• Latest
ζαχαρη

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

28 Μαΐου 2020
Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα

Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα

29 Ιουλίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Το νέο Δ.Σ.της ΔΕΥΑΒ. Συνεχίζει η Δομή Πενταλόφου. Κλείνει το 3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας. Όλη η Συνεδρίαση του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

75.000 δολάρια σε αριστεύσαντες μαθητές του Βοΐου από το Νέο Ίδρυμα Ευανθίας και Παναγιώτη Ξενόπουλου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

Άρθρο της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ, για τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου

29 Ιουλίου 2026
Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

29 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Φεστιβάλ Αυλής Δήμου Καστοριάς: Εορταστική παρουσίαση του βιβλίου «Ίων Δραγούμης – “Θα ζήσω καίοντας τον εαυτό μου”»

29 Ιουλίου 2026
Γ. Φασίδης: Αδύναμη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Γ. Φασίδης: Αδύναμη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

29 Ιουλίου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Χορωδιακό Ακουστικό Live «Τραγούδια ενός Απογεύματος»

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Χορωδιακό Ακουστικό Live «Τραγούδια ενός Απογεύματος»

29 Ιουλίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

29 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

sierafm by sierafm
28 Μαΐου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ζαχαρη
2
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η αυξημένη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στην υγεία έχει τροφοδοτήσει μια ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με μηδενικές θερμίδες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές υγείας, που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως τα υποκατάστατα ζάχαρης) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων παγκοσμίως. Συχνά εμπεριέχονται σε αναψυκτικά με “μηδέν θερμίδες” και άλλα προϊόντα. Αν και κάποιες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τα τεχνητά γλυκαντικά με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή και άφηναν διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα πίσω από την χρηματοδότηση των ερευνών για την ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά, αφού πολλές έρευνες διεξάγονται με χρήματα και κατά παραγγελία μεγάλων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στις βιοχημικές αλλαγές στον οργανισμό -χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση γνωστή ως αμερόληπτη μεταβολική ικανότητα υψηλής απόδοσης (unbiased high-throughput metabolomics)- μετά την κατανάλωση ζάχαρης, ή υποκατάστατων ζάχαρης. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα υποκατάστατα ζάχαρης επηρεάζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε αρουραίους και σε κυτταροκαλλιέργειες.

Τι είπε ο επικεφαλής ερευνητής

“Παρά την προσθήκη αυτών των μη-θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών στην καθημερινή μας διατροφή, εξακολουθεί να παρατηρείται δραστική άνοδος της παχυσαρκίας και του διαβήτη”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Brian Hoffmann, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Wisconsin and Marquette.

Και πρόσθεσε: “Στις μελέτες μας, τόσο η ζάχαρη όσο και τα υποκατάστατα ζάχαρης (τεχνητά γλυκαντικά) φαίνεται να εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αν και με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς ο ένας από τον άλλο”.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές έδωσαν σε διαφορετικές ομάδες αρουραίων τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, ή φρουκτόζη (είδη ζάχαρης), ή ασπαρτάμη, ή ακεσουλφάμη καλίου. Όλα αυτά είναι γνωστά υποκατάστατα ζάχαρης “με μηδενικές θερμίδες”. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις βιοχημικών, λιπών και αμινοξέων σε δείγματα αίματος από τα πειραματόζωα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και παίρνει την ενέργειά του. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η ουσία acesulfame potassium φαίνεται να συσσωρεύεται στο αίμα, καθώς οι υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν πιο επιβλαβή επίδραση στα κύτταρα που επενδύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Ο δρ. Hoffmann δήλωσε: “Παρατηρήσαμε ότι με μέτρια πρόσληψη, το σώμα έχει τους μηχανισμούς για να χειριστεί τη ζάχαρη. Το πρόβλημα είναι όταν το σύστημα είναι υπερφορτωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είναι που… χαλάει […] Παρατηρήσαμε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτών των σακχάρων με μη θερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά οδηγεί σε αρνητικές αλλαγές στον μεταβολισμό λίπους και ενέργειας”.

Τελικά τι είναι χειρότερο: η ζάχαρη, ή τα υποκατάστατα ζάχαρης;

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματά τους δεν παρέχουν σαφή απάντηση και το ερώτημα απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Είναι γνωστό ότι η υψηλή διατροφική ζάχαρη συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία και η εν λόγω έρευνα δείχνει, επίσης, ότι αντίστοιχες επιπτώσεις έχουν και τα τεχνητά γλυκαντικά.

“Δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι σταματάμε να χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά και θα λύσουμε συνολικά τις επιπτώσεις τους που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία […] Εάν καταναλώνετε επί χρόνια αυτές τις ξένες ουσίες (όπως και με τη ζάχαρη), ο κίνδυνος αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας αυξάνεται. Όπως και με άλλα διαιτητικά συστατικά, μου αρέσει να λέω ότι η μετριοπάθεια είναι το κλειδί αν κάποιος δυσκολεύεται να κόψει εντελώς κάτι από τη διατροφή του”.

Πηγή: https://medicalxpress.com

Previous Post

Κορονοϊός: Μελέτες για την πραγματική εξάπλωση στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές γίνονται τεστ στον πληθυσμό

Next Post

Παρατηρήστε το χρώμα των νυχιών σας: Μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο

Next Post
νυχια ομορφια χερια

Παρατηρήστε το χρώμα των νυχιών σας: Μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα
  • Το νέο Δ.Σ.της ΔΕΥΑΒ. Συνεχίζει η Δομή Πενταλόφου. Κλείνει το 3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας. Όλη η Συνεδρίαση του Δήμου Βοΐου. Βίντεο
  • 75.000 δολάρια σε αριστεύσαντες μαθητές του Βοΐου από το Νέο Ίδρυμα Ευανθίας και Παναγιώτη Ξενόπουλου. Βίντεο
  • Άρθρο της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ, για τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου
  • Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr