• Latest
πονος αυτι

Αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των ηλικιών 18-50 -Οι έξι κύριες αιτίες

12 Ιουνίου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης

16 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

16 Αυγούστου 2025
ΚΑΦΕΣ

Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ

16 Αυγούστου 2025
αστεροειδής πλανητης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα

16 Αυγούστου 2025
φορολογια

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στα πανηγύρια – Στη… φάκα πολλοί φοροφυγάδες

16 Αυγούστου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσωπικός Αριθμός: Πότε αρχίζει η αυτόματη απόδοσή του

16 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νοσηλεύεται 14χρονος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πανηγύρι

16 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη υπάλληλος ελεγκτικής Αρχής του Δημοσίου για υπόθεση χρηματισμού

16 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Οι περιγραφές – σοκ των ανηλίκων για τον κατηγορούμενο γυμνασιάρχη στη Σάμο – «Μου έλεγε ότι πρέπει να έχω ανοιχτό μυαλό»

16 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγίας- Βίντεο και φωτογραφίες

Η ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ για την παρέλαση των Καβαλάρηδων της Παναγίας: Μία έκφραση ευλάβειας και συλλογικής μνήμης

15 Αυγούστου 2025
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σιάτιστα: Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου

15 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγίας- Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγίας- Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 16 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των ηλικιών 18-50 -Οι έξι κύριες αιτίες

sierafm by sierafm
12 Ιουνίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πονος αυτι
0
SHARES
43
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού επεισοδίου φαίνεται να μην αποτελεί θέμα ηλικίας, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα περιστατικά που αφορούν νεαρούς ενήλικες αυξάνονται.

Η A.L.I.Ce. Italia Odv, η Ιταλική Ένωση για την Καταπολέμηση του Εγκεφαλικού Επεισοδίου, επιδιώκει να ρίξει φως στον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών που εμφανίζονται και στους νέους ενήλικες, με αναπόφευκτες συνέπειες στη ζωή των πασχόντων: περίπου το 10-15% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 50 ετών, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο.

Οι έξι παράγοντες που σχετίζονται με τα εγκεφαλικά επεισόδια

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιταλικού Vanity Fair, υπάρχουν έξι παράγοντες που σχετίζονται με τα περιστατικά εγκεφαλικών σε νέους.
Υπέρταση και δυσλιπιδαιμία

Η αρτηριακή υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου ακόμη και σε νέους, καθώς δεν υπάρχει διάγνωσή τους και δεν αντιμετωπίζονται σωστά.
Διαβήτης

Ο διαβήτης συνδέεται με την αθηροσκλήρωση, την οποία επιταχύνει, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σύμφωνα με έρευνα, περίπου 4 εκατομμύρια Ιταλοί πάσχουν από διαβήτη, περίπου 500.000 από τύπου 1 και πάνω από 3,5 εκατομμύρια από τύπου 2, που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.
Κάπνισμα

Το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα υγείας και, όπως διαπιστώνεται, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού στους νέους, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40% για ελαφρούς καπνιστές (<10 τσιγάρα/ημέρα) και κατά 80% για βαρείς καπνιστές (>20 τσιγάρα/ημέρα).

Στους νέους κάτω των 55 ετών, ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος, ενώ στους ηλικιωμένους είναι περίπου 1,5 φορά. Στις γυναίκες, ο συνδυασμός καπνίσματος, ημικρανίας με αύρα και χρήσης αντισυλληπτικών αυξάνει τον κίνδυνο για συστηματική θρομβοεμβολή και ισχαιμικό εγκεφαλικό.
Αλκοόλ

Το αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 3-4 φορές, ενώ λειτουργεί και ως παράγοντας πυροδότησης, π.χ. μετά από υπερβολική κατανάλωση σε μικρό χρονικό διάστημα (binge drinking). Ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται.
Χρήση ναρκωτικών ουσιών

Η κατάχρηση ουσιών, όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, λόγω αύξησης της πίεσης και βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, που οδηγεί σε σχηματισμό θρόμβων.
Ημικρανία με αύρα

Στις νέες γυναίκες κάτω των 45 ετών, η ημικρανία με αύρα θεωρείται ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό και καρδιακό έμφραγμα. Ο κίνδυνος τριπλασιάζεται και φτάνει μέχρι επτά φορές όταν συνδυάζεται με κάπνισμα και αντισυλληπτικά, και μέχρι 16 φορές όταν υπάρχουν και υπέρταση και παχυσαρκία.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης, της παρακολούθησης βασικών δεικτών υγείας, όπως της γλυκόζης στο αίμα, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, και την ανάγκη προώθησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Ένας νέος που υφίσταται εγκεφαλικό μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές αναπηρίες, όπως απώλεια κινητικότητας, γνωστικές δυσκολίες, γλωσσικά προβλήματα και συναισθηματικές διαταραχές» επισημαίνει ο Αντρέα Βιανέλο, πρόεδρος της A.L.I.Ce. Italia Odv.

«Οι συνέπειες αυτές μπορεί να διαταράξουν σοβαρά την κανονική ζωή, διακόπτοντας την εκπαίδευση, την εργασία και την κοινωνική ζωή. Οι οικογένειες συχνά αναγκάζονται να αλλάξουν ριζικά τη ζωή τους για να φροντίσουν έναν νέο που υπέστη εγκεφαλικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ψυχολογική υποστήριξη είναι κρίσιμη. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σχετικά με τη γνώση και την παρακολούθηση των παραγόντων κινδύνου, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία και κατάχρηση ουσιών», πρόσθεσε.

Πηγή:  iefimerida.gr

Tags: αυξησηεγκεφαλικαΗΛΙΚΙΑνεοι
Previous Post

Επιμελητήριο Κοζάνης: Όλοι μαζί για την Μαρία

Next Post

Νέος ΚΟΚ: Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία -Αναλυτικά οι αλλαγές, τα πρόστιμα και οι ποινές

Next Post
ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΛΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Νέος ΚΟΚ: Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία -Αναλυτικά οι αλλαγές, τα πρόστιμα και οι ποινές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης
  • Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς
  • Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ
  • Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα
  • Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στα πανηγύρια – Στη… φάκα πολλοί φοροφυγάδες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr