Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «το γέλιο είναι ζωή». Κάθε φορά που γελάμε το σώμα μας αναζωογονείται: η πίεση μειώνεται, οι αρτηρίες διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου, ενώ τα κύτταρα του ανοσοποιητικού γίνονται πιο ενεργά απέναντι σε ιούς.
Τώρα, μια νέα ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών υποδηλώνει ότι το γέλιο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο Brain and Behavior έδειξαν ότι η χιουμοριστική προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη θεραπεία για ήπιες περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει υπογραμμίσει εδώ και καιρό την ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής μας υγείας. Γι’ αυτό και η αναζήτηση καινοτόμων τρόπων για την προώθηση θετικών συναισθημάτων όπως η ευτυχία, η αυτοεκτίμηση και η συνολική ικανοποίηση από τη ζωή είναι πολύ σημαντική.
Θεραπεία με… χιούμορ
Η ανασκόπηση ανέδειξε ότι το χιούμορ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη, τη στάση, την κρίση και τη διάθεσή μας. Αυτή η επίδραση θα μπορούσε, άμεσα και έμμεσα, να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική μας ευεξία.
Η γελωτοθεραπεία εντάσσεται στο πλαίσιο της ολιστικής ιατρικής, η οποία «βλέπει» τον άνθρωπο ως σύνολο (σώμα, νους, συναίσθημα) και δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο ζωής του. Η επιτυχία της θεραπείας με χιούμορ (όπως η γιόγκα γέλιου) βασίζεται στην απλότητα και αποτελεσματικότητά της.
Γνωρίζατε ότι το γέλιο έχει παυσίπονη δράση, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες αποτελούν τα φυσικά αναλγητικά του οργανισμού; Παράλληλα, λειτουργεί ως κατευναστικό του πόνου, επειδή χρησιμοποιεί τα ίδια νευρωνικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται και για τη μεταφορά του ερεθίσματος πόνου στον εγκέφαλο.
Η μελέτη υπογράμμισε επίσης τις δυνατότητες της τεχνολογίας να ενισχύσει την εμβέλεια της θεραπείας σε καταστάσεις όπου η πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση είναι περιορισμένη ή νοσοκομειακές συνθήκες.
Οι εφαρμογές, οι βιντεοσκοπήσεις και η ζωντανή καθοδήγηση θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτούς τους περιορισμούς, συμβάλλοντας στο να φέρει τη θεραπεία με χιούμορ σε περισσότερους ανθρώπους.
Πηγή: vita.gr