Την έγκριση κατά πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής έλαβε το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού». Υπέρ του σχεδίου νόμου ψηφίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καταψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση το Ποτάμι, που δήλωσε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του στην Ολομέλεια.
Στη συνεδρίαση αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη να συμπεριλάβει σαφέστατες διατάξεις για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τη στήριξη των περιοχών ενεργειακού ενδιαφέροντος, με αύξηση του ανταποδοτικού πόρου ανάπτυξης σε συνδυασμό και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχασε χρόνο σε μια αδιέξοδη και αναποτελεσματική διαπραγμάτευση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακροάσεων φορέων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός ζήτησε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να λάβει υπ’ όψιν του τις προτάσεις που κατατέθηκαν τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις τοπικές κοινωνίες για το πώς αυτές θα ανταποκριθούν στη μετά λιγνίτη εποχή. Ο κ. Καματερός ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει με ποιους τρόπους αυτές οι περιοχές θα πρέπει να στηριχθούν.
«Να αφήσουν οι βουλευτές τα κροκοδείλια δάκρυα»
«Δεν χρειάζεται άλλο η κυβερνητική πλειοψηφία να κλαίει. Να αφήσουν οι βουλευτές της τα κροκοδείλια δάκρυα. Είστε στο 100% οι ιδιοκτήτες της χειρότερης διαπραγμάτευσης που έφερε καταστροφή» σχολίασε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής της Ν.Δ., Θεόδωρος Σκρέκας.
«Όποια λύση εκβιάζεται χρονικά, είναι χειρότερη από την προηγούμενη» είπε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γώργος Αρβανιτίδης και κάλεσε τον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για το Αμύνταιο. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί η Βουλή και ποιο είναι το σχέδιο για τις περιοχές που θα υποστούν τις συνέπειες για την μετά λιγνίτη εποχή.
«Η κυβέρνηση πήρε την μπουκιά από το στόμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική της απελευθέρωσης της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εφαρμόζει την ίδια στρατηγική στην οικονομία και την ενέργεια. Δηλαδή την πολιτική που λέει ότι η ενέργεια πρέπει να είναι εμπόρευμα, ότι οι ιδιώτες θα βγάζουν κέρδη σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, των εργασιακών δικαιωμάτων και σε βάρος της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας».
«Η συζήτηση αυτή είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουμε ως χώρα έναντι των θεσμών» είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης και πρόσθεσε ότι η διαδικασία αποεπένδυσης υπαγορεύεται από διεθνείς κανόνες για τη μείωση των ρύπων. «Δεν γίνεται να αγνοούμε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που μας επιβάλλει να μπουν και ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας με λιγνίτη. Οι όποιες καθυστερήσεις είναι απότοκο των διαπραγματεύσεων με στόχο να διασφαλιστεί, κατά το μεγαλύτερο δυνατό, το δημόσιο συμφέρον», είπε επίσης ο βουλευτής.
Την απορία πώς μπορεί να είναι τόσο αισιόδοξος ο υπουργός για την επένδυση στο λιγνίτη με δεδομένες τις αποφάσεις για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, εξέφρασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης και ζήτησε πλήρη ενημέρωση πού θα βρεθεί το κονδύλι για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και σε ποιο ύψος θα ανέλθει.
«Είναι κακό το νομοσχέδιο, εισάγει πολλές παρεκκλίσεις από την κείμενη νομοθεσία. Προβλέπει εκχώρηση περιουσίας της ΔΕΗ χωρίς οικονομικά στοιχεία. Πετάει την μπάλα στην εξέδρα για τις επώδυνες λύσεις που θα πρέπει να προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και εκτίμησε ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιστοίχηση της ΔΕΗ με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Πηγή:aftodioikisi.gr