνοποιών που δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα στήριξης»

Προβληματισμένοι οι γουνοποιοί της Καστοριάς από Ευρωπαϊκή οδηγία

20 Μαΐου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τρόφιμος σκότωσε άλλον ασθενή μετά από καβγά σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

20 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή-αρρυθμία υδροδότησης στην Τοπική Κοινότητα Εράτυρας

20 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Η Κοζάνη μπαίνει στο παρκέ – Έρχεται το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης

Έως τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2026 η δυνατότητα συμμετοχής στο 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Κοζάνης

20 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου

Εξώδικο σε ηλικιωμένο για χρέη 270.000 ευρώ – Είχε μπει εγγυητής σε δάνειο που πήραν οι κόρες του

20 Μαΐου 2026
φυσικο αεριο

Δήμος Βοΐου: Συλλογή δικαιολογητικών για σύνδεση φυσικού αερίου στη Νεάπολη

20 Μαΐου 2026
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Διασώστες του ΕΚΑΒ έσωσαν 36χρονη

20 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Θετική η λύση που μου ανακοίνωσε ο Υφυπουργός στην πολυετή αναμονή πλήθους αγροτών για το αγρόκτημα Καπνοχωρίου»

20 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό [pdf & εικόνες]

sierafm by sierafm
14 Ιουνίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε στη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι δύο χώρες συμφωνούν για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Σήμερα μετά τις 19:00 τα κόμματα πήραν στα χέρια τους το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. Την Παρασκευή αναμένεται στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για να ενημερώσει την Ολομέλεια.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται πως η συμφωνία είναι τελική και τερματίζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

Προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ θα υιοθετήσει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και ότι θα τροποποιήσει το Σύνταγμά της.

Επίσης τα Σκόπια θα φέρουν την συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή τους και αν το επιθυμούν θα κάνουν δημοψήφισμα. Οι συνταγματικές τροποποιήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018.

Το κείμενο τονίζει επίσης πως η συμφωνία θα επικυρωθεί από την Ελλάδα μόνο όταν τα Σκόπια θα ολοκληρώσουν τις συνταγματικές τους τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3:

«Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν ήδη γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

Α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του δεύτερου μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία. Το σύντομο όνομα του δεύτερου μέρους θα είναι «Βόρεια Μακεδονία»

Β) η ιθαγένεια του δεύτερου μέρους θα είναι Μακεδονική – πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα

Γ) η επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους θα είναι «Μακεδονική Γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την 3η Συνδιάσκεψη των Η.Ε. για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και 4() της παρούσας συμφωνίας

Δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της παρούσας συμφωνίας.

Επίσης σύμφωνα με την 4η παράγραφο του πρώτου άρθρου τα επόμενα βήματα καθορίζονται ως εξής προκειμένου τα Σκόπια να έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους εως το τέλος του 2018:

Α) Το Δεύτερο Μέρος (σ.σ. ΠΓΔΜ) χωρίς καθυστέρηση, θα καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιό του για κύρωση

Β) Σε συνέχεια της κύρωσης της παρούσας Συμφωνίας από το κοινοβούλιο του δεύτερου Μέρους, το Δεύτερ Μέρος θα γνωστοποιήσει στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα) ότι το κοινοβούλιό του έχει κυρώσει την Συμφωνία

Γ) το δεύτερο Μέρος εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα

Δ) το Δεύτερο Μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως προβλέπεται στην παρούσα συμφωνία

Ε) το Δεύτερο Μέρος θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις εως το τέλος του 2018

Ζ) Μόλις το Δεύτερο Μέρος γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των προαναφερόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιών του προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία το Πρώτο Μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα Συμφωνία

Σύμφωνα με την παράγραφο 11 του ίδιου άρθρου οι διαδικασίες «για την ταχεία τροποποίηση του Συντάγματος» της γειτονικής χώρας θα ξεκινήσουν «με την κύρωση της Συμφωνίας από το κοινοβούλιό του ή σε συνέχεια δημοψηφίσματος»…

Στην παράγραφο 12 αναφέρεται ότι το όνομα και οι ορολογίες της παρούσας Συμφωνίας, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» κλπ «θα ενσωματωθούν στο Σύνταγμα του δεύτερου Μέρους. Η αλλαγή αυτή θα γίνει en bloc με μια τροποποίηση…».

