• Latest
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ

Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» – Τα τρία «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα

24 Απριλίου 2026
Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών.  Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ…..  Βίντεο

Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών. Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ….. Βίντεο

29 Οκτωβρίου 2026
Φλώρινα: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός γιατί μετέφερε παράνομα  -2- αλλοδαπές

Φλώρινα: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός γιατί μετέφερε παράνομα -2- αλλοδαπές

29 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα – Σε ιστορικό χαμηλό η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, με 4η συνεχή χρονιά αρνητικής αποταμίευσης

29 Οκτωβρίου 2026
Φλώρινα: Τον έπιασαν με ηρωίνη και κοκαΐνη

Φλώρινα: Τον έπιασαν με ηρωίνη και κοκαΐνη

29 Οκτωβρίου 2026
Arxiki

Ο Νοέμβριος στη Δυτική Μακεδονία γίνεται ΟΙΝΟέμβριος! 10 μέρες. 1 οινικός προορισμός

29 Οκτωβρίου 2026
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνη:  Παυλίνα Βουλγαράκη live

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνη:  Παυλίνα Βουλγαράκη live

29 Οκτωβρίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία το Σάββατο 31 Οκτωβρίου

29 Οκτωβρίου 2026
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Οι τυχεροί αριθμοί της λαχειοφόρου αγοράς του Αιμοδοτικού Συλλόγου Γαλατινής

29 Οκτωβρίου 2026
ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση έως 900 ευρώ για ασφαλισμένους – Ποιοι τη δικαιούνται

29 Οκτωβρίου 2026
καιρος βροχη

Νέα επιδείνωση του καιρού – Έρχονται περισσότερες βροχές και κρύο

29 Οκτωβρίου 2026
Εκδήλωση Μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και παρουσίαση του βιβλίου «Όπως τον έζησα!»

Εκδήλωση Μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο και παρουσίαση του βιβλίου «Όπως τον έζησα!»

28 Οκτωβρίου 2026
Μικρόβαλτο Σερβίων: Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους ηλικιωμένους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

Μικρόβαλτο Σερβίων: Συγκίνηση και χειροκροτήματα για τους ηλικιωμένους στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Βίντεο

28 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Σχοινάς στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών : «Δεν κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις» – Τα τρία «εργοτάξια» για τον πρωτογενή τομέα

sierafm by sierafm
24 Απριλίου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Μέχρι την Παρασκευή οι ανανεώσεις εγγραφής στο ΜΕΝΟ
0
SHARES
28
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
  • Αν η Ελλάδα κερδίσει την αξιοπιστία μέσω της αναδιοργάνωσης του συστήματος πληρωμών, η φωνή μας θα ακουστεί με ευκρίνεια και αποτελεσματικότητα
  • Καθημερινή μάχη με τις επιζωοτίες – έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιτήρηση και στους ελέγχους

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν κινδυνεύει η ροή των αγροτικών επιδοτήσεων παρείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, στο πλαίσιο του  11ου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα, επανέλαβε τους τρεις βασικούς άξονες – «εργοτάξια» πάνω στα οποία, όπως είπε, κινείται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε με έμφαση ότι «μπορώ να βάλω το χέρι μου στη φωτιά ότι οι πληρωμές θα συνεχιστούν», ξεκαθαρίζοντας πως η μετάβαση στο νέο σύστημα γίνεται χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η χρηματοδότηση των παραγωγών.  Όπως εξήγησε, η διαδικασία αλλαγής του μοντέλου πληρωμών είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς «πληρώνουμε ενώ αλλάζουμε», χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά δύσκολη» άσκηση. Μάλιστα, ανέφερε ότι μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα καταβλήθηκαν περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, περιέγραψε τα τρία βασικά «εργοτάξια» της πολιτικής στον πρωτογενή τομέα. Πρώτον, τη «πλήρη, ριζική, αποτελεσματική αναδιοργάνωση του συστήματος πληρωμών», με στόχο τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο μέσω της ΑΑΔΕ. Δεύτερον, το «εργοτάξιο του μέλλοντος», δηλαδή τη διαμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου –όπως σημείωσε– «η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο». Και τρίτον, τη διαχείριση των ζωονόσων, με αιχμή την κρίση του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο.

Ειδικά για το ζήτημα των επιδοτήσεων, στάθηκε στη σημασία της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, σημειώνοντας ότι «αν η Ελλάδα κερδίσει την αξιοπιστία μέσω της αναδιοργάνωσης του συστήματος πληρωμών, η φωνή μας θα ακουστεί με ευκρίνεια και αποτελεσματικότητα». Αναφερόμενος στις ανησυχίες αγροτών για εγκατάλειψη της δραστηριότητας, ο κ. Σχοινάς επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι «ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα είναι η ιστορία που δεν ειπώθηκε ακόμα», κάνοντας λόγο για ένα πεδίο με σημαντικές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Άλλωστε, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η συμβολική αναφορά του στο ίδιο του το γραφείο στο Υπουργείο, το οποίο –όπως περιέγραψε– έχει «μια τρύπα στο πάτωμα» που δεν έχει αποκατασταθεί. Όπως είπε, σκοπεύει να τη διατηρήσει ως υπενθύμιση «της ασυμμετρίας που υπάρχει ανάμεσα σε ένα υπουργείο που φέρνει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο στη χώρα και στην εικόνα που παρουσιάζει».

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ζωονόσων, περιέγραψε τον αφθώδη πυρετό ως τον «covid των ζώων, επί 10», ο οποίος αν δεν ελεγχθεί στο σημείο που εμφανίζεται, μπορεί να καταστρέψει όχι μόνο την περιοχή αλλά και το σύνολο της κτηνοτροφίας στη χώρα.  Ο ίδιος έκανε λόγο για «μια μάχη καθημερινή» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική που ακολουθείται βασίζεται σε αυστηρή επιτήρηση και ελέγχους. «Έχουμε ελέγχους εξαντλητικούς» σημείωσε, ενώ κάλεσε τους κτηνοτρόφους «να κρατήσουν την ψυχραιμία τους» και να συνεργάζονται με τις αρχές. Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα του εμβολιασμού, διευκρινίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει καμία επιλογή», ωστόσο στη φάση αυτή «έμφαση πρέπει να δοθεί στην επιτήρηση και στους ελέγχους και στις σφαγές», καθώς ο εμβολιασμός «δεν αντικαθιστά την απώλεια των ζώων».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση την Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την άποψη ότι η λειτουργία της αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει συνειδητά επιλέξει τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου.

Κλείνοντας, αναγνώρισε ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν πλήξει την εικόνα του Υπουργείου, επιμένοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται στοχεύουν ακριβώς στη διόρθωση αυτών των παθογενειών.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη με την κυρία Ζαχαρέα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμμετείχε σε πάνελ  με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Gelsomina Vigliotti με θέμα τη Γεωργία και  την Επισιτιστική Ασφάλεια. Όπως ανέφερε, «πρέπει να δούμε τρεις παράλληλες προτεραιότητες», εξηγώντας ότι η πρώτη αφορά την κλιματική διάσταση της γεωργίας. Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, «χωρίς να πέσουμε στην παγίδα του προστατευτισμού», ώστε να γίνει πιο ανθεκτική και να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, ενώ ο τρίτος αφορά όλο το πλέγμα γύρω από την αγροτική παραγωγή, καθώς –όπως σημείωσε– «οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν έχουν ακόμη αναπτύξει το πλήρες δυναμικό τους στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας, στάθηκε στην ανάγκη υπέρβασης των διαρθρωτικών αδυναμιών του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι «το μέλλον της ελληνικής γεωργίας δεν μπορεί να είναι μόνο οι πληρωμές», αλλά απαιτεί ένα ευρύτερο μοντέλο ανάπτυξης. Όπως τόνισε, οι δύο βασικοί στόχοι είναι «η ανταγωνιστικότητα και η συνοχή», διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι αντικρουόμενοι στόχοι… μπορούν να επιτευχθούν και οι δύο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα αρχιτεκτονική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για μια σταδιακή συνέχιση των ίδιων πρακτικών, αλλά για κάτι διαφορετικό για πρώτη φορά», ενώ υπογράμμισε και τον καθοριστικό ρόλο της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι «ο καθοριστικός παράγοντας θα είναι τα δεδομένα», τόσο για την ανάπτυξη της καινοτομίας όσο και για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων και την αξιοπιστία του συστήματος.

Τέλος, παρουσία του Υπουργού υπογράφηκε  η συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 100 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και τη βιοοικονομία στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα.

Η συνέντευξη του ΥπΑΑΤ  στο παρακάτω link:

https://we.tl/t-4bY9PqOPxPL8yOS0

Tags: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Previous Post

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Να αυξηθεί η συμμετοχή των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου της ΔΕΗ».

Next Post

Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

Next Post
Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

Δήμος Βοΐου: Συγχαρητήρια για την εκλογή στη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Σοφία Τζήκα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών. Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ….. Βίντεο
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός γιατί μετέφερε παράνομα -2- αλλοδαπές
  • Π. Κουκουλόπουλος: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα – Σε ιστορικό χαμηλό η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, με 4η συνεχή χρονιά αρνητικής αποταμίευσης
  • Φλώρινα: Τον έπιασαν με ηρωίνη και κοκαΐνη
  • Ο Νοέμβριος στη Δυτική Μακεδονία γίνεται ΟΙΝΟέμβριος! 10 μέρες. 1 οινικός προορισμός

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr