Όταν έχεις χτυπήσει και πονέσει, είναι λογικό να ανακαλύπτεις μελανιές στο σώμα σου. Όταν δεν υπάρχει κάποια τόσο προφανής αιτία, όμως, τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα αντιαισθητικά μαύρα ή μοβ σημάδια; Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται σε όλους όσοι παραπονιούνται ότι μελανιάζουν με το παραμικρό και δεν έχουν ανακαλύψει τι μπορεί να φταίει.
Έντονη φυσική δραστηριότητα
Τα παιδιά είναι λογικό να εμφανίζουν μελανιές όλη την ώρα γιατί πέφτουν, τρέχουν και χτυπάνε συνεχώς. Το ίδιο όμως μπορεί να ισχύει και για τους ενήλικες με έντονη φυσική δραστηριότητα και ειδικά για όσους ασκούνται κάνοντας βάρη – η υπερπροσπάθεια μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των υγιών αγγείων. Οι ειδικοί του fitness συνιστούν να μην το παρακάνουμε και να ξέρουμε πάντα πού σταματούν τα όριά μας.
Αν ασχολείστε με τα λεγόμενα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, το kick boxing κ.ά. μην απορείτε γιατί τα πόδια σας γεμίζουν μελανιές.
Σηκώνετε βάρη
Μια ακόμη δικαιολογία για να μην σηκώνετε πολλά βάρη και να ζητάτε βοήθεια στα ψώνια του σούπερ-μάρκετ! Αυτό συμβαίνει γιατί τα αιμοφόρα αγγεία είναι ήδη αδύναμα με αποτέλεσμα όταν τα καταπονείτε, να βλέπετε στο σώμα σας μελανιές. Η γεμάτη σχολική τσάντα που μπορεί να ζυγίζει ακόμα και όσο ένα μικρό παιδί, μπορεί να είναι επίσης μία πιθανή αιτία που το μικρό σας μελανιάζει εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση βοηθά να θυμάστε ότι το βάρος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του συνολικού βάρους του μαθητή.
Οι μελανιές αυτές δεν «κρύβουν» κάτι πιο σοβαρό ή επικίνδυνο, είναι όμως μια ένδειξη ότι μάλλον το παρακάνετε με τα βάρη.
Ακολουθείτε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή
Τα αντικαταθλιπτικά, τα στεροειδή οι ασπιρίνες, που κάνουν το δέρμα λιγότερο πηχτό, και άλλα χάπια πιθανώς ευθύνονται για την εμφάνιση των συχνών μελανιών. Ακόμα και αν παρατηρήσετε, όμως, ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο, μη σταματήσετε την αγωγή με δική σας πρωτοβουλία. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας πει αν μπορείτε να μειώσετε τη δόση ή να διακόψετε τη λήψη τους για κάποιο διάστημα.
Είναι κληρονομικό
Ακόμα και οι μελανιές μπορεί να είναι κληρονομικές. Κάποιοι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες, έχουν πολύ ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία κι έτσι είναι πιο ευάλωτοι στα σημάδια αυτά και ειδικά στα χέρια, τους γλουτούς και τους μηρούς. Φυσικά δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό, απλώς για κακά γονίδια (τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος!).
Αχ, αυτός ο ήλιος!
Η έκθεση στον ήλιο αποδυναμώνει το δέρμα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνειά του, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μελανιές. Οι συγκεκριμένες μπορεί να εμφανιστούν σε χέρια και πόδια, δεν πονάνε όταν τις ακουμπάς αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φύγουν. Εν όψει καλοκαιριού και συχνών επισκέψεων στην παραλία, λοιπόν, έχετε ακόμα έναν λόγο να περιορίσετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Γερνάω, μαμά
Μεγαλώνοντας, το δέρμα γίνεται όλο και πιο λεπτό και χάνει την ελαστικότητά του και τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται πολύ πιο ευαίσθητα με τον συνδυασμό των δύο να προμηνύει το… κακό. Πρακτικά, λοιπόν, η επιδερμίδα σταματά να λειτουργεί πια σαν «προστατευτικό μαξιλαράκι» του σώματος με αποτέλεσμα οι μελανιές -δυστυχώς- να αυξάνονται και να πληθύνονται!
Έχετε έλλειψη βιταμινών
Πώς μπορεί η έλλειψη βιταμινών να σχετίζεται με τις μελανιές; Έχουμε και λέμε: η βιταμίνη Β12 βοηθά στην παραγωγή του αίματος, η βιταμίνη Κ ευθύνεται για την πήξη του αίματος και η βιταμίνη C παίζει ενεργό ρόλο στη δημιουργία του νέου ιστού. Γι’ αυτό και η έλλειψή τους κάνει τα αγγεία πολύ πιο ευάλωτα. Στις γενικές εξετάσεις που θα κάνετε, λοιπόν, δεν χάνετε κάτι να ελέγξετε και τα επίπεδα των συγκεκριμένων βιταμινών εφόσον ο γιατρός έχει εντοπίσει κάποιο πιθανό πρόβλημα.
Ορμονικές διαταραχές
Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα ενδέχεται να ευθύνονται για τις ανεξήγητες μελανιές. Αν είστε στην εμμηνόπαυση, ακολουθείτε συγκεκριμένη ορμονική αγωγή ή είστε έγκυος, η έλλειψη οιστρογόνων είναι πιθανό να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία κάνοντάς τα ευάλωτα σε μελανιές.
Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
Η φυσιολογική πορεία μιας μελανιάς έχει ως εξής: τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε και αιμορραγούν. Όμως, επειδή το αίμα δεν έχει τρόπο διαφυγής αν δεν υπάρχει κάποιο ανοιχτό τραύμα, συσσωρεύεται στο συγκεκριμένο σημείο σχηματίζοντας την ανεπιθύμητη μελανιά. Στην αρχή, είναι κοκκινωπή αλλά έπειτα από 1-2 μέρες συνήθως παίρνει μαύρο- μπλε χρώμα. Σταδιακά, γίνεται πράσινη ή κίτρινη, αρχίζει να «ξεθωριάζει» και συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 2 βδομάδες, οπότε το δέρμα επανέρχεται στην προηγούμενη κατάσταση. Γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε ότι μια μελανιά επιμένει έπειτα από αυτό το διάστημα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όμως γιατί να παίζουμε με την υγεία μας;
Πηγή:mama365.gr