Παράλληλα στην πρώτη παράγραφο του 2ου άρθρου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα «συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή την ένταξη του Δεύτερου Μέρους, υπο το όνομα και τις ορολογίες» της Συμφωνίας σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου η Ελλάδα είναι μέλος.

Στο άρθρο 7 επισημαίνει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ αναγνωρίζουν ότι η «εκατέρωθεν αντίληψη τους» ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο κα πολιτιστική κληρονομία. Αναφορικά με την Ελλάδα «με τους όρους αυτούς νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους (σ.σ. Ελλάδας), αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία της, η κουλτούρα και η κληρονομία αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα εως σήμερα. Ως προς τα Σκόπια «με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομία, διακριτώς διαφορετικά από αυτό που αναφέρονται στο άρθρο 7(2) (σ.σ. για την Ελλάδα)».

Επίσης, η ΠΓΔΜ «σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους (σ.σ. ΠΓΔΜ) δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομία της βόρειας περιοχής της Ελλάδας».

Στο άρθρο 8 προβλέπεται ότι και η γειτονική χώρα θα μπορεί να ζητήσει από την Ελλάδα διόρθωση ενός ή περισσοτέρων «συμβόλων» της σε περίπτωση που πιστεύει ότι «συνιστούν μέρος της ιστορικής η πολιτισμικής κληρονομίας του». Με την δεύτερη παράγραφο του ίδιου άρθρου προβλέπεται πως εντός 6 μηνών από την ενεργοποίηση της συμφωνίας η γειτονική χώρα θα επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων της, δημοσίων κτιρίων και υποδομών στην επικράτειά του και στο μέτρο που αυτά αναφέρονται καθ οιονδήποτε τρόπο στην αρχαία Ελληνική ιστορία και πολιτισμό θα προβεί στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Επίσης, με την τρίτη παράγραφο προβλέπεται πως η ΠΓΔΜ οφείλει να μην ξαναχρησιμοποιήσει τον Ηλιο της Βεργίνας στην σημαία της και πρέπει εντός έξι μηνών από την ενεργοποίηση της συμφωνίας να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές.

Η επίλυση των διαφορών περιγράφεται στο άρθρο 19 και προβλέπει κλιμακωτά διμερή διαπραγμάτευση, παρέμβαση του γγ των Ηνωμένων Εθνών και προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο. «Στην περίπτωση που το ένα Μέρος θεωρεί ότι το άλλο Μέρος δεν δρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρούσας Συμφωνίας, το Μέρος αυτό θα γνωστοποιήσει κατ αρχάς στο άλλο Μέρος τις ανησυχίες του και θα αναζητήσει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Εάν τα μέρη δεν μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα διμερώς, μπορεί να συμφωνήσουν να ζητήσουν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να κάνει χρήση των καλών υπηρεσιών του για την επίλυση του ζητήματος» αναφέρεται και στην επόμενη παράγραφο σημειώνεται «Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ των Μερών σχετικά με την ερμηνεία ή εφαρμοφή της παρούσας συμφωνίας και δεν έχει επιλυθεί σύμφωνα με τις παραπάνω διαδικασίες μπορεί να υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο»

Ολο το κείμενο της συμφωνίας [pdf]

Δείτε το κείμενο:

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΖΑΕΦ
Previous Post

Τσίπρας για Σκοπιανό: Δεν θα κάνω δημοψήφισμα, δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια

Next Post

Πανελλήνιες 2018: Ζει και βασιλεύει το σκονάκι -Τα τρία γραπτά που μηδενίστηκαν

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Πανελλήνιες 2018: Ζει και βασιλεύει το σκονάκι -Τα τρία γραπτά που μηδενίστηκαν

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Δήμου Κοζάνης για κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης στο Βατερό
  • 10 τρόφιμα που δεν λήγουν σχεδόν ποτέ
  • Τρόμος από επίθεση λύκων σε κατοικημένο χωριό
  • Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε Κιβωτό, Βατόλακκο και Ελεύθερο Β΄, ο Δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης.
  • Προβληματισμένοι οι γουνοποιοί της Καστοριάς από Ευρωπαϊκή οδηγία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr