Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε στην χθεσινή τακτική και καθόλα νόμιμη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, η τοποθέτηση του ανδριάντα του Μητροπολίτη Ιωακείμ στην περιοχή της Παναγίας (Μαντέμια), στον ίδιο χώρο όπου τον Σεπτέμβρη του1944, 43 πατριώτες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.
Ο εμβληματικός ανδριάντας του Μητροπολίτη Ιωακείμ, πριν την ολοκλήρωση του 1ου χρόνου της νέας δημοτικής περιόδου, ανασύρεται από τις αποθήκες που είχε αφεθεί τα προηγούμενα χρόνια και επανατοποθετείται, όπως οι προτομές του Λασσάνη και του Σακελάριου.
Έτσι σε διάστημα μικρότερο των 8 μηνών αποκαθίσταται αυτό που προκλητικά αμελήθηκε μέχρι το τέλος της προηγούμενης θητείας , της μεγαλύτερης μάλιστα σε διάρκεια στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν την πρόταση του δημάρχου ομοφώνησαν στην επανατοποθέτηση με όρους που τιμούν τη συλλογική ιστορική μνήμη, αναδεικνύουν την έννοια της αντίστασης σε μια περιοχή που είναι ήδη συνώνυμη με τη θυσία και που το επόμενο διάστημα προβλέπεται να αναβαθμιστεί με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς, τοπόσημο της Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών της στην περιοχή μας.
Παραμένει ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο περαιτέρω απόδοσης τιμής στον Ιωακείμ (πχ ονοματοδοσία ).
Για τη διοίκηση του δήμου η ανάδειξη και γνωστοποίηση και άλλων προτάσεων που δημοσιοποιήθηκαν, έστω και όψιμα, έστω και από πλευρές που στο παρελθόν έκαναν κριτική στην αισθητική του ανδριάντα, αποτελούν ένδειξη δημοκρατίας και είναι σεβαστές σαν διαφορετικές απόψεις . Για το λόγο αυτό όλες οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η προσέλευση στο Κοβεντάρειο θα επιτρέπεται για όλους, κυρίως τους πολίτες.
Σε τίποτε όμως όλα αυτά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να ακυρώσουν τον θεσμικό ρόλο των αρμόδιων οργάνων όπως είναι η Επιτροπή Ποιότητας και το Δημοτικό Συμβούλιο, όργανα με τα οποία διοικούνται οι δήμοι ανά τη χώρα.
Ναι, απόφαση Δ.Σ. ήταν η τοποθέτηση του ανδριάντα στην πλατεία Νίκης την περίοδο 91-94, αλλά αυτό έγινε σε ένα δήμο που οριοθετούνταν στενά από τα όρια της πόλης και μόνο.
Σήμερα στον διευρυμένο δήμο της Κοζάνης και των 52 κοινοτήτων η τοποθέτηση σε μια απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων έξω από αυτήν, δίπλα σε μία από τις μεγαλύτερες και αναπτυσσόμενες κοινότητες και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή που αναπτύσσεται το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η επιλογή μας έρχεται να καταρρίψει τον συγκεντρωτισμό και τους χαρακτηρισμούς για υποτιμητικές ενέργειες.
Αποδεικνύει πως έννοιες όπως η συλλογική μνήμη έχουν εύρος μεγαλύτερο από τα όρια μιας πόλης και αναδεικνύει στην πράξη την ενιαία συνείδηση στην οποία εμείς πιστεύουμε για το σύνολο του δήμου αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Για τους χαρακτηρισμούς όπως ντροπή , προσβολή κλπ θέση θα πρέπει να πάρουν όσοι επέτρεψαν στους κόλπους των συλλογικών τους οργάνων να αναπτύσσεται τέτοια φρασεολογία . Όσοι δε στο παρελθόν μιλούσαν με ευκολία για πατριδοκαπηλία, παρότι σήμερα ‘ανέκρουσαν πρύμναν ’, ας ξεκαθαρίσουν στους πολίτες πόσο τους εκφράζουν τελικά οι φωνές από τις οποίες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν χωρίς να τις καταδικάζουν .
Όσο για την «εξορία» του Ιωακείμ ,που μας προσάπτουν , λέμε πως η μόνη «εξορία» στην οποία «εξαναγκάσαμε» τον Μητροπολίτη είναι αυτή που τον μεταφέρει από τα μπάζα και τα αζήτητα στο νέο του «σπίτι».
Γι΄ αυτό όμως δεν θα απολογηθούμε.