• Latest
φταρνισμα, αλλεργια

6 τρόποι για να κάνετε την εποχή των αλλεργιών λιγότερο άσχημη

15 Απριλίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ρεύματος από την Τετάρτη 03-06-2026 έως την Παρασκευή 05-06-2026

3 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Να στηριχθούν οι Δήμοι στην κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα

3 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Δικογραφία σε βάρος 11χρονου που χτύπησε στο πρόσωπο συνομήλικό του ενώ έπαιζαν μπάσκετ

3 Ιουνίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

3 Ιουνίου 2026
ΒΟΥΛΗ

Δημόσιο – άρση μονιμότητας: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης

3 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν ξεναγήσεις σε τοπόσημα της Κοζάνης, το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς

Δυτική Μακεδονία: «Ένεση» 3,2 εκατ. ευρώ για τη νέα τουριστική της ταυτότητα – Τέσσερα έργα «κλειδιά» ανοίγουν τον δρόμο

3 Ιουνίου 2026
σπιτια, ενοικιο

«Κατασκευάζω-Νοικιάζω»: Έρχονται φοροαπαλλαγές για περισσότερα ενοικιαζόμενα σπίτια

3 Ιουνίου 2026
Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

Κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης- Αυτός είναι ο λόγος που κλείνει για επισκέψεις-Στο χώρο δερματολόγοι για δείγματα από ηλικιωμένους

2 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: ​15η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας

Σιάτιστα: ​15η Πανελλήνια Συνάντηση Φίλων Ελεύθερης Ιππασίας

2 Ιουνίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σοκ στο Βελβεντό από το θάνατο 31χρονης-Φέρεται να έβαλε τέλος στη ζωή της

2 Ιουνίου 2026
Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

Αναστολή επισκέψεων στο Τιάλειο Γηροκομείο

2 Ιουνίου 2026
Tρομερή επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λιβαδερό Σερβίων-Νεκρά 15 πρόβατα-Διέλυσε σχεδόν το μαντρί- Φωτογραφίες

Tρομερή επίθεση αρκούδας σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λιβαδερό Σερβίων-Νεκρά 15 πρόβατα-Διέλυσε σχεδόν το μαντρί- Φωτογραφίες

2 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6 τρόποι για να κάνετε την εποχή των αλλεργιών λιγότερο άσχημη

sierafm by sierafm
15 Απριλίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
φταρνισμα, αλλεργια
0
SHARES
19
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Βουλωμένη μύτη, καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα και ερεθισμένο λαιμό… Η άνοιξη είναι η εποχή των αλλεργιών, καθώς η γύρη από τα φυτά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Τα συμπτώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά και εξαντλητικά, καθώς στην καθημερινότητα – και ανάλογα με την έντασή τους – μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο, την ενέργεια και τη διάθεση. Ειδικοί στην Washington Post παρουσιάζουν πρακτικούς τρόπους για να διαχειριστείτε καλύτερα αυτή την περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική από την αντιμετώπιση αφού ξεκινήσουν τα συμπτώματα.

Εξοπλίστε σωστά το φαρμακείο σας

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα για τις αλλεργίες, με βασικές επιλογές χωρίς συνταγή τα αντιισταμινικά χάπια, τα ρινικά σπρέι και τις οφθαλμικές σταγόνες. Αυτά μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, οπότε αξίζει να έχετε από όλα αν σας βοηθούν.

Τα αντιισταμινικά, όπως η σετιριζίνη, η φεξοφεναδίνη και η λοραταδίνη, μειώνουν το φτέρνισμα και τη φαγούρα. Δεν υπάρχει ένα «καλύτερο» για όλους, οπότε επιλέγετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Προσοχή σε παλαιότερα αντιισταμινικά που προκαλούν υπνηλία, ειδικά σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα ρινικά σπρέι, είτε με αντιισταμινικά είτε με κορτικοστεροειδή, στοχεύουν απευθείας στη συμφόρηση και τον ερεθισμό. Τα κορτικοστεροειδή θεωρούνται η πιο αποτελεσματική επιλογή για αυτά τα συμπτώματα, αλλά χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα για να δράσουν και απαιτούν καθημερινή χρήση. Τα αντιισταμινικά σπρέι δρουν πιο γρήγορα και προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

Οι οφθαλμικές σταγόνες και τα τεχνητά δάκρυα βοηθούν στην ενυδάτωση και καταπράυνση των ματιών. Πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης και να συμβουλεύεστε γιατρό αν λαμβάνετε άλλα φάρμακα.

Ξεκινήστε τη θεραπεία πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αν οι αλλεργίες σας είναι ήπιες, ίσως αρκεί να παίρνετε φάρμακα όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα ή όταν η γύρη είναι αυξημένη. Ωστόσο, για πιο έντονες αλλεργίες, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινάτε τη φαρμακευτική αγωγή πριν αρχίσει η εποχή των αλλεργιών και να τη συνεχίζετε καθημερινά.

Τα επίπεδα γύρης μπορεί να αυξηθούν ξαφνικά και να σας επιβαρύνουν. Ειδικά τα ρινικά σπρέι με κορτικοστεροειδή χρειάζονται 7 έως 10 ημέρες συνεχούς χρήσης για να δράσουν, γι’ αυτό η έγκαιρη έναρξη είναι κρίσιμη.

Ελέγξτε τον αέρα μέσα στο σπίτι

Όταν αυξάνονται τα επίπεδα γύρης, είναι σημαντικό να κρατάτε τα αλλεργιογόνα έξω από το σπίτι. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματισμό για αερισμό. Οι καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη γύρη, τη σκόνη και άλλα σωματίδια στον αέρα, βελτιώνοντας την ποιότητα του εσωτερικού χώρου. Αν έχετε ήδη έναν, αλλάξτε φίλτρο πριν ξεκινήσει η περίοδος αλλεργιών.

Καθιερώστε μια ρουτίνα πλυσίματος με την επιστροφή στο σπίτι

Η γύρη κολλάει εύκολα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα ρούχα. Μετά από χρόνο σε εξωτερικό χώρο, κάντε μπάνιο, πλύνετε το πρόσωπό σας και φορέστε καθαρά ρούχα.

Επίσης ένα ρινικό πλύσιμο με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αλλεργιογόνων από τη μύτη. Χρησιμοποιείτε μόνο αποστειρωμένο νερό (φυσιολογικό ορό / ισότονο διάλυμα) για ασφάλεια. Τέλος, αποφύγετε να απλώνετε ρούχα έξω σε περιόδους υψηλής γύρης και πλένετε συχνά υφάσματα όπως μαξιλάρια, κουβέρτες και κουρτίνες, γιατί συγκρατούν αλλεργιογόνα.

Βγείτε έξω τις κατάλληλες ώρες

Δεν είναι ρεαλιστικό να μένετε συνεχώς μέσα, αλλά μπορείτε να περιορίσετε την έκθεση στη γύρη. Τα επίπεδα γύρης είναι συνήθως χαμηλότερα νωρίς το πρωί και αυξάνονται το απόγευμα και το βράδυ. Αν για παράδειγμα θέλετε να γυμναστείτε ή να κάνετε έναν περίπατο, προτιμήστε τις πρωινές ώρες. Επίσης, οι μέρες με συννεφιά, υγρασία και λίγο αέρα είναι πιο «φιλικές», καθώς η γύρη δεν διασπείρεται τόσο εύκολα.

Εξετάστε την ανοσοθεραπεία

Αν οι αλλεργίες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας και τα συμπτώματα επιμένουν, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για διάγνωση. Πολλές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, οπότε μπορεί να έχετε περισσότερα από ένα ερεθίσματα. Ένας ειδικός μπορεί να προτείνει φαρμακευτική αγωγή ή ανοσοθεραπεία.

Η ανοσοθεραπεία με ενέσεις «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδρά έντονα στα αλλεργιογόνα και μπορεί να προλάβει μελλοντικές αλλεργίες. Είναι πολύ αποτελεσματική, αλλά απαιτεί χρόνο και συνέπεια, καθώς χρειάζονται μήνες τακτικών επισκέψεων και περίπου ένας χρόνος για να φανεί το όφελος. Όμως, ακόμη κι αν δεν επιλέξετε ανοσοθεραπεία, η καθοδήγηση από έναν ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη σωστή στρατηγική.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Previous Post

Αυτοί οι ξηροί καρποί βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

Next Post

Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Θεσμοθέτηση και δικαίωση του αγώνα των στελεχών Πληροφορικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπές ρεύματος από την Τετάρτη 03-06-2026 έως την Παρασκευή 05-06-2026
  • Π. Κουκουλόπουλος: Να στηριχθούν οι Δήμοι στην κάλυψη της ιδίας συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα
  • Δικογραφία σε βάρος 11χρονου που χτύπησε στο πρόσωπο συνομήλικό του ενώ έπαιζαν μπάσκετ
  • Αυτοκίνητο παρέσυρε 3χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
  • Δημόσιο – άρση μονιμότητας: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr