• Latest
γριπη βηχας

Για ποιον λόγο βήχουμε; Αιτίες και πρόληψη

7 Ιανουαρίου 2021
Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο»

Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο»

27 Απριλίου 2026

Πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο Αγιάσματος Βοΐου  

27 Απριλίου 2026
ειδικοι φρουροι

Προσλήψεις 380 Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ.

27 Απριλίου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Κοινωνικός Τουρισμός: Δόθηκε νέα παράταση αιτήσεων (ημερομηνία)

27 Απριλίου 2026
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας κ. Παπασταύρου

27 Απριλίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: Κατάθεση ερώτησης για εργασιακούς συμβούλους Δυτικής Μακεδονίας

27 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Ροδοχώρι

Δήμος Βοΐου: Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Ροδοχώρι

27 Απριλίου 2026
Συμμετοχή του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας στο MedForum 2026 στο Ιφράν, Μαρόκο (21–23 Απριλίου 2026)

Συμμετοχή του Πρότυπου Δάσους Δυτικής Μακεδονίας στο MedForum 2026 στο Ιφράν, Μαρόκο (21–23 Απριλίου 2026)

27 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Καλωσορίζουμε την άνοιξη στην Νεάπολη

Δήμος Βοΐου: Καλωσορίζουμε την άνοιξη στην Νεάπολη

27 Απριλίου 2026
Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Βόιο στο Μικρόκαστρο

Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Βόιο στο Μικρόκαστρο

27 Απριλίου 2026
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λευτέρης Ιωαννίδης: Να διεκδικηθεί μεγαλύτερο ποσοστό από τα ετήσια έσοδα δικαιωμάτων CO₂ για την Δυτική Μακεδονία για το 2026.

27 Απριλίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Απαραίτητη η συνέχιση αξιοποίησης της πολυετούς τεχνογνωσίας των εργασιακών συμβούλων της ΔΥΠΑ στη Δυτική Μακεδονία»

27 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Για ποιον λόγο βήχουμε; Αιτίες και πρόληψη

sierafm by sierafm
7 Ιανουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γριπη βηχας
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για ποιον λόγο βήχουμε; Ο βήχας είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς μας για να ξεφορτωθούμε ξένα σωματίδια τα οποία εισέρχονται στο αναπνευστικό μας σύστημα. Κάποιες φορές, ίσως οφείλεται σε σοβαρά προβλήματα, όπως λοιμώξεις ή ασθένειες.

Για ποιον λόγο βήχουμε;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο βήχας είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε όλα τα θηλαστικά. Όλοι έχουμε βήξει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Για την ακρίβεια, γνωρίζουμε ότι το 23% των ανθρώπων βήχουν όταν ξυπνούν το πρωί, ακόμη και αν δεν καπνίζουν.

Ομοίως, γνωρίζουμε ότι οι ενήλικες κρυολογούν δύο με τρεις φορές τον χρόνο και πως υπάρχει βήχας στο 75% των περιπτώσεων. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 13% των ανθρώπων βήχουν χρόνια, ακόμη και αν δεν έχουν κρυολογήσει.

Ο βήχας είναι ένα αντανακλαστικό που μπορεί εύκολα να οφείλεται σε μια ασθένεια, παρότι δεν ισχύει τις περισσότερες φορές. Γενικά, πρόκειται για έναν μηχανισμό αποβολής ενοχλητικών ουσιών από την αναπνευστική μας οδό. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια σύντομη ματιά σε αυτή την εντυπωσιακή λειτουργία του σώματος και στο λόγο που συμβαίνει.

Για ποιον λόγο βήχουμε;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως ο βήχας είναι ένας από τους μηχανισμούς άμυνας του σώματός μας ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες που ίσως είναι βλαβεροί. Βήχουμε για να καθαρίσουμε τους αεραγωγούς μας και να διώξουμε σωματίδια και ξένα σώματα.

Ο βήχας είναι μια ξαφνική και εκρηκτική κίνηση. Αυτή γίνεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο, η γλωττίδα ανοίγει όταν αναπνέουμε. Στο δεύτερο, υπάρχει σύσπαση των μυών του αναπνευστικού. Τέλος, στο τρίτο στάδιο, αποβάλλουμε των αέρα που έχουν συγκρατήσει οι πνεύμονές μας με ένα ξαφνικό άνοιγμα της γλωττίδας.

Οι υποδοχείς βήχα βρίσκονται κυρίως στους κάτω αεραγωγούς οι οποίοι περιλαμβάνουν τον λάρυγγα, την τραχεία, και τους βρόγχους. Βρίσκονται επίσης στη μύτη μέσα στα ιγμόρεια, στο κανάλι των αυτιών, στον υπεζωκότα, στο διάφραγμα, ακόμη και στο περικάρδιο και το στομάχι.

Ο βήχας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός και, τις περισσότερες φορές, δεν αποτελεί ένδειξη ασθένειας ή λοίμωξης.

Τύποι βήχα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βήχα και μόνο λίγοι εξ αυτών αποτελούν λόγο ιατρικής συμβουλής. Οι βήχες χωρίζονται αρχικά σε παραγωγικούς ή μη παραγωγικούς.

Ένας βήχας είναι παραγωγικός όταν αποβάλλει φλέγματα ή βλέννες, και αυτός ο τύπος βήχα απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Αντιθέτως, ένας μη παραγωγικός βήχας είναι ένας ξερός βήχας χωρίς βλέννα. Προκαλεί κνησμό, ερεθισμό, και συχνά ξηρό λαιμό. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή γνωστή ως “ψεύτικος βήχας”. Σε αυτόν υπάρχει βλέννα αλλά δεν αποβάλλεται πλήρως.

Βασιζόμενοι στη διάρκεια, μπορούμε να ταξινομήσουμε έναν βήχα σε οξύ ή χρόνιο. Οξύς είναι όταν δεν ξεπερνά τις τρεις εβδομάδες σε διάρκεια. Ομοίως, είναι χρόνιος όταν ξεπερνά τις 3 ή 4 εβδομάδες. Ο τελευταίος συνοδεύεται συνήθως από ερεθισμό στην τραχεία ή τον λάρυγγα.

Τέλος, υπάρχει ο κοκκυτοειδής και ο ψυχογενής βήχας. Ο πρώτος είναι βίαιος, πολύ μεταδοτικός και ιδιαίτερα επικίνδυνος σε μωρά κάτω των 6 μηνών. Ο δεύτερος είναι ένα είδος ψυχοσωματικού βήχα, και εμφανίζεται συνήθως όταν ένα άτομο είναι νευρικό.

Ο βήχας είναι ένα συχνό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Τις περισσότερες φορές δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και εξαφανίζεται μόνος του. Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν είναι σοβαρός ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Στη συνέχεια, θα σας μιλήσουμε για τους λόγους για τους οποίους βήχουμε.

Για ποιον λόγο βήχουμε – Περιβαλλοντικά ερεθίσματα

Ένα περιβάλλον γεμάτο καπνό ή σκόνη ή ακάρεα, οδηγεί συνήθως σε επεισόδια βήχα. Μπορεί να είναι και αλλεργία αν επιμένει, είτε μόνιμη, είτε εποχική. Επίσης, βήχα μπορούν να προκαλέσουν οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Φλεγμονώδεις διεργασίες

Όταν υπάρχει φλεγμονή στους αεραγωγούς, παρεμποδίζεται το πέρασμα του αέρα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πόνο. Το παραπάνω συμβαίνει σε κοινές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν υπάρχουν ασθένειες όπως βρογχίτιδα, πνευμονία, ίνωση, άσθμα, καρκίνος του πνεύμονα, κ.λπ..

Η βρογχίτιδα, το άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού είναι οι κύριες αιτίες βήχα.

Για ποιον λόγο βήχουμε; – Άλλοι λόγοι

Μπορεί να βήχουμε εξαιτίας προβλημάτων με τη μύτη, το λαιμό, τα αυτιά, ή λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ένας βήχας που χειροτερεύει υπερβολικά τη νύχτα ίσως αποτελεί σημάδι συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Φάρμακα

Επίσης, ο βήχας είναι μια παρενέργεια συγκεκριμένων φαρμάκων όπως οι αναστολείς ενζύμου μετατροπής της αγγειοτασίνης. Αυτά χρησιμοποιούνται συχνά στη θεραπεία της υπέρτασης.

Κάπνισμα

Τέλος, πολύ συχνά οι καπνιστές έχουν επαναλαμβανόμενο βήχα. Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι υγιεινό, παρότι συμβαίνει καθημερινά. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε παρατεταμένο βήχα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο βήχας μπορεί να οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες όπως είναι το άγχος και η νευρικότητα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε απορίες.

Πηγή: meygeia.gr

Tags: ΒΗΧΑΣ
Previous Post

Κορωνοϊός και εμβόλια: Πλατφόρμα για ραντεβού και online ενημέρωση

Next Post

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Next Post
κρεας φαγητο

9 σημάδια ότι ο οργανισμός σου δεν χωνεύει σωστά το κρέας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο»
  • Πανηγύρι στον Άγιο Αθανάσιο Αγιάσματος Βοΐου  
  • Προσλήψεις 380 Ειδικών Φρουρών στην ΕΛ.ΑΣ.
  • Κοινωνικός Τουρισμός: Δόθηκε νέα παράταση αιτήσεων (ημερομηνία)
  • Σωματείο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας κ. Παπασταύρου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr