• Latest
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ

Για ένα ενιαίο σύγχρονο αρδευτικό έργο με ταμιευτήρα στο μέσο Βόιο… Του Γιάννη Γουσιόπουλου

26 Ιουλίου 2020
Σύλλογος Συνταξιούχων Ο.Τ.Α. Νομού Κοζάνης

Συνταξιούχοι ΟΤΑ Κοζάνης: Η Θέρμανση δεν μπορεί να είναι προνόμιο για λίγους

15 Σεπτεμβρίου 2026
Σύσκεψη μηλοπαραγωγών στο Μεσόβουνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας

Σύσκεψη μηλοπαραγωγών στο Μεσόβουνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας

15 Σεπτεμβρίου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Τρόπο για να παραμείνει «stand by» η Πτολεμαΐδα 5 μέχρι τέλος Μαρτίου ως «γραμμή άμυνας» στα extreme γεωπολιτικά σενάρια αναζητά η ΡΑΑΕΥ

15 Σεπτεμβρίου 2026
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026 – «Κινητικότητα για όλους»: Πολυθεματικό πρόγραμμα δράσεων από τον Δήμο Γρεβενών.

Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026

15 Σεπτεμβρίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου,  διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Πολυμύλου

15 Σεπτεμβρίου 2026
300 γιλέκα ασφαλείας στους Κυνηγετικούς Συλλόγους Εορδαίας και Σιάτιστας. Βίντεο

300 γιλέκα ασφαλείας στους Κυνηγετικούς Συλλόγους Εορδαίας και Σιάτιστας. Βίντεο

15 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος

Σοκ στη Σιάτιστα! Έφυγε από τη ζωή 52χρονος

15 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Επικίνδυνη για την εθνική ενεργειακή ασφάλεια η κυβέρνηση – Πλήρης δικαίωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ

15 Σεπτεμβρίου 2026
Εκδόθηκε η πρόσκληση 27εκ. €,  για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου  στο «Μποδοσάκειο» Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: «Γίνε η φωνή που αναβαθμίζει το ΕΣΥ»

15 Σεπτεμβρίου 2026
Τα μαλλιά 25χρονης μπλέχτηκαν σε ρόδα λούνα παρκ και αποκόπηκε μέρος του τριχωτού της κεφαλής της

Τα μαλλιά 25χρονης μπλέχτηκαν σε ρόδα λούνα παρκ και αποκόπηκε μέρος του τριχωτού της κεφαλής της

15 Σεπτεμβρίου 2026
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Έπαιζαν παράνομα τυχερά παιχνίδια σε ίντερνετ καφέ – Xειροπέδες σε 13 άτομα, ανάμεσά τους και 84χρονη

15 Σεπτεμβρίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία

15 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για ένα ενιαίο σύγχρονο αρδευτικό έργο με ταμιευτήρα στο μέσο Βόιο… Του Γιάννη Γουσιόπουλου

sierafm by sierafm
26 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη διερεύνηση του τότε Δήμου Νεάπολης για τη δυνατότητα δημιουργίας φράγματος στην περιοχή στον ποταμό Αλιάκμονα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Έργων της ΔΕΗ μου είπαν πως ερεύνησαν τον ποταμό και σε όλα του τα σημεία του άνω ρου η δυνατότητα αυτή είναι υπαρκτή.

Μια απόφαση της ΔΕΗ προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν θέμα ιεράρχησης της Επιχείρησης καθώς και το να συντρέχουν τοπικοί λόγοι άρδευσης – ύδρευσης.

Φυσικά το ενδιαφέρον της περιοχής πρωτίστως εστιάζεται στην άρδευση του κάμπου σε συνδυασμό με την όποια δυνατότητα τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης.

Είναι γεγονός πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν αξιοποιήθηκε το ποτάμι στην κατασκευή έργων εντατικής άρδευσης αν και σε άλλες περιοχές της χώρας π.χ. Στρυμόνας, η τεχνητή λίμνη με το αρδευτικό συνυπάρχουν από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στη Θεσσαλία ο Πηνειός εξάντλησε τις δυνατότητές του και οι τοπικοί φορείς απαιτούν την εκτροπή του Αχελώου η οποία και προχώρησε ως έναν βαθμό.

Στο Βόιο υπάρχουν ήδη μικρά αρδευτικά δίκτυα που όμως τα νερά αντλούνται και το κόστος άντλησης επιβαρύνει την λειτουργία τους.

Στην περίπτωση της φυσικής ροής λόγω της ύπαρξης λιμνοδεξαμενής δεν θα υπάρχει το κόστος άντλησης. Να σημειωθεί πως στην περίοδο της κρίσης η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα άντλησης λόγω χρεών των φορέων διαχείρισης των μικρών αρδευτικών με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι όποιες εντατικές καλλιέργειες υπήρχαν.

Θα έλεγε κανείς ανεξαρτήτως δικαιολογημένων ή αδικαιολόγητων αιτιών είναι θλιβερό το φαινόμενο ο κάμπος της Νεάπολης να καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά από σιτηρά μικρής σχετικά οικονομικής απόδοσης.

Πιστεύω πως ένα φράγμα στα όρια με την Π.Ε. Καστοριάς και ένα ενιαίο αρδευτικό δίκτυο μέχρι τα όρια της Π.Ε. Γρεβενών, μαζί με ένα αγροτουριστικό ξεκίνημα στην όμορφη κοιλάδα του Αλιάκμονα, θα άλλαζε άρδην τα οικονομικά δεδομένα της περιοχής του μέσου – χαμηλού Βοΐου.

Η κατασκευή – λειτουργία του έργου να συνδυασθεί με μια μικρή ευέλικτη υπηρεσία στον φορέα διαχείρισης (πρότυπο για την χώρα) παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους αγρότες της περιοχής που θα δραστηριοποιηθούν πάνω σε αρδευόμενες καλλιέργειες.

Θυμάμαι σε ένα μέρος του κάμπου της Νεάπολης παλιά λειτουργούσε δενδροκομικός σταθμός που ερευνούσε, μελετούσε και παρήγαγε οπωρικά προϊόντα ποικιλιών κατάλληλων στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Η υπηρεσία να απαρτίζεται κυρίως από επιστήμονες που ως αποκλειστικό αντικείμενο θα έχουν την επιστημονική έρευνα και την καθοδήγηση μακριά από την γραφειοκρατία των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών. Να γίνει πράξη αυτό που πάντα λέμε και ακόμα δεν το πετύχαμε ο γεωπόνος να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη, στο χωράφι και όχι στο γραφείο να βάζει υπογραφές γιατί έτσι θέλει το ελληνικό γραφειοκρατικό μας σύστημα.

Είμαι βέβαιος πως ο συνδυασμός δημιουργίας φυσικών και επιστημονικών προϋποθέσεων θα προκαλέσει την αναγέννηση μιας υποβαθμισμένης καθαρά αγροτικής περιοχής της ελληνικής περιφέρειας. Το νέο πνεύμα των νέων αγροτών μακριά από τις λογικές των επιδοτήσεων της «αγρανάπαυσης» που διέλυσε την αγροτική οικονομία και ερημοποιεί την περιφέρεια είναι η μόνη ελπίδα για την χώρα στο σύνολό της και όχι μόνο για την ύπαιθρο.

Το έργο θα επιδράσει ψυχολογικά στην ανάταση της περιοχής. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στον παράγοντα καλής ψυχολογίας, της προοπτικής και του οράματος. Στη φυλή μας καλώς ή κακώς αυτό συμβαίνει. Έτσι λοιπόν ο Δήμος Βοΐου, οι αγροτικοί φορείς και όχι μόνον, να εξετάσουν σοβαρά τη δυνατότητα κατασκευής ταμιευτήρα με σύγχρονο αρδευτικό. Την προηγούμενη φορά το έργο δεν υποστηρίχτηκε όσο έπρεπε από τους φορείς της περιοχής και γι’ αυτό δεν υλοποιήθηκε.
Αηδονοχώρι 26 – 07 – 2020

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Κορονοϊός: 27 νέα κρούσματα κορονοϊού την Κυριακή. Ένα στην Κοζάνη

Next Post

Πρωτοφανές περιστατικό σε ιερά μονή της Εορδαίας – Ιερομόναχος διέκοψε τη λειτουργία και είπε σε 74χρονη που φορούσε μάσκα “δε θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου”!

Next Post
ΠΑΠΑΣ

Πρωτοφανές περιστατικό σε ιερά μονή της Εορδαίας – Ιερομόναχος διέκοψε τη λειτουργία και είπε σε 74χρονη που φορούσε μάσκα "δε θέλω καρναβάλια μέσα στην εκκλησία μου"!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνταξιούχοι ΟΤΑ Κοζάνης: Η Θέρμανση δεν μπορεί να είναι προνόμιο για λίγους
  • Σύσκεψη μηλοπαραγωγών στο Μεσόβουνο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας
  • Τρόπο για να παραμείνει «stand by» η Πτολεμαΐδα 5 μέχρι τέλος Μαρτίου ως «γραμμή άμυνας» στα extreme γεωπολιτικά σενάρια αναζητά η ΡΑΑΕΥ
  • Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2026
  • ΔΕΥΑΚ: Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου,  διακοπή υδροδότησης στην Τ.Κ. Πολυμύλου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr