Πολλοί άνθρωποι βιώνουν το απογοητευτικό σενάριο του να παραμένουν ακριβώς στο ίδιο βάρος παρά τις καλύτερές τους προσπάθειες να το χάσουν. Τι μπορεί να κάνουν λάθος;
Καταρχάς, πριν την έναρξη της οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε διατροφολόγο ώστε να κάνουμε τις σωστές αλλαγές και προσαρμογές στο διατροφικό μας πλάνο. Ας δούμε τι άλλο πρέπει να προσέχουμε.
Γιατί δεν χάνω βάρος;
Ίσως επειδή:
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Το νερό βοηθά στην καταστολή της όρεξης, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάμε παραπάνω από ό,τι πρέπει. Επιπλέον, όταν είμαστε αφυδατωμένοι, τα νεφρά δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και έτσι το σώμα… στρέφεται στο συκώτι για πρόσθετη υποστήριξη. Επειδή το συκώτι εργάζεται πιο σκληρά, το πιο πολύ λίπος που καταναλώνουμε, αποθηκεύεται αντί να καίγεται.
Αν μάλιστα αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών αλλά δεν γεμίζουμε τακτικά το μπουκάλι μας με νερό, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα. Αντί η κατανάλωσή τους να βοηθά στην πέψη, στην πραγματικότητα χωρίς το νερό, οδηγούμαστε σε δυσκοιλιότητα.
«Τσιγκουνεύεστε» την πρωτεΐνη
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους, τουλάχιστον αρχικά. Αυτό συμβαίνει επειδή η πρωτεΐνη ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού και εμποδίζει το να χάσουμε μυς καθώς χάνουμε λίπος. Το σώμα επίσης ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες από ό,τι τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Έτσι, καίμε λίγο περισσότερες θερμίδες.
Κάθεστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας
Το να καθόμαστε έστω για λίγες μόνο ώρες κάνει το σώμα να σταματά να παράγει ένα ένζυμο που αναστέλλει το λίπος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που δεν χάνουμε βάρος αν κάνουμε μια κατά κανόνα καθιστική ζωή.
Γυμνάζεστε (ξαφνικά) υπερβολικά!
Πώς μπορεί μια ρουτίνα άσκησης να μας κάνει να πάρουμε βάρος;
Για αρχή, τείνουμε να τρώμε περισσότερο όταν γυμναζόμαστε, ιδιαίτερα αν είμαστε ακόμα στην αρχή. Με την άσκηση θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουμε πως δεν αφυδατωνόμαστε, καταναλώνοντας ακόμη περισσότερο νερό.
Είστε περίπτωση άγχους…
Η ορμόνη του στρες (κορτιζόλη) διεγείρει την όρεξη… Επιπλέον, επιταχύνει την παραγωγή μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας του εγκεφάλου που αυξάνει την επιθυμία για υδατάνθρακες. Ακόμη κι αν δεν ενδώσετε στις λιγούρες, το άγχος μπορεί και πάλι να εμποδίσει την απώλεια βάρους.
Η υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης επιβραδύνει το μεταβολισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μάλιστα, το υπερβολικό άγχος μπορεί να προκαλέσει την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, από όπου είναι και πιο δύσκολο να το χάσουμε.
Πηγή: vita.gr