• Latest
Βόιο Κοζάνης, ανεξερεύνητο και μαγευτικό. Στα θεμέλια της Πίνδου

Βόιο Κοζάνης, ανεξερεύνητο και μαγευτικό. Στα θεμέλια της Πίνδου

22 Απριλίου 2025
Ή τα κέρδη τους ή η ζωή μας! Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε!

Σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων τη Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

22 Αυγούστου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Επισκέπτες ιατροί στο Ιατρείο Γ. Ζιμπιλίδη την Πέμπτη 3 και 10 Σεπτεμβρίου

22 Αυγούστου 2026
Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη

Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη

22 Αυγούστου 2026
Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια  – Νέο  κύμα ανέργων στην περιοχή

Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια – Νέο κύμα ανέργων στην περιοχή

22 Αυγούστου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα, έως 40 βαθμούς η θεμροκρασία – Τοπικές βροχές στα ορεινά

22 Αυγούστου 2026
Φουσκωμένη κοιλιά; Οι τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ανάλαφρα

Φουσκωμένη κοιλιά; Οι τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο ανάλαφρα

22 Αυγούστου 2026
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε παρέα ανήλικων σε παρκάκι

22 Αυγούστου 2026
Τραυματισμός 13χρονου σε θαλάσσια παιδική χαρά στη Θάσο

Ατύχημα σε θαλάσσια παιδική χαρά – Στο νοσοκομείο δύο 16χρονοι

22 Αυγούστου 2026
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα 8 συμπτώματα που απαιτούν άμεσα επαφή με γιατρό

22 Αυγούστου 2026
βια Βιασμός παιδι

Παράτησε την 11χρονη κόρη του και ταξίδεψε στην Αλβανία για ποδοσφαιρικό αγώνα

22 Αυγούστου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Επίδομα παιδιού: Συμπληρωματική πληρωμή 150 ευρώ για οικογένειες που δεν έλαβαν την ενίσχυση

22 Αυγούστου 2026
μαχαιρι

«Ματωμένο» πανηγύρι – Μαχαιριά για τη χάρη μίας γυναίκας

22 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 22 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Βόιο Κοζάνης, ανεξερεύνητο και μαγευτικό. Στα θεμέλια της Πίνδου

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2025
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Βόιο Κοζάνης, ανεξερεύνητο και μαγευτικό. Στα θεμέλια της Πίνδου
0
SHARES
101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στα θεμέλια της Πίνδου, ανάμεσα στους γίγαντες του Γράμμου, του Σμόλικα και της Βασιλίτσας, βρίσκεται το Βόιο.

Από εδώ ξεκινούν οι ψηλές οροσειρές, τα περήφανα πέτρινα χωριά και ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας, ο Αλιάκμονας. Από τα δυτικά του Βοΐου ξεκινά άλλος ένας ιστορικός ποταμός, ο Σαραντάπορος ο Πρασινονέρης, ο οποίος, διασχίζοντας την Ήπειρο, ενώνεται με τον Αώο.

Το Βόιο τέμνει με τέτοιον τρόπο τη γη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε τα νερά της ανατολικής πλευράς του καταλήγουν στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ αυτά της δυτικής πλευράς του στο Ιόνιο πέλαγος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δασωμένα και πυκνοκατοικημένα βουνά της Ελλάδας. Στα πλούσια οικοσυστήματά του, που περιλαμβάνουν πολλά μικτά δάση, κυριαρχούν η βελανιδιά, η καστανιά, η οξιά, το πεύκο, το έλατο, ενώ υπάρχουν επίσης και ρόμπολα. Η χαμηλή βλάστηση του βουνού περιλαμβάνει πλούσιο τσάι, σαλέπι, πρασσάκο και πολλές τριανταφυλλιές.

Το Βόιο αποτελεί βιότοπο για κάθε είδος άγριας πανίδας που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Βόρεια Ελλάδα (ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι, αρκούδες, αετοί, γεράκια, μπούφοι, σκίουροι, αλεπούδες, αγριόγατες, αλλά και ψάρια).

Τα χωριά του Βοΐου, τα λεγόμενα Καστανοχώρια ή Μαστοροχώρια, σχηματίζουν ένα ξεχωριστό σύνολο με μοναδική φύση, παράδοση και αρχιτεκτονική.

Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής του Άνω Βοΐου είναι το γεγονός ότι αποτελεί μια καταπράσινη ημιορεινή περιοχή, που, σε συνδυασμό με το υγιεινό εύκρατο κλίμα, προσφέρεται στους φυσιολάτρες και σε όσους θέλουν να περιδιαβούν σε όμορφους μικρούς οικισμούς.

Τα Όντρια όρη, που δεσπόζουν στην περιοχή, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες με καταπληκτικά φυσικά τοπία, πολύμορφα βράχια, μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Αίσθηση προκαλούν οι παλαιοί θρύλοι για τους λάκκους που υπάρχουν εκεί.

Ο Δήμος Βοΐου, με πρωτεύουσα τη Σιάτιστα και ιστορική πρωτεύουσα τη Νεάπολη, μετά την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτη περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Τσοτυλίου, Νεαπόλεως, Ασκίου, Πενταλόφου και Σιάτιστας.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Τσοτυλίου είναι ένα γραφικότατο κομμάτι της Κοζάνης. Σε υψόμετρο από 600 έως 1.100, φωλιασμένο ανάμεσα στις οροσειρές Σινιάτσικο – Μπούρινο και Βόιο – Σμόλικα, ξεδιπλώνει τις αμέτρητες πλαγιές και τις χαράδρες του σε ένα πανέμορφο τοπίο.

Οι ρίζες της ιστορίας του Δημοτικού Διαμερίσματος Νεαπόλεως φθάνουν στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το φυσικό περιβάλλον του Δημοτικού Διαμερίσματος Ασκίου προσδιορίζεται από το ομώνυμο ορεινό συγκρότημα, το Άσκιο. Τα έξι χωριά του δημοτικού διαμερίσματος (Γαλατινή, Εράτυρα, Καλονέρι, Νάματα, Πελεκάνος και Σισάνι) βρίσκονται στις δυτικές, νότιες και ανατολικές υπώρειες του Σινιάτσικου, της ψηλότερης κορυφής του Άσκιου, που έχει υψόμετρο 2.111. Από τις βόρειες πλαγιές της κορυφής αυτής πηγάζει ο Μύριχος, ο χειμαρροπόταμος που διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Δήμου και καταλήγει στον Αλιάκμονα.

Η περιοχή του Πενταλόφου, σκαρφαλωμένη στο νότιο τμήμα του Βοΐου, μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Γρεβενών, αποτελεί το δυτικότερο και ίσως το ωραιότερο κομμάτι της Κοζάνης. Γειτονικά της χωριά είναι το Επταχώρι, η Σαμαρίνα, η Καλλονή, το Δοτσικό, ο Αυγερινός και η Μόρφη. Σε αυτόν τον τόπο βρίσκονται ο Ζουπανιώτικος Αηλιάς, η μία από τις δύο ψηλότερες κορυφές του βουνού, η τεχνητή λίμνη του Βυθού στο φράγμα του ποταμού Πραμόριτσα, τα μικτά δάση του Τάλιαρου πίσω από το Δίλοφο και το πέτρινο γεφύρι της Σβόλιανης.

Τέλος, η Σιάτιστα, με τα ξακουστά αρχοντικά της, είναι μια κωμόπολη που ξέρει να υποδέχεται και να φιλοξενεί, με πλούσια παράδοση και ιστορία.

Η ύπαρξη του ορεινού όγκου του Βοΐου παρέχει δυνατότητες ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, δασικών οικοσυστημάτων και δραστηριοτήτων, με κυρίαρχο σκοπό την περιβαλλοντική προστασία και την αναβάθμιση της περιοχής, με ευεργετικές επιδράσεις κυρίως στον τομέα της συγκράτησης αλλά και της προσέλκυσης πληθυσμού στην περιοχή.

Στη Σιάτιστα αξίζει να επισκεφθείτε: τη Δημόσια Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο, την Παλαιοντολογική Συλλογή Σιατίστης, τα χωριά-κάστρα, τα γεφύρια, τους καταρράκτες, τα αρχοντικά, τα μουσεία και τις εκκλησίες, τα μοναστήρια, τον Ζουπανιώτικο Αηλιά, το μνήμα Νεσάτ Πασά, τη «βρύση του έρωτα», την κοιλάδα του Μεσιού Νερού (ανήκει στο δίκτυο Natura 2000), το Καταφύγιο Άγριας Ζωής – τεχνητό φράγμα, τα επισκέψιμα κελάρια, τις επιχειρήσεις γούνας, τους γυναικείους συνεταιρισμούς παραγωγής προϊόντων.

in.gr/

Tags: ΒΟΙΟ
Previous Post

Στο νοσοκομείο πέντε άτομα λόγω τροφικής δηλητηρίασης σε ταβέρνα

Next Post

Κατάσχεσαν ζωντανό κατσίκι από την καρότσα αυτοκινήτου επειδή… δεν είχε χαρτιά

Next Post
ΚΑΤΣΙΚΕΣ, ΖΩΑ, ΓΑΛΑ

Κατάσχεσαν ζωντανό κατσίκι από την καρότσα αυτοκινήτου επειδή... δεν είχε χαρτιά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων τη Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026 στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης
  • Επισκέπτες ιατροί στο Ιατρείο Γ. Ζιμπιλίδη την Πέμπτη 3 και 10 Σεπτεμβρίου
  • Κοζάνη: Νέες συλλήψεις για ηρωίνη
  • Τέλος στην εξαγωγή Λιγνίτη στα Σκόπια – Νέο κύμα ανέργων στην περιοχή
  • Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα, έως 40 βαθμούς η θεμροκρασία – Τοπικές βροχές στα ορεινά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr