• Latest
Κλείνει η Πτολεμαΐδα 5 και μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο Στάσσης της ΔΕΗ

ΔΕΗ: Επένδυση €300 εκατ. στην ενέργεια από απορρίμματα στην Κοζάνη – Ενδιαφέρον για 6

2 Μαΐου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

21 Οκτωβρίου 2026

Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Κοζάνη: 27χρονος έκλεψε καλώδια από εταιρεία

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μετατόπιση της λαϊκής αγοράς Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μερική μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Νεάπολης λόγω εργασιών ανάπλασης

21 Οκτωβρίου 2026
Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

21 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Παναγιώτη Ματιάκη για την τηλεθέρμανση.

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

21 Οκτωβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εργαστήριο “Queer Επιβίωση και Παράλληλοι Κόσμοι: Eθνο(ζω)γραφίζοντας τα Καλιαρντά”

21 Οκτωβρίου 2026
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση GPO για το iefimerida: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, μάχη ΕΛΑΣ – ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση -Εκτός Βουλής η Καρυστιανού

21 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΔΕΗ: Επένδυση €300 εκατ. στην ενέργεια από απορρίμματα στην Κοζάνη – Ενδιαφέρον για 6

sierafm by sierafm
2 Μαΐου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Κλείνει η Πτολεμαΐδα 5 και μετατρέπεται σε μονάδα φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο Στάσσης της ΔΕΗ
0
SHARES
62
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στροφή στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων επιχειρεί η ΔΕΗ, σχεδιάζοντας νέα μονάδα στην Κοζάνη που θα μετατρέπει σκουπίδια σε ενέργεια.

Πρόκειται για επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Δυτικής Μακεδονίας, μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Το έργο, που παρουσίασε η εταιρεία σε εκδήλωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα επεξεργάζεται έως και 300.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, με παραγωγή θερμικής ενέργειας που θα καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών του Δήμου Εορδαίας.

Toν σχεδιασμό της ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας από απόβλητα στην Κοζάνη αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, περιέγραψαν χθες στελέχη της εταιρείας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για την εταιρεία σε ένα τομέα που ενδιαφέρει όλους τους μεγάλους ενεργειακούς όμιλους της χώρας.

Το σχέδιο της ΔΕΗ είχε προαναγγείλει πρόσφατα από την Δυτική Μακεδονία ο επικεφαλής της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, κάνοντας λόγο για μία επένδυση ύψους 300 εκ. ευρώ που θα ενταχθεί στο συνολικού σχέδιο μετασχηματισμού της περιοχής με σημείο αιχμής την ανάπτυξη γιγαντιαίων data center.

Το σχέδιο αυτό εξειδίκευσε χθες ο κ. Αλέξανδρος Σουμελίδης Γενικός Διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Παραγωγής του ομίλου ΔΕΗ σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το έργο, το οποίο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στον χώρο των παλαιών λιγνιτωρυχείων, εκτιμάται ότι θα επεξεργάζεται από 280.000 έως 300.000 τόνους αποβλήτων ετησίως, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη δευτερογενή καύσιμα (SRF/RDF) με θερμογόνο δύναμη μεταξύ 8 και 11 MJ/kg και δυναμικότητα από 35-38 MW.

Όπως αναφέρθηκε χθες η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να ωριμάζει το έργο ανεξάρτητα από τον εθνικό σχεδιασμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και άλλα αντίστοιχα έργα το επόμενο διάστημα.

Εκτιμάται μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα είναι έτοιμη να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ΥΠΕΝ για την Δυτική Μακεδονία έως τα τέλη του έτους.

Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στα παλιά λιγνιτωρυχεία και θα χρησιμοποιεί δευτερογενή καύσιμα τύπου SRF/RDF.

Η θέση της θεωρείται κομβική, αφού μπορεί να δέχεται απορρίμματα από ευρύτερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα εξαρτάται πλήρως από τη ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ενέργειας.

Η επιχείρηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνική αποδοχή του έργου, με στόχο να καμφθούν οι επιφυλάξεις για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων —μια τεχνολογία που, παρά τις αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, προκαλεί συχνά αντιδράσεις.

Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, η ΔΕΗ εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει και άλλες αντίστοιχες μονάδες, στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού για έξι κέντρα ενεργειακής αξιοποίησης σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Enviroplan για το ΥΠΕΝ, μονάδες προβλέπονται επίσης σε Ροδόπη, Ηλεία ή Αρκαδία, Βοιωτία, Αττική και Ηράκλειο

Η συνολική δυναμικότητα των μονάδων εκτιμάται σε 1,18 εκατ. τόνους αποβλήτων τον χρόνο, ενώ στόχος είναι να περιοριστεί η ταφή σε ποσοστό κάτω του 10% έως το 2030.

Η περίπτωση της Κοζάνης παρουσιάζεται ως πρότυπο του νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης: λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές, τηλεθέρμανση χωρίς λιγνίτη και ενεργειακή αξιοποίηση με περιβαλλοντικό έλεγχο.

Αν όλα προχωρήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, η ΔΕΗ σχεδιάζει να καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Mononews.gr

Tags: ΔΕΗΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025

Next Post

Σύνταξη στα 61 έτη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Next Post
ΣΥΝΤΑΞΗ

Σύνταξη στα 61 έτη για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
  • Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή
  • Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr