• Latest
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσεις 2023: Ποιες σχολές καταγράφουν άνοδο και ποιες πτώση

12 Ιουλίου 2023
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 2-7-2025 για τον ισολογισμό

27 Ιουνίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, χωρίς εκλογικό το Βόιο

27 Ιουνίου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Κοζάνη και Φλώρινα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

27 Ιουνίου 2025
Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το  Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα  «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»

27 Ιουνίου 2025
αστυνομια, συλληψη

4 συλλήψεις στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

27 Ιουνίου 2025
Κέντρο Ξένων γλωσσών Τίνα Καϊνάρη: 100% επιτυχίες στο ESB και LRN

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Τίνα Καϊνάρη. Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στο Cambridge

27 Ιουνίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η έλλειψη ολιστικού σχεδίου πρόληψης και εκπαίδευσης, αποτελεί εμπόδιο στην διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας κυκλοφοριακής αγωγής»

27 Ιουνίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Σερβίων στις 9 Ιουλίου

27 Ιουνίου 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

27 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

Κυριακή 29 Ιουνίου, λόγω διακοπής ρεύματος Αρρυθμία & πιθανή διακοπή υδροδότησης σε Τοπικές Κοινότητες και Οικισμούς του Δήμου Κοζάνης

27 Ιουνίου 2025

Τουρνουά μπάσκετ: Κανονικά οι ώρες διεξαγωγής, χωρίς αλλαγές

27 Ιουνίου 2025
Στα 37.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βοΐου το 2025

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

27 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Βάσεις 2023: Ποιες σχολές καταγράφουν άνοδο και ποιες πτώση

sierafm by sierafm
12 Ιουλίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
0
SHARES
141
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής για την είσοδο των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Τι αναφέρει στο Reader ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας.

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων 2023 που θα κρίνει την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, μιλώντας στο Reader, εξήγησε το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία, ενώ την ίδια ώρα κάνει λόγο για αδικίες σε βάρος των υποψηφίων λόγω της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Νομικές, Κοινωνικές Σπουδές)

Σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να παρατηρηθεί αύξηση στις περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα η Ψυχολογία και η Νομική. «Η αύξηση αυτή δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητη», σημειώνει ο ίδιος, καθώς προβλέπεται να «αγγίξει» ακόμα και τα 450 μόρια.

Στις μεσαίες και χαμηλότερες σχολές, αυτές δηλαδή που ξεκινούν κάτω από τα 15.000 μόρια και μέχρι τον «βαθμολογικό πυθμένα» που είναι περίπου στα 10.000 μόρια αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση των βάσεων εισαγωγής, μείωση που συμπαρασύρει όλα τα ιδρύματα σε κέντρο και περιφέρεια. Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Αρχαιολογία κλπ, συγκαταλέγονται στις συγκεκριμένες σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές)

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, «θα παρατηρηθούν ανάλογα φαινόμενα, όπως στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς οι περιζήτητες σχολές, όπως για παράδειγμα το ΗΜΜΥ και τα τμήματα Μηχανολόγων σε κέντρο και περιφέρεια, θα καταγράψουν άνοδο της τάξεως των 200 μορίων».

Στον αντίποδα, σχολές που κινούνται κάτω από τα 15.000 μόρια θα καταγράψουν πτώση έως και 400 μόρια. Πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται στην «ουρά» της βαθμολογικής κλίμακας, όπως είναι τα τμήματα Μαθηματικών, Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος.

Μάλιστα, στο πεδίο συγκεκριμένο πεδίο θα καταγραφούν και αρκετές κενές θέσεις.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο ο Γιώργος Χατζητέγας εκτιμά ότι θα καταγραφούν μικρές πτώσεις σε ολόκληρη τη βαθμολογική κλίμακα, όπως για παράδειγμα στις σχολές Ιατρικής που βρίσκονται στο «ρετιρέ». Τα συγκεκριμένα τμήματα αναμένεται να καταγράψουν πτώση 200 μορίων περίπου.

Την ίδια ώρα, η πτώση των βάσεων στο συγκεκριμένο πεδίο αναμένεται να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την κλίμακα, ενώ υπολογίζεται να είναι της τάξεως των 100 – 200 μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Οικονομία – Πληροφορική)

Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο ο κ. Χατζητέγας αναμένει γενικευμένη άνοδο των βάσεων εισαγωγής, η οποία εκτιμά ότι θα είναι της τάξεως των 300 – 350 μορίων.

Το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται τόσο στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος, όσο στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στις πανελλήνιες εξετάσεις που επέλεξαν σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ήταν κατά 1.445 περισσότεροι σε σχέση με το 2022, οπότε ο ανταγωνισμός φέτος είναι υψηλότερος.

«Κατάφωρες αδικίες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής»

Στο ίδιο πλαίσιο πάντως, ο Γιώργος Χατζητέγας ασκεί δριμεία κριτική στο σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Το πρόβλημα των φετινών πανελλαδικών είναι ότι εφαρμόζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που προκαλεί διάφορα φαινόμενα, από οριακές έως κατάφωρες αδικίες», σημειώνει χαρακτηριστικά στο Reader ο εκπαιδευτικός αναλυτής.

Λόγω της ΕΒΕ παρατηρείται το φαινόμενο των κενών θέσεων σε πλήθος τμημάτων, ακόμα και σε κεντρικά πανεπιστήμια. Ο κ. Χατζητέγας χαρακτηρίζει ως «λάθος» το όλο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, καθώς οδηγεί σε οριζόντιο «κόψιμο» μεγάλο αριθμού υποψηφίων που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου του συνολικού αριθμού, οι οποίοι αναμένεται να μείνουν τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

«Πρόκειται για έναν οριζόντιο αλγόριθμο που θα πρέπει να διορθωθεί ως προς τους κατώτερους συντελεστές», εξηγεί. Για παράδειγμα ο κατώτερος συντελεστής που σήμερα είναι στο 0,8 θα πρέπει να συμπιεστεί προς τα κάτω, στο 0,6.

Επιπλέον, ο Γιώργος Χατζητέγας έκανε λόγο για πολλές κενές θέσεις συνολικά και ιδιαίτερα στα τμήματα του 1ου και 2ου Επιστημονικού Πεδίου. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι πρόβλημα να κόβονται τόσοι υποψήφιοι.

«Δεν λέμε να μπαίνουν όλοι όσοι γράφουν κάτω από τη βάση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα πρέπει να αποκλείονται τόσοι πολλοί», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας, διερωτώμενος: πώς γίνεται να συζητάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ έχουμε κενές θέσεις στα δικά μας, τα δημόσια ΑΕΙ».

Πηγή: Reader.gr

Tags: βασειςΠανελλήνιες
Previous Post

Meteo: Συναγερμός για τον καύσωνα -Ποιες περιοχές μπαίνουν στα «κόκκινα» (χάρτες)

Next Post

ΔΥΠΑ: Επιχορήγηση 14.800 ευρώ σε επιπλέον 144 νέους για δημιουργία επιχείρησης

Next Post
ΔΥΠΑ, ΟΑΕΔ

ΔΥΠΑ: Επιχορήγηση 14.800 ευρώ σε επιπλέον 144 νέους για δημιουργία επιχείρησης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 2-7-2025 για τον ισολογισμό
  • Τα εκλογικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη, χωρίς εκλογικό το Βόιο
  • Κοζάνη και Φλώρινα σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία
  • Ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το Τουρνουά Ποδοσφαίρου, με κεντρικό μήνυμα «Κόκκινη Κάρτα στα Ναρκωτικά …. Σκοράρω στη Ζωή»
  • 4 συλλήψεις στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr