• Latest
πυροσβεστικη

Δασοκομάντος και ενίσχυση στα εναέρια μέσα – Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για το καλοκαίρι

20 Φεβρουαρίου 2022
Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος

30 Απριλίου 2026
απατη

Συμβουλές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας προς τους πολίτες για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης

30 Απριλίου 2026
Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

30 Απριλίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς

30 Απριλίου 2026
Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Εορδαίας, 49χρονος για κατοχή ναρκωτικών

30 Απριλίου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Γρεβενά: Συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω 33χρονος αλλοδαπός απατεώνας

30 Απριλίου 2026
Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

Σύλληψη 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και αλλοδαπών

30 Απριλίου 2026

Ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης στην Καστοριά

30 Απριλίου 2026
Αντίστροφη μέτρηση για το «Stoiximan AegeanBall Festival Goes To Καστοριά!»

Αντίστροφη μέτρηση για το «Stoiximan AegeanBall Festival Goes To Καστοριά!»

30 Απριλίου 2026
Δημοτικό ωδείο Βοΐου “Χαρίλαος Περπέσας”: Μαθητική συναυλία

Δημοτικό ωδείο Βοΐου “Χαρίλαος Περπέσας”: Μαθητική συναυλία

30 Απριλίου 2026
Σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Εράτυρας. Ευχαριστήριο

Σύλλογος γονέων του Δημοτικού σχολείου Εράτυρας. Ευχαριστήριο

30 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δασοκομάντος και ενίσχυση στα εναέρια μέσα – Το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για το καλοκαίρι

sierafm by sierafm
20 Φεβρουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
πυροσβεστικη
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με 590 δασοκομάντος, 200 Ευρωπαίους πυροσβέστες, 93 εναέρια μέσα, κι εθελοντές, σχεδιάζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να μπει στην αντιπυρική περίοδο.

Το σώμα των δασοκομάντος βρίσκεται προ των πυλών έπειτα και από την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή και περιλαμβάνει τη σύσταση Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων και την πρόσληψη 500 πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων ηλικίας 28 ετών έως 31 κατά περίπτωση.

Οι 500 νεοπροσληφθέντες δασοκομάντος θα έχουν ως συντονιστές 90 έμπειρα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος που θα προέρχονται από τις ειδικές δυνάμεις του Σώματος (ΕΜΑΚ, πεζοπόρα τμήματα).

Οι δασοκομάντος θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από την δεξαμενή των εποχικών πυροσβεστών ενώ μεταξύ των κριτηρίων μοριοδότησής τους θα είναι η εμπειρία τους στην πυρόσβεση, η κατοχή πτυχίου υποβρύχιου καταστροφέα ή πτυχίου σχολής αλεξιπτωτιστών των Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων ως εφέδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή στην Προεδρική Φρουρά, και η κατάρτισή τους στο αντικείμενο της δασολογίας, δασοπονίας.

Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα συσταθούν θα έχουν ως έδρες 6 πόλεις της χώρας -συγκεκριμένα, την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα. Από τους 90 συντονιστές/επικεφαλής των πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων, 15 θα βρίσκονται σε κάθε περιφέρεια που θα εδρεύουν οι ΕΜΟΔΕ. Οι ομάδες θα είναι αερομεταφερόμενες και καθεμία, που θα επιχειρεί στα δάση, θα αποτελείται περίπου από 12 άτομα.

Το ειδικό αυτό σώμα, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα Ιουνίου, θα δουλεύει μέσα στο δάσος, σε συνεργασία με τους δασικούς και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης αλλά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποστολή τους θα είναι η συνδρομή τους σε έργα δασοπροστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενώ θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή μέσα στα δάση υποστηρίζοντας όλες τις επιχειρήσεις κατάσβεσης, καθώς θα μεταφέρονται με ελικόπτερα και θα κατεβαίνουν στο σημείο της φωτιάς.

Ακόμη, θα συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές. Η θητεία τους θα είναι επταετής και από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία, δασοπονία.

Οι δασοκομάντος θα παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 5 εβδομάδων από αξιωματικούς του Σώματος, και πέρα από την ειδική τεχνογνωσία που θα λάβουν θα εκπαιδευτούν ακόμη και στις τακτικές του αντιπύρ και της κατάκαυσης, οι οποίες όμως θα αποτελούν έσχατες λύσεις σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα του αντιπύρ έχει συσταθεί ειδική ομάδα που θα εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει επακριβώς πώς θα γίνεται.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε την αποστολή στελεχών του σώματος στην Ουάσινγκτον ώστε να εκπαιδευτούν και να επιστρέψουν μετέπειτα στην Ελλάδα για να εκπαιδεύσουν τα υπόλοιπα μέλη του ειδικού σώματος δασοκομάντος, ωστόσο λόγω της πανδημίας covid-19 τα σχέδια αυτά ανατράπηκαν παρά τις επαφές που είχαν πραγματοποιήσει στελέχη του υπουργείου στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ. Ως εναλλακτική λύση εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλούν εκπαιδευτές από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση.

Αύξηση κατά περίπου 20% στα εναέρια μέσα – Αναβάθμιση του ρόλου των εθελοντών

Μετά την επίλυση του ζητήματος της οφειλής της χώρας προς την υπηρεσία NSPA (NATO Support and Procurement Agency), συνολικού ύψους 8.457.481,64 ευρώ, άνοιξε ο δρόμος για τη μίσθωση των εναέριων μέσων και υπογράφηκε μονοετής σύμβαση για τη μίσθωση των αεροσκαφών προκειμένου να είναι έτοιμη η χώρα για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ από του χρόνου σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η σύμβαση με τον NSPA θα είναι τριετής με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου τα εναέρια μέσα που θα μισθωθούν θα είναι συνολικά 93. Ειδικότερα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, 53 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης, 35 ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης, 3 ελικόπτερα εναέριου συντονισμού, 1 αεροσκάφος μεταφοράς προσωπικού, 1 ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού. Από τα αεροσκάφη τα 20 θα είναι Air – Tractor, (μίνι- καναντέρ), τη στιγμή που πέρσι ήταν 6.

Σημειώνεται ότι για δεύτερη χρονιά φέτος η χώρα μας έχει στο πρόγραμμα τη μίσθωση του ρωσικού μεγαθηρίου Beriev η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο πρόγραμμα για μίσθωση είναι 10 ελικόπτερα βαρέως τύπου (Erickson) και 12 μεσαίου τύπου με κάδο. Ακόμη, μέσω του rescEU, υπάρχει η πρόθεση για μίσθωση περαιτέρω ελικοπτέρων ( εκτιμάται ότι θα είναι 1 ή 2) που θα σταθμεύουν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στους εθελοντές καθώς πρόθεση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι η αναβάθμιση του ρόλου τους και η οργανική διασύνδεσή τους με το Πυροσβεστικό Σώμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει και της έναρξης της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια, που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει μέσα στον Μάρτιο, οι εθελοντές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και να ενσωματωθούν στις εκπαιδεύσεις λαμβάνοντας μάλιστα τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Στόχος είναι οι εθελοντές να εξειδικευτούν περισσότερο, να εφοδιαστούν με περισσότερα μέσα και εμπειρία αλλά και να διασφαλιστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο η προστασία της ίδιας τους της ζωής την ώρα της κρίσης.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η ένταξη των εθελοντών στο σύστημα Engage (Σύστημα Διαχείρισης Συμβάντων & Επιχειρησιακών πόρων), που βρίσκεται στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων. Μέσω του συστήματος αυτού φαίνεται λεπτομερώς πού έχουν εκδηλωθεί φωτιές και πού βρίσκεται κάθε πυροσβεστικό μέσο. Στο πλαίσιο αναβάθμισης, λοιπόν, του ίδιου του συστήματος, οι εθελοντές θα ενσωματωθούν στο Engage, ώστε σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που είναι σε εξέλιξη τα συμβάντα, να δίνεται live η εικόνα για το πού κινούνται και οι δικές τους δυνάμεις.

Ακόμη, στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας θα προστίθενται σταθερά από το καλοκαίρι 200 Ευρωπαίοι πυροσβέστες από διάφορες χώρες της ΕΕ που θα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί στην χώρα μας και χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Previous Post

Πτολεμαΐδα: Από λάθος του νοσοκομείου έθαψαν άλλον νεκρό από τον συγγενή τους – Τι λέει ο διοικητής

Next Post

Δεν αποκαταστάθηκε ακόμα το πρόβλημα των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Χωρίς τροφοδοσία το σύστημα τηλεθέρμανσης

Next Post

Δεν αποκαταστάθηκε ακόμα το πρόβλημα των Μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου. Χωρίς τροφοδοσία το σύστημα τηλεθέρμανσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με τον Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο συναντήθηκε ο Σπάρτακος
  • Συμβουλές της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας προς τους πολίτες για την αποφυγή περιστατικών εξαπάτησης
  • Σχολικός Τουρισμός – School Hopping», στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή 15ου ΣΠ στον Δήμαρχο Καστοριάς
  • Όταν οι στίχοι του Καβάφη «πλημμυρίζουν» με μουσική τα Σέρβια

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr