• Latest
Γεωτεε

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απαραίτητη η ένταξη δράσεων για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027

14 Νοεμβρίου 2021
Δομή Πενταλόφου: Εκδήλωση με τίτλο:  «…κάθε διαδρομή έχει μια ιστορία»

Δομή Πενταλόφου: Εκδήλωση με τίτλο: «…κάθε διαδρομή έχει μια ιστορία»

21 Ιουνίου 2026
Εράτυρα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την γνωριμία με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.  Βίντεο και φωτογραφίες

Εράτυρα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την γνωριμία με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Βίντεο και φωτογραφίες

21 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

21 Ιουνίου 2026
υπολογιστης

Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για πορνογραφία ανηλίκων – Συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων

21 Ιουνίου 2026
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες Ταυτότητες: Το “λάθος” που μπορεί να σας χαλάσει το ταξίδι

21 Ιουνίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσεις 2026: Πώς Φυσική, Χημεία, Οικονομία και Πληροφορική ανακατεύουν την τράπουλα στο 2ο και 4ο πεδίο

21 Ιουνίου 2026
επιδομα παιδιου χρημα

Τα μέτρα και τα επιδόματα που ενεργοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι

21 Ιουνίου 2026
Επικηρύχθηκε με 3.000 ευρώ ο οδηγός που σκότωσε το αδέσποτο σκυλάκι

Επικηρύχθηκε με 3.000 ευρώ ο οδηγός που σκότωσε το αδέσποτο σκυλάκι

21 Ιουνίου 2026
Δικαστήριο δικη

Ομόφωνα αθώοι 11 για υπόθεση απιστίας στην «Εγνατία Οδός ΑΕ»

21 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Κουκουλόπουλος σε Παπασταύρου: «Ακούστε τις προτάσεις του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για παράταση και βελτιώσεις στα προγράμματα “Εξοικονομώ”»

20 Ιουνίου 2026
Τσάφος: Επιβεβλημένη η κατεδάφιση των παλιών μονάδων – Το data center της ΔΕΗ μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία που δεν δημιούργησε ποτέ ο λιγνίτης

Τσάφος: Επιβεβλημένη η κατεδάφιση των παλιών μονάδων – Το data center της ΔΕΗ μπορεί να δημιουργήσει υπεραξία που δεν δημιούργησε ποτέ ο λιγνίτης

20 Ιουνίου 2026
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

20 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Απαραίτητη η ένταξη δράσεων για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027

sierafm by sierafm
14 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Γεωτεε
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Υπόμνημα για την προστασία της γεωργοδιατροφικής δραστηριότητας από την άγρια πανίδα, εγχείρισε το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης για την Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το υπόμνημα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Τα τελευταία αρκετά χρόνια αποτελεί γενική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παροτρύνει τα μέλη της να εντάσσουν στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ποικίλες δράσεις για την πρόληψη ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς αυτές δημιουργούν εκατέρωθεν ένα ουσιώδες πλαίσιο προστασίας αφενός περιορίζοντας τις σχετικές ζημιές στην παραγωγή και αφετέρου, έμμεσα αλλά ουσιαστικά, βελτιώνοντας τις συνθήκες προστασίας σημαντικών και αυστηρά προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας αφού περιορίζουν καταλυτικά τις σχετικές συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Χώρα μας στο παρελθόν έχει, ενδεχομένως συχνά με μικρή αποτελεσματικότητα, υλοποιήσει ήδη τα επόμενα:
– από το 2004 το Μέτρο 3.13 του Εγγράφου Προγραμματισμού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΠΑΑ, 2000-2006) με δράσεις όπως οι ενισχύσεις για ηλεκτροφόρες περιφράξεις, η χορήγηση ποιμενικών σκύλων κλπ.
– το  Μέτρο 216.1: «Δράσεις για την προστασία της άγριας ζωής» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013) με ανάλογες επίσης δράσεις
– το Υπομέτρο 4.4 – «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις που συνδέονται με την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών στόχων» και συγκεκριμένα την Δράση, με κωδικό 4.4.1 και τίτλο «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα» στο υπό ολοκλήρωση Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020 και πάλι με περιεχόμενο που αφορά την ενίσχυση για την εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ενώ οι ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση της Δράσης είχαν λάβει τον Απρίλιο του 2019 την γραπτή διαβεβαίωση από την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ, πως το μέτρο θα προκηρυσσόταν στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, τελικά, τον Μάρτιο του 2021, μετά από απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η δράση απεντάχθηκε και ματαιώθηκε η εφαρμογή της.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι διαχρονικά οι όποιες, δυστυχώς περιορισμένες χρονικά και σχεδόν πάντα «καθυστερημένες» προσπάθειες, δεν κατάφεραν να έχουν τα επιθυμητά και απολύτως εφικτά, αναμενόμενα αποτελέσματα καθώς εν γένει χαρακτηρίζονταν τόσο από την ελλιπή ενημέρωση των δικαιούχων όσο και από αδυναμίες σχεδιασμού αναφορικά με τις περιοχές εφαρμογής ή ακόμη και με τους επιμέρους όρους των ενισχύσεων.

Ως εκ τούτου και έχοντας ήδη υπόψη την προτροπή των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, που απεύθυναν ανοιχτή επιστολή σε όλους τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κρατών-μελών της ΕΕ, καλώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσπάθειας για υποστήριξη της συνύπαρξης Μεγάλων Σαρκοφάγων με αγροτικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, θα πρέπει να θεωρείται ότι οποιαδήποτε σκέψη για αποκλεισμό ανάλογων δράσεων από το επόμενο ΠΑΑ έρχεται σε αντίθεση με τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
(βλ.:https://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/pdf/190211LETTER%20VELLA-HOGAN%20to%20ENV-AGRI%20Ministers.pdf).

Είναι δε μείζον να υπογραμμιστεί ότι ιδιαίτερα στις, κατά περίπτωση, σημαντικά περιβαλλοντικά επιβαρυμένες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η προσπάθεια για την ομαλή μετάβαση στην Μεταλιγνιτική Εποχή καθιστά ιδιαίτερα βαρύνοντα τον μελλοντικό ρόλο του Πρωτογενή Τομέα, είναι ιδιαίτερα συχνά τα περιστατικά «συγκρούσεων» με είδη της άγριας πανίδας και είναι πλέον διαδεδομένη αλλά και βάσιμη ή άποψη ότι η ανάπτυξη ανάλογων δράσεων θα επέλυε σημαντικά ζητήματα επ΄ ωφελεία παραγωγών και βιοποικιλότητας.

Στη λογική αυτή θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία ώστε αφενός να επανενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και να εφαρμοστεί άμεσα η Δράση – «Προστασία της Γεωργοδιατροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα» και αφετέρου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να σχεδιαστούν και να ενταχθούν στο επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 ανάλογα μέτρα πρόληψης ζημιών από την άγρια πανίδα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, περιλαμβανόμενων μέτρων για την ενίσχυση εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων και αγοράς και διατήρηση ελληνικών φυλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Με τιμή,
Για τη Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος
Θεόδωρος Γ. Σιόγκας

Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Σκόνταψε η Αιανή, σφαγή καταγγέλλει η Σιάτιστα

Next Post

Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: 48η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Next Post
ΑΔΕΔΥ

Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: 48η Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δομή Πενταλόφου: Εκδήλωση με τίτλο: «…κάθε διαδρομή έχει μια ιστορία»
  • Εράτυρα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την γνωριμία με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου
  • Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για πορνογραφία ανηλίκων – Συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων
  • Νέες Ταυτότητες: Το “λάθος” που μπορεί να σας χαλάσει το ταξίδι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr