• Latest
Έναρξη κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας

ΔΕΗ: Με γοργούς ρυθμούς «θερμαίνεται» η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στη Δυτική Μακεδονία – Η επένδυση των 80 εκατ. που διασφαλίζει την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων

16 Ιανουαρίου 2026
Σπάρτακος- Αίμα: Το δώρο της ζωής. Αιμοδοσία

Σπάρτακος: Εθελοντές Αιμοδότες, οι Αιμοδότες της Ζωής

14 Ιουνίου 2026
Τροχαίο ατύχημα στη Εγνατία Οδό, εντός τούνελ, στο ύψος των Γρεβενών

Εγνατία: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες – Κλειστό το ρεύμα προς Ιωάννινα

14 Ιουνίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Γεμάτη κόσμο η πλατεία στη Μουσική Βραδιά με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Γεμάτη κόσμο η πλατεία στη Μουσική Βραδιά με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14 Ιουνίου 2026
Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία το Τουρνουά

Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία το Τουρνουά

14 Ιουνίου 2026
 «Το Δάσος μας μιλά».. Από το ΚΕΠΕΑ Σιάτιστας και το 3ο Νηπιαγωγείο

 «Το Δάσος μας μιλά».. Από το ΚΕΠΕΑ Σιάτιστας και το 3ο Νηπιαγωγείο

14 Ιουνίου 2026
πιεση

Υπέρταση: Οι τροφές που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης

14 Ιουνίου 2026
ΚΑΥΣΙΜΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Απέλυσαν εργαζόμενο και αυτός χρέωσε την εταιρική κάρτα καυσίμων με πάνω από 32.000 ευρώ

14 Ιουνίου 2026
Ήρθαν για να μείνουν οι ρυθμίσεις στην Εγνατία- Μετά τις αυτοψίες το χρονοδιάγραμμα

Εγνατία Οδός: «Μυστική» σύσκεψη στα Γιάννενα – Έργα από το 2027 και νυχτερινά κομβόι για τα βυτιοφόρα

14 Ιουνίου 2026
ηλικια, ομορφια

11 σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται η εμμηνόπαυση

14 Ιουνίου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια και οι «γουρούνες» για όλους – Τι αλλάζει με τον νέο ΚΟΚ

14 Ιουνίου 2026
ΕΓΝΑΤΙΑ

Για ποια οχήματα αναμένεται να αυξηθεί το όριο ταχύτητας στην Εθνική Οδό;

14 Ιουνίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Νεκρός 31χρονος τουρίστας από πτώση σε αρχαιολογικό χώρο

14 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 14 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΗ: Με γοργούς ρυθμούς «θερμαίνεται» η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στη Δυτική Μακεδονία – Η επένδυση των 80 εκατ. που διασφαλίζει την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων

sierafm by sierafm
16 Ιανουαρίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Έναρξη κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας
0
SHARES
75
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πατάει γκάζι με ορόσημο την ερχόμενη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2026 – Μάιος 2027) η κατασκευή της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) από τη ΔΕΗ, στοχεύοντας στην κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, ένα φλέγον ζήτημα που επηρεάζει πάνω από 150.000 κατοίκους σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο.

Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας».

Το έργο κατασκευάζεται εντός του οικοπέδου του πρώην ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ και αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του ομίλου, ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ.

Η ακτινογραφία του έργου

Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν αφού υλοποιήθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους των υπόλοιπων συμβαλλομένων και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των απαιτούμενων έργων πολιτικού μηχανικού, έχει ξεκινήσει ήδη η παράδοση του κύριου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοτάξιο και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκκινήσει και η εγκατάστασή του.

Το έργο ΣΗΘΥΑ περιλαμβάνει την εγκατάσταση 17 μηχανών εσωτερικής καύσης με καύσιμο φυσικό αέριο, που μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου χωρίς να επηρεαστεί ο βαθμός απόδοσής τους. Η μονάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον αυτός είναι η επιδίωξη, εντός του 2026 και θα καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις για χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγική» βάσει της σχετικής νομοθεσίας εξασφαλίζοντας ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%.

Η μονάδα ΣΗΘΥΑ αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει ο όμιλος ΔΕΗ, συνυπογράφοντας το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας (MoU) με τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, και τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, καθώς και τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά,  που σχεδιάστηκε από τη ΔΕΗ, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα μέρη του μνημονίου, και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα τηλεθέρμανσης της Δ. Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης.

Ταυτόχρονα, το έργο σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας έναντι οποιασδήποτε εναλλακτικής τεχνολογίας ή επένδυσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των τηλεθερμάνσεων.

Οι ξεπερασμένες και «αρχαίες» μονάδες του Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μετά από διαδοχικές παρατάσεις σβήνουν οριστικά τα φουγάρα τους οριστικά στα τέλη Μαΐου 2026, καθώς λήγουν οι προθεσμίες για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.

Εφόσον οι μονάδες ρίξουν αυλαία, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης για την ερχόμενη χειμερινή σεζόν θα… μπει στην κατάψυξη. Για αυτό το λόγο η ΔΕΗ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, καθώς με δεδομένο πως δεν θα υπάρξει νέα παράταση λειτουργίας των μονάδων 3,4 και 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (για να έχει τηλεθέρμανση η Κοζάνη) για να μπει στην πρίζα η ΣΗΘΥΑ.

Βέβαια, η ΣΗΘΥΑ κρίνεται σχεδόν αδύνατο να προλάβει να λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2026. Για αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί η παροχή της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη με ενέργεια από τρεις λέβητες πετρελαίου ενώ για την Πτολεμαΐδα η τηλεθέρμανση, μετά την παύση λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» ως το τέλος του 2026 (ο σταθμός θα καίει φυσικό αέριο), θα παρέχεται με ηλεκτρολέβητες έως ότου, από το 2027, η ΣΗΘΥΑ «λυτρώσει» οριστικά τη Δυτική Μακεδονία.

www.energymag.gr

Tags: ΣΗΘΥΑ
Previous Post

Οι «καβαλάρηδες του Κρόκου» στο μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα

Next Post

Βόιο: Έκοψε την βασιλόπιτα με τους προέδρους των Κοινοτήτων ο Χρήστος Ζευκλής. Φωτογραφίες

Next Post
Βόιο:  Έκοψε την βασιλόπιτα με τους προέδρους των Κοινοτήτων ο Χρήστος Ζευκλής. Φωτογραφίες

Βόιο: Έκοψε την βασιλόπιτα με τους προέδρους των Κοινοτήτων ο Χρήστος Ζευκλής. Φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Εθελοντές Αιμοδότες, οι Αιμοδότες της Ζωής
  • Εγνατία: Φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες – Κλειστό το ρεύμα προς Ιωάννινα
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Γεμάτη κόσμο η πλατεία στη Μουσική Βραδιά με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
  • Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία το Τουρνουά
  •  «Το Δάσος μας μιλά».. Από το ΚΕΠΕΑ Σιάτιστας και το 3ο Νηπιαγωγείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr