• Latest
ζαχαρη

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

28 Μαΐου 2020
γιατρος

Οι γιατροί τον δήλωσαν νεκρό όμως ξύπνησε στο γραφείο τελετών

19 Μαΐου 2026
Νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Κοζάνης

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κοζάνης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

19 Μαΐου 2026
Καστοριά: Συνέλαβαν -2- γυναίκες αλλοδαπές απατεώνες

Καστοριά: Συνέλαβαν -2- γυναίκες αλλοδαπές απατεώνες

19 Μαΐου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δήμος Καστοριάς:  Έρχονται νέα έργα αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.855.000 ευρώ

19 Μαΐου 2026
αδεδυ γσεε απεργια

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

19 Μαΐου 2026
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπ. Εργασίας: Ενταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά

19 Μαΐου 2026
κατασκηνωση

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Δημοσιεύτηκε η απόφαση – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

19 Μαΐου 2026
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Η βόλτα με τη γουρούνα μετατράπηκε σε τραγωδία για πατέρα και γιο – Ξεχύψησε ο 42χρονος Βρετανός και χαροπαλεύει το παιδί του

19 Μαΐου 2026
τυρια

Αυτό είναι το ελληνικό τυρί που ανακηρύχθηκε πρώτο στον κόσμο

19 Μαΐου 2026
εξετασεις, σχολειο

Δήμος Κοζάνης: Βιωματικά εργαστήρια για την «Διαχείριση άγχους και τεχνικές χαλάρωσης» για την υποστήριξη των μαθητών στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

19 Μαΐου 2026
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2026 με επίκεντρο το Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2026 με επίκεντρο το Παλαιόκαστρο του Δήμου Βοΐου

19 Μαΐου 2026
Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας: Στις 6 Ιουνίου τα εγκαίνια. Βίντεο

Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας: Στις 6 Ιουνίου τα εγκαίνια. Βίντεο

19 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 19 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και παχυσαρκία

sierafm by sierafm
28 Μαΐου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ζαχαρη
2
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η αυξημένη συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στην υγεία έχει τροφοδοτήσει μια ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με μηδενικές θερμίδες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές υγείας, που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Τα τεχνητά γλυκαντικά (όπως τα υποκατάστατα ζάχαρης) είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων παγκοσμίως. Συχνά εμπεριέχονται σε αναψυκτικά με “μηδέν θερμίδες” και άλλα προϊόντα. Αν και κάποιες προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη συνδέσει τα τεχνητά γλυκαντικά με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, τα αποτελέσματα δεν ήταν σαφή και άφηναν διαφορετικές ερμηνείες. Επίσης, υπάρχουν ερωτήματα πίσω από την χρηματοδότηση των ερευνών για την ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά, αφού πολλές έρευνες διεξάγονται με χρήματα και κατά παραγγελία μεγάλων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς.

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε στις βιοχημικές αλλαγές στον οργανισμό -χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση γνωστή ως αμερόληπτη μεταβολική ικανότητα υψηλής απόδοσης (unbiased high-throughput metabolomics)- μετά την κατανάλωση ζάχαρης, ή υποκατάστατων ζάχαρης. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις στην αγγειακή υγεία, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα υποκατάστατα ζάχαρης επηρεάζουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε αρουραίους και σε κυτταροκαλλιέργειες.

Τι είπε ο επικεφαλής ερευνητής

“Παρά την προσθήκη αυτών των μη-θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών στην καθημερινή μας διατροφή, εξακολουθεί να παρατηρείται δραστική άνοδος της παχυσαρκίας και του διαβήτη”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Brian Hoffmann, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Wisconsin and Marquette.

Και πρόσθεσε: “Στις μελέτες μας, τόσο η ζάχαρη όσο και τα υποκατάστατα ζάχαρης (τεχνητά γλυκαντικά) φαίνεται να εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αν και με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς ο ένας από τον άλλο”.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές έδωσαν σε διαφορετικές ομάδες αρουραίων τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη, ή φρουκτόζη (είδη ζάχαρης), ή ασπαρτάμη, ή ακεσουλφάμη καλίου. Όλα αυτά είναι γνωστά υποκατάστατα ζάχαρης “με μηδενικές θερμίδες”. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις βιοχημικών, λιπών και αμινοξέων σε δείγματα αίματος από τα πειραματόζωα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και παίρνει την ενέργειά του. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η ουσία acesulfame potassium φαίνεται να συσσωρεύεται στο αίμα, καθώς οι υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν πιο επιβλαβή επίδραση στα κύτταρα που επενδύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Ο δρ. Hoffmann δήλωσε: “Παρατηρήσαμε ότι με μέτρια πρόσληψη, το σώμα έχει τους μηχανισμούς για να χειριστεί τη ζάχαρη. Το πρόβλημα είναι όταν το σύστημα είναι υπερφορτωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τότε είναι που… χαλάει […] Παρατηρήσαμε επίσης ότι η αντικατάσταση αυτών των σακχάρων με μη θερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά οδηγεί σε αρνητικές αλλαγές στον μεταβολισμό λίπους και ενέργειας”.

Τελικά τι είναι χειρότερο: η ζάχαρη, ή τα υποκατάστατα ζάχαρης;

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματά τους δεν παρέχουν σαφή απάντηση και το ερώτημα απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Είναι γνωστό ότι η υψηλή διατροφική ζάχαρη συνδέεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία και η εν λόγω έρευνα δείχνει, επίσης, ότι αντίστοιχες επιπτώσεις έχουν και τα τεχνητά γλυκαντικά.

“Δεν είναι τόσο απλό να πούμε ότι σταματάμε να χρησιμοποιούμε τεχνητά γλυκαντικά και θα λύσουμε συνολικά τις επιπτώσεις τους που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία […] Εάν καταναλώνετε επί χρόνια αυτές τις ξένες ουσίες (όπως και με τη ζάχαρη), ο κίνδυνος αρνητικών αποτελεσμάτων υγείας αυξάνεται. Όπως και με άλλα διαιτητικά συστατικά, μου αρέσει να λέω ότι η μετριοπάθεια είναι το κλειδί αν κάποιος δυσκολεύεται να κόψει εντελώς κάτι από τη διατροφή του”.

Πηγή: https://medicalxpress.com

Previous Post

Κορονοϊός: Μελέτες για την πραγματική εξάπλωση στην Ελλάδα – Σε ποιες περιοχές γίνονται τεστ στον πληθυσμό

Next Post

Παρατηρήστε το χρώμα των νυχιών σας: Μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο

Next Post
νυχια ομορφια χερια

Παρατηρήστε το χρώμα των νυχιών σας: Μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι γιατροί τον δήλωσαν νεκρό όμως ξύπνησε στο γραφείο τελετών
  • Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Κοζάνης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων
  • Καστοριά: Συνέλαβαν -2- γυναίκες αλλοδαπές απατεώνες
  • Δήμος Καστοριάς:  Έρχονται νέα έργα αγροτικής οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 2.855.000 ευρώ
  • Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Κοζάνης: Συλλαλητήριο ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr