• Latest
αυχενας πονος

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

7 Αυγούστου 2020
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Έναρξη χειμερινού ωραρίου της ΚΔΒΚ από σήμερα Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026

1 Σεπτεμβρίου 2026
Εκπαιδευτικός σχολειο

Ημερίδα με θέμα: «Γνωριμία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ESERO GREECE: Εφαρμογές και δυνατότητες για τη σχολική τάξη»

1 Σεπτεμβρίου 2026
16ος Πανελλήνιος Αγώνας Δρόμου “Μνήμες Λιγνίτη”

Ξεκίνησαν οι εγγραφές συμμετοχής στον αγώνα δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη»

1 Σεπτεμβρίου 2026
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

Εργατικό κέντρο Κοζάνης: Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 5/9

1 Σεπτεμβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η Δυτική Μακεδονία δεν χρειάζεται εξαγγελίες, αλλά πραγματική περιφερειακή ανασυγκρότηση

1 Σεπτεμβρίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην κα Ελένη Χονδροματίδου

1 Σεπτεμβρίου 2026
Σε αυξημένη ετοιμότητα η Π.Ε. Κοζάνης για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας στο πλευρό της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην προσπάθεια για  πυροπροστασία

1 Σεπτεμβρίου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

44α Λασσάνεια: Οι Εκδηλώσεις «Τροχιά 26» του Δήμου Κοζάνης για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026

1 Σεπτεμβρίου 2026
ΚΑΦΕΣ

Καφές και εγκέφαλος: Τι δείχνουν οι νέες μελέτες για μνήμη, συγκέντρωση και άνοια

1 Σεπτεμβρίου 2026
Πυροσβεστική

Απίστευτο σκηνικό: Διαρρήκτες και αστυνομικοί εγκλωβίστηκαν σε σπίτι και τους απεγκλώβισε η Πυροσβεστική

1 Σεπτεμβρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

40χρονος μπήκε με καραμπίνα σε κατάστημα και άρχισε να πυροβολεί

1 Σεπτεμβρίου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Προσοχή στη νέα τακτική των απατεώνων – Προσποιούνται τους αστυνομικούς όταν αποτυγχάνει η πρώτη προσπάθεια εξαπάτησης

1 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

sierafm by sierafm
7 Αυγούστου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αυχενας πονος
2
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αυχεναλγία ή πιο απλά η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση που συχνά αναφέρεται και ως αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, καθώς τις περισσότερες φορές ο πόνος αφορά και παρακείμενες δομές όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, τους ώμους και τα χέρια

Η σπονδυλική στήλη στο ύψος του αυχένα αποτελείται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μυών, συνδέσμων, νεύρων, οστών που συντονίζονται άψογα και προσφέρουν κινητικότητα και υποστήριξη στο κρανίο, ωστόσο ορισμένες φορές και για ποικίλες αιτίες η περιοχή μπορεί να εμφανίσει έντονη και επώδυνη συμπτωματολογία.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρεί με απλά θεραπευτικά μέσα ή να χρήζει διερεύνησης και ειδικής θεραπείας καθώς μπορεί να αναστατώνει την καθημερινότητα του πάσχοντα, δυσκολεύοντας τον λειτουργικά στον ύπνο ή την εργασία του.

Το αναφερόμενο άλγος μπορεί να έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα, με μεγάλη ισχύ και διάρκεια συμπτωμάτων, να είναι καλά εντοπισμένο ή να αντανακλά στους ώμους, την πλάτη ή τα χέρια. Ορισμένες φορές παρατηρείται σύνοδη κεφαλαλγία και έντονος μυϊκός σπασμός του αυχένα. Σε περίπτωση εμφάνισης μουδιάσματος ή αδυναμίας των άκρων ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε μεγάλο ποσοστό ο πόνος στον αυχένα θα αυτοπεριοριστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ίσως με τη φυσικοθεραπεία. Η χρήση απλών αναλγητικών και τοποθέτηση κρύων ή ζεστών επιθεμάτων είναι ανάλογα της περίπτωσης συνήθως βοηθητικά. Ο κατάλληλος ιατρός με την κλινική εξέταση θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα προτείνει τον βαθμό της παρέμβασης. Η συντηρητική αγωγή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία, η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται όπου επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στον ίδιο τον ασθενή αλλά και τα κλινικά ευρήματα που παρουσιάζει. Το ιατρικό ιστορικό, τυχόν τραυματισμός της περιοχής, η ένταση του πόνου και η διάρκεια των συμπτωμάτων θα αξιολογηθούν ανάλογα. Ίσως χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις για τον σαφή προσδιορισμό του προβλήματος όπως απλή ακτινογραφία, αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα και πιο εξειδικευμένες μέθοδοι εάν κρίνεται απαραίτητο.

Τα αιτία της αυχεναλγίας ποικίλουν με τα πιο συνηθισμένα να αφορούν:

Εκφυλιστικές παθήσεις, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούν όλη την σπονδυλική στήλη άλλα και ειδικότερα την περιοχή του αυχένα. Εμφανίζονται με την πρόοδο της ηλικίας καθώς τείνουν να φθείρονται οι αρθρώσεις όσο μεγαλώνουμε. Η οστεοαρθρίτιδα και τα οστεόφυτα είναι η πιο συχνή αιτία πόνου λόγω εκφύλισης των ιστών.

Πόνος από κήλη δίσκου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όπως και το άλγος από προσβολή των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. Επίσης αρκετά επώδυνες είναι οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο ύψος του αυχένα.

Τραυματισμός της περιοχής κατά την έντονη άσκηση ή ακόμα συχνότερα σε τροχαίο ατύχημα που προκαλείται το λεγόμενο “whiplash trauma” με απότομη υπερέκταση και κάμψη της αυχενικής μοίρας που έχει ως αποτέλεσμα κάκωση τύπου «μαστίγιου».

Έντονη μυϊκή τάση στην περιοχή του αυχένα που οφείλεται κυρίως σε κακή στάση του σώματος. Παρατηρείται σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και σχετίζεται με τη χρήση και την εργασία σε υπολογιστή, Smartphone ή ακόμα κακή τοποθέτηση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κινητικότητα και ευαισθησία της περιοχής, καθώς παρουσιάζεται έντονος μυϊκός σπασμός στον τράχηλο, το πρόσωπο και τον αυχένα. Ιδιαίτερα για την μη σωστή στάση του αυχένα και την υπέρχρηση των εμπλεκόμενων μυών λόγω πολύωρης χρήσης οθόνης, tablet κλπ. υπάρχει ειδικός όρος με τον οποίο αναφερόμαστε τα τελευταία χρόνια στα αγγλικά: “tech-neck”.

Παθολογικά αίτια όπως μηνιγγίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα και καρκινική προσβολή μπορεί να αποτελούν αίτιο ενόχλησης στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εάν ο πόνος σας απασχολεί έντονα το σωστό είναι να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για το πρόβλημα σας.

Πως μπορείτε να προλάβετε τον πόνο;
Για να προλάβετε τον πόνο υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας με σκοπό να αποφύγετε την εμφάνιση αυχεναλγίας τουλάχιστον αυτής που οφείλεται στην μη σωστή στάση και χρήση του σώματος

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε τον εξοπλισμό του γραφείου σας. Η οθόνη, η καρεκλά και το τραπέζι, θα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να σας προσφέρουν άνεση στην εργασία.
  • Κατά διαστήματα σηκωθείτε και ασκηθείτε εφαρμόζοντας ήπιες διατάσεις στους ώμους και τον αυχένα σας.
  • Χρησιμοποιείστε ασύρματα ακουστικά για να μην παραμένετε πολύ ώρα στην ίδια στάση με τον αυχένα σας.
  • Αποφύγετε την μεταφορά μεγάλου βάρους στους ώμους ή τα χέρια, γιατί ακόμα και οι μεγάλες τσάντες ώμου μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό.
  • Επιλέξτε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι ύπνου για να ξεκουράζεστε σωστά.
  • Ξεκινήστε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής που μπορεί να βοηθήσει την ευλυγισία σας και να αμβλύνει τους μυϊκούς πόνους όπως yoga ή Pilates.

Εφαρμόζοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε σε βάθος χρόνου να προλάβουμε ή και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων λόγω φθοράς, σε μεγάλο ποσοστό και να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας φροντίζοντας προληπτικά τον εαυτό μας.

*H Ελένη-Χριστίνα Ησαΐα MSc.MD. είναι Αναισθησιολόγος – Ειδική Αλγολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου στο ΥΓΕΙΑ

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Previous Post

Τέσσερα βότανα που νικούν την αϋπνία

Next Post

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Next Post
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Έναρξη χειμερινού ωραρίου της ΚΔΒΚ από σήμερα Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2026
  • Ημερίδα με θέμα: «Γνωριμία με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ESERO GREECE: Εφαρμογές και δυνατότητες για τη σχολική τάξη»
  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές συμμετοχής στον αγώνα δρόμου «Μνήμες Λιγνίτη»
  • Εργατικό κέντρο Κοζάνης: Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 5/9
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η Δυτική Μακεδονία δεν χρειάζεται εξαγγελίες, αλλά πραγματική περιφερειακή ανασυγκρότηση

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr