• Latest
αυχενας πονος

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

7 Αυγούστου 2020
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Επισκευής και Ενίσχυσης της Γέφυρας στον Οικισμό του Περδίκκα Π.Ε. Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Επισκευής και Ενίσχυσης της Γέφυρας στον Οικισμό του Περδίκκα Π.Ε. Κοζάνης

9 Ιουνίου 2026
Ο Λάζαρος Γκερεχτές στο εργοτάξιο του νέου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας – Στόχος η ολοκλήρωση έως το τέλος του 2027

Ο Λάζαρος Γκερεχτές στο εργοτάξιο του νέου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας – Στόχος η ολοκλήρωση έως το τέλος του 2027

9 Ιουνίου 2026
Η Διετία των Έργων (2024–2025)- Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Καστοριάς:  53 έργα | 68,9 εκατ. ευρώ

Η Διετία των Έργων (2024–2025)- Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Καστοριάς:  53 έργα | 68,9 εκατ. ευρώ

9 Ιουνίου 2026
κτηνοτροφια προβατα

Κοζάνη: “Γρίφος” για τους κτηνοτρόφους η νέα εγκύκλιος για τις μετακινήσεις κοπαδιών

9 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το ένα ρεύμα της οδού Γεωργίου Σαραντάρη λόγω εργασιών του «Cut and Cover» – Παράκαμψη από την οδό Γιάννη Ψυχάρη – Προσοχή στη σήμανση

Προσωρινές κυκλοφοριακές στο πλαίσιο του έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλης Καστοριάς» 

9 Ιουνίου 2026
Ξεκινά το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Κοζάνης στο ΔΑΚ

Ξεκινά το Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 το 1ο Εργασιακό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Κοζάνης στο ΔΑΚ

9 Ιουνίου 2026
Με Επιτυχία Ολοκληρώθηκε η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021–2027

Με Επιτυχία Ολοκληρώθηκε η 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» 2021–2027

9 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Εξαφάνιση ηλικιωμένου

Κοζάνη: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε βάρος 43χρονης

9 Ιουνίου 2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της αγροτικής ασφαλτοστρωμένης οδού Δρέπανο – Άγιο Δημήτριο και Ακρινή

9 Ιουνίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Ξεκινά το έργο της ασφαλτόστρωσης της Οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου

Δήμος Βοΐου: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κεντρικό δρόμο Σιάτιστας

9 Ιουνίου 2026
ΔΕΗ: Δημιούργησε 23 πάρκα τσέπης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

ΔΕΗ: Δημιούργησε 23 πάρκα τσέπης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 

9 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Τα χιλιάδες λάθη του monitoring τα πληρώνουν οι αγρότες»

9 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυχένας: Πέντε λόγοι που πονάει και όλοι οι τρόποι να προλάβετε τον πόνο

sierafm by sierafm
7 Αυγούστου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αυχενας πονος
2
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αυχεναλγία ή πιο απλά η εμφάνιση πόνου στην περιοχή του αυχένα είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση που συχνά αναφέρεται και ως αυχενικό ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, καθώς τις περισσότερες φορές ο πόνος αφορά και παρακείμενες δομές όπως το πρόσωπο, το κεφάλι, τους ώμους και τα χέρια

Η σπονδυλική στήλη στο ύψος του αυχένα αποτελείται από ένα καλά οργανωμένο δίκτυο μυών, συνδέσμων, νεύρων, οστών που συντονίζονται άψογα και προσφέρουν κινητικότητα και υποστήριξη στο κρανίο, ωστόσο ορισμένες φορές και για ποικίλες αιτίες η περιοχή μπορεί να εμφανίσει έντονη και επώδυνη συμπτωματολογία.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιας μορφής και να υποχωρεί με απλά θεραπευτικά μέσα ή να χρήζει διερεύνησης και ειδικής θεραπείας καθώς μπορεί να αναστατώνει την καθημερινότητα του πάσχοντα, δυσκολεύοντας τον λειτουργικά στον ύπνο ή την εργασία του.

Το αναφερόμενο άλγος μπορεί να έχει διαξιφιστικό χαρακτήρα, με μεγάλη ισχύ και διάρκεια συμπτωμάτων, να είναι καλά εντοπισμένο ή να αντανακλά στους ώμους, την πλάτη ή τα χέρια. Ορισμένες φορές παρατηρείται σύνοδη κεφαλαλγία και έντονος μυϊκός σπασμός του αυχένα. Σε περίπτωση εμφάνισης μουδιάσματος ή αδυναμίας των άκρων ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Σε μεγάλο ποσοστό ο πόνος στον αυχένα θα αυτοπεριοριστεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ίσως με τη φυσικοθεραπεία. Η χρήση απλών αναλγητικών και τοποθέτηση κρύων ή ζεστών επιθεμάτων είναι ανάλογα της περίπτωσης συνήθως βοηθητικά. Ο κατάλληλος ιατρός με την κλινική εξέταση θα εκτιμήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα προτείνει τον βαθμό της παρέμβασης. Η συντηρητική αγωγή είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία, η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται όπου επιβάλλεται. Σε κάθε περίπτωση η θεραπευτική προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στον ίδιο τον ασθενή αλλά και τα κλινικά ευρήματα που παρουσιάζει. Το ιατρικό ιστορικό, τυχόν τραυματισμός της περιοχής, η ένταση του πόνου και η διάρκεια των συμπτωμάτων θα αξιολογηθούν ανάλογα. Ίσως χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις για τον σαφή προσδιορισμό του προβλήματος όπως απλή ακτινογραφία, αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα και πιο εξειδικευμένες μέθοδοι εάν κρίνεται απαραίτητο.

Τα αιτία της αυχεναλγίας ποικίλουν με τα πιο συνηθισμένα να αφορούν:

Εκφυλιστικές παθήσεις, οι οποίες στο σύνολο τους αφορούν όλη την σπονδυλική στήλη άλλα και ειδικότερα την περιοχή του αυχένα. Εμφανίζονται με την πρόοδο της ηλικίας καθώς τείνουν να φθείρονται οι αρθρώσεις όσο μεγαλώνουμε. Η οστεοαρθρίτιδα και τα οστεόφυτα είναι η πιο συχνή αιτία πόνου λόγω εκφύλισης των ιστών.

Πόνος από κήλη δίσκου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο όπως και το άλγος από προσβολή των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων. Επίσης αρκετά επώδυνες είναι οι περιπτώσεις που παρουσιάζουν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στο ύψος του αυχένα.

Τραυματισμός της περιοχής κατά την έντονη άσκηση ή ακόμα συχνότερα σε τροχαίο ατύχημα που προκαλείται το λεγόμενο “whiplash trauma” με απότομη υπερέκταση και κάμψη της αυχενικής μοίρας που έχει ως αποτέλεσμα κάκωση τύπου «μαστίγιου».

Έντονη μυϊκή τάση στην περιοχή του αυχένα που οφείλεται κυρίως σε κακή στάση του σώματος. Παρατηρείται σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες και σχετίζεται με τη χρήση και την εργασία σε υπολογιστή, Smartphone ή ακόμα κακή τοποθέτηση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κινητικότητα και ευαισθησία της περιοχής, καθώς παρουσιάζεται έντονος μυϊκός σπασμός στον τράχηλο, το πρόσωπο και τον αυχένα. Ιδιαίτερα για την μη σωστή στάση του αυχένα και την υπέρχρηση των εμπλεκόμενων μυών λόγω πολύωρης χρήσης οθόνης, tablet κλπ. υπάρχει ειδικός όρος με τον οποίο αναφερόμαστε τα τελευταία χρόνια στα αγγλικά: “tech-neck”.

Παθολογικά αίτια όπως μηνιγγίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ακόμα και καρκινική προσβολή μπορεί να αποτελούν αίτιο ενόχλησης στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση εάν ο πόνος σας απασχολεί έντονα το σωστό είναι να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή για το πρόβλημα σας.

Πως μπορείτε να προλάβετε τον πόνο;
Για να προλάβετε τον πόνο υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητα σας με σκοπό να αποφύγετε την εμφάνιση αυχεναλγίας τουλάχιστον αυτής που οφείλεται στην μη σωστή στάση και χρήση του σώματος

Πιο συγκεκριμένα:

  • Φροντίστε τον εξοπλισμό του γραφείου σας. Η οθόνη, η καρεκλά και το τραπέζι, θα πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να σας προσφέρουν άνεση στην εργασία.
  • Κατά διαστήματα σηκωθείτε και ασκηθείτε εφαρμόζοντας ήπιες διατάσεις στους ώμους και τον αυχένα σας.
  • Χρησιμοποιείστε ασύρματα ακουστικά για να μην παραμένετε πολύ ώρα στην ίδια στάση με τον αυχένα σας.
  • Αποφύγετε την μεταφορά μεγάλου βάρους στους ώμους ή τα χέρια, γιατί ακόμα και οι μεγάλες τσάντες ώμου μπορούν να προκαλέσουν μυϊκό σπασμό.
  • Επιλέξτε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι ύπνου για να ξεκουράζεστε σωστά.
  • Ξεκινήστε ένα ήπιο πρόγραμμα γυμναστικής που μπορεί να βοηθήσει την ευλυγισία σας και να αμβλύνει τους μυϊκούς πόνους όπως yoga ή Pilates.

Εφαρμόζοντας μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε σε βάθος χρόνου να προλάβουμε ή και να αποτρέψουμε την εμφάνιση επώδυνων μυοσκελετικών παθήσεων λόγω φθοράς, σε μεγάλο ποσοστό και να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία μας φροντίζοντας προληπτικά τον εαυτό μας.

*H Ελένη-Χριστίνα Ησαΐα MSc.MD. είναι Αναισθησιολόγος – Ειδική Αλγολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου στο ΥΓΕΙΑ

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΑΥΧΕΝΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Previous Post

Τέσσερα βότανα που νικούν την αϋπνία

Next Post

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Next Post
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ

Η Εθελοντική Αιμοδοσία: Ένα Δώρο Ζωής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για τη Μελέτη Επισκευής και Ενίσχυσης της Γέφυρας στον Οικισμό του Περδίκκα Π.Ε. Κοζάνης
  • Ο Λάζαρος Γκερεχτές στο εργοτάξιο του νέου Κέντρου Υγείας Σιάτιστας – Στόχος η ολοκλήρωση έως το τέλος του 2027
  • Η Διετία των Έργων (2024–2025)- Απολογισμός Δημοτικής Αρχής Καστοριάς:  53 έργα | 68,9 εκατ. ευρώ
  • Κοζάνη: “Γρίφος” για τους κτηνοτρόφους η νέα εγκύκλιος για τις μετακινήσεις κοπαδιών
  • Προσωρινές κυκλοφοριακές στο πλαίσιο του έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλης Καστοριάς» 

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr