• Latest

Δημοσκόπηση για το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές

9 Ιουλίου 2024
Πανελλήνιες 2025: Viral μαθητής στην Κοζάνη -«Ό,τι είναι πάνω από… 2, καλό είναι, είχε και Champions League»

Πανελλήνιες 2025: Viral μαθητής στην Κοζάνη -«Ό,τι είναι πάνω από… 2, καλό είναι, είχε και Champions League»

3 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

3 Ιουνίου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος

2 Ιουνίου 2025
ΟΜΟΡΦΙΑ

Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!

2 Ιουνίου 2025
Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

2 Ιουνίου 2025
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Κοζάνη

2 Ιουνίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Έξι Σχολεία της ΠΕ Κοζάνης στην πρώτη φάση του προγράμματος  “Μαριέττα Γιαννάκου”. Το Δημοτικό Νεαπολης, ένα από αυτά!

2 Ιουνίου 2025
Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου και της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας στο 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Φλώρινας

2 Ιουνίου 2025
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Στις 5 Ιουνίου συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του 31χρονου στην Φλώρινα

2 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΔΙΑΔΥΜΑ: Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Αναστασίου Κορεντσίδη, πατέρα του  Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη

2 Ιουνίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να μην υπάρχουν εξαιρέσεις και αδικίες στην καταβολή επιδόματος απομακρυσμένων παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών

2 Ιουνίου 2025
Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

Εθιμοτυπική συνάντηση του Δημάρχου Γρεβενών με τον Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

2 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δημοσκόπηση για το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές

sierafm by sierafm
9 Ιουλίου 2024
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
44
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς βλέπουν οι πολίτες το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές;

Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες της Κοζάνης, της Εορδαίας, της Φλώρινας και του Αμυνταίου ενθαρρύνουν τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τον δρομολογούμενο σχεδιασμό για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση που βασίζεται στο ορυκτό αέριο

Η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και τηλεθέρμανσης των πολιτών στους λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Εορδαία, Φλώρινα και Αμύνταιο) αποτελεί κομβικό ζήτημα για τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο σχετικός σχεδιασμός δρομολογήθηκε το 2020 και βασίζεται εξολοκλήρου στο ορυκτό αέριο. Ωστόσο, η υλοποίηση πολύ βασικών συστατικών του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και οι σχετικοί πόροι δεν έχουν εκταμιευτεί. Επιπλέον, στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν έχουν λάβει χώρα κοσμογονικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα θέρμανσης. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η θέσπιση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές που θα ακριβύνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στους τομείς αυτούς από το 2027 και μετά, όπως και το REPowerEU που έθεσε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους περιορισμού της εξάρτησης από το ορυκτό αέριο ως το 2030 για την ΕΕ-27, προωθώντας παράλληλα τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.

Καθώς αυτή την περίοδο αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στους τέσσερις δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, το Green Tank, σε συνεργασία με την prorata, διενέργησε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική επικοινωνία σε δείγμα 1000 ατόμων από τους τέσσερις δήμους. Βασικός της στόχος ήταν η διερεύνηση των απόψεων των ίδιων των πολιτών που θα επηρεαστούν άμεσα από τις επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση.

Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Μόλις το 14% των πολιτών θεωρεί λογική τη σχεδιαζόμενη λύση με βάση το ορυκτό αέριο για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση των 4 πόλεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό θεωρεί ότι η επιλογή του ορυκτού αερίου θα οδηγήσει στο χαμηλότερο κόστος θέρμανσης. Αντίθετα, το 60% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η επιλογή αυτής της λύσης θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης.
  • Το 68% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι δημοτικές αρχές των 4 πόλεων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να επανεξετάσουν τη λύση που σχεδιάστηκε το 2020 και βασίζεται στο ορυκτό αέριο. Συγκεκριμένα, το 34% θεωρεί ότι ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ το 29% θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Το 54% των πολιτών αποδίδει την πρόσφατη κρίση ενεργειακών τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα, το 43% θεωρεί ως κυρίαρχη αιτία της κρίσης το ορυκτό αέριο, ενώ ένα 11% θεωρεί ότι η κρίση σχετίζεται με την άνοδο του κόστους της χρήσης λιγνίτη λόγω του χρηματιστηρίου ρύπων. Στον αντίποδα, λίγο περισσότεροι από 1 στους 5 πολίτες (22%) αποδίδουν την κρίση στην αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Ολοένα και περισσότεροι πολίτες των λιγνιτικών δήμων στρέφονται στις ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Σχεδόν 1 στους 2 ερωτώμενους (48%) είτε έχουν ήδη φωτοβολταϊκά (4%), είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν ανεξαρτήτως χρηματοδότησης (21%), είτε θα προχωρούσαν στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αν υπήρχε σχετική επιδότηση (23%).
  • Θετικά διακείμενοι είναι οι πολίτες και ως προς τις αντλίες θερμότητας. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά (34%) εξετάζουν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ως λύση για την κάλυψη των θερμικών τους αναγκών. Από το 53% που δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, περίπου οι μισοί (47%) θεωρούν ως βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα το υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

 

  • Το γεγονός ότι οι αντλίες θερμότητες αναγνωρίζονται ως βιώσιμη λύση από τα νοικοκυριά φαίνεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά (33%) θα επέλεγαν σήμερα τις αντλίες θερμότητας έναντι του αερίου, αν υπήρχε σχετική επιδότηση, ενώ το 26% δεν θα επέλεγε καμία από τις δύο λύσεις.

 

«Oι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην από το 2020 που σχεδιάστηκε η μετάβαση από τον λιγνίτη στο ορυκτό αέριο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στους λιγνιτικούς δήμους της Δ. Μακεδονίας. Από την άλλη μεριά, οι πολίτες φαίνεται να επιζητούν όλο και περισσότερο μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις που βασίζονται στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και τη χρήση ΑΠΕ. Τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση οφείλουν να αφουγκραστούν τους πολίτες και τις τάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής και να επανασχεδιάσουν το μέλλον της θέρμανσης και της τηλεθέρμανσης σε νέες και στέρεες βάσεις», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής & συνιδρυτής του Green Tank.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δημοσκόπηση εδώ.

Tags: ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Previous Post

Καστοριά: Συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και για το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφου

Next Post

“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Next Post
“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανελλήνιες 2025: Viral μαθητής στην Κοζάνη -«Ό,τι είναι πάνω από… 2, καλό είναι, είχε και Champions League»
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης
  • 20χρονη φοιτήτρια γέννησε στο σπίτι νεκρό βρέφος
  • Κάνε μια καλή πράξη και βελτίωσε την υγεία και ευεξία σου!
  • Αρκούδες εντοπίστηκαν να κυκλοφορούν σε κεντρικό δρόμο σε Κοζάνη και Γρεβενά. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr