• Latest
Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ

Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ

15 Δεκεμβρίου 2025
ΥΠΝΟΣ

Να πώς να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, με τον σωστό τρόπο

15 Σεπτεμβρίου 2026
Σκύλος

Πίτμπουλ κατασπάραξε γυναίκα στη μέση του δρόμου

15 Σεπτεμβρίου 2026
Γεννήθηκε παιδί από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια! (ΦΩΤΟ)

Γεννήθηκε παιδί από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια! (ΦΩΤΟ)

15 Σεπτεμβρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αυτοκίνητο πέρασε με κόκκινο και παρέσυρε μοτοσικλέτα – Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

15 Σεπτεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Έκλεβαν το παγκάρι με πατέντα συλλογής των χρημάτων!!! Φωτογραφίες

Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Σιατίστης 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2026

15 Σεπτεμβρίου 2026
Πέθανε ο Γιώργος Μαζωνάκης από ανακοπή

Μαζωνάκης: «Η γιατρός αγνόησε δύο alert για θρόμβωση» – Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της οικογένειας

15 Σεπτεμβρίου 2026
σπιτια, ενοικιο

Επιστροφή ενοικίου: Τι πρέπει να κάνετε έως 30 Σεπτεμβρίου για να μην χάσετε τα χρήματα

15 Σεπτεμβρίου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

«Πέρασα 11 χρόνια με χημειοθεραπείες για έναν καρκίνο που δεν είχα ποτέ»

15 Σεπτεμβρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Νομοθετική ρύθμιση για την τηλεθέρμανση ανακοίνωσε επίσημα ο Τσάφος στον Κουκουλόπουλο

15 Σεπτεμβρίου 2026
Φωτοβολταικα στεγη

Νέο πλαίσιο για την αυτοκατανάλωση – Τι αλλάζει με τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια

15 Σεπτεμβρίου 2026
Δεν ζητάμε καμία  χάρη: ζητάμε ενεργειακή ισότητα για τον τόπο μας! του Ιωάννη Σεραφείμ

Δεν ζητάμε καμία  χάρη: ζητάμε ενεργειακή ισότητα για τον τόπο μας! του Ιωάννη Σεραφείμ

14 Σεπτεμβρίου 2026
Κοζάνη: Νέα ταλαιπωρία στην Εγνατία Οδό – Ουρές χιλιομέτρων μετά από βλάβη νταλίκας

Καλλιόπη Βέττα: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την Εγνατία Οδό. Βίντεο

14 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Διασυνοριακή εκπαίδευση Μαιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο αγγλόφωνου προγράμματος του ΚΕΔΙΒΙΜ
0
SHARES
23
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια σημαντική πρωτοβουλία εξωστρέφειας και διασυνοριακής συνεργασίας, που ενισχύει την ανταλλαγή γνώσης και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μητρικής φροντίδας στην περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί το αγγλόφωνο πρόγραμμα δια βίου μάθησης «Advanced Clinical Skills in Labour and Childbirth», το οποίο υλοποιεί το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε δια ζώσης πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο Προσομοίωσης του Τμήματος Μαιευτικής, όπου Μαίες από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εκπαιδεύτηκαν σε προηγμένες τεχνικές και δεξιότητες, με έμφαση στον φυσικό (μη παρεμβατικό) τοκετό και τη σύγχρονη κλινική πρακτική. Μέσα από τη στοχευμένη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, οι συμμετέχουσες απέκτησαν δεξιότητες που ενισχύουν ουσιαστικά την ποιότητα της κλινικής πράξης στις μονάδες όπου εργάζονται.

Τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της διεθνούς διάστασης του προγράμματος αναδεικνύει ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Παπουτσής, ο οποίος σημειώνει ότι «η συμμετοχή μου ως επιστημονικά υπευθύνου αλλά και ως εκπαιδευτή στο ξενόγλωσσο πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης, το οποίο απευθυνόταν σε μαίες από χώρες των Βαλκανίων, υπήρξε μια ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική εμπειρία». Όπως επισημαίνει, «η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και ενίσχυση προηγμένων δεξιοτήτων στον τοκετό, μέσω συνδυασμού θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής εξάσκησης (hands-on) σε σύγχρονες μεθόδους φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών συνέβαλε στην ενδυνάμωση του επαγγελματικού ρόλου των μαιών και στην προώθηση της ποιοτικής φροντίδας μητρότητας σε διακρατικό επίπεδο», τονίζοντας πως «το ξενόγλωσσο πρόγραμμα στοχεύει στη διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας και στην προαγωγή της αριστείας στη μαιευτική εκπαίδευση, μεταφέροντας τεχνογνωσία πέρα από τα σύνορα και ενισχύοντας τη διασύνδεση των επαγγελματιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Fetal Medicine Foundation (FMF) και του Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Συλλόγου Μαιών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Με την ολοκλήρωσή του, οι συμμετέχουσες θα λάβουν πιστοποιητικό εξειδίκευσης και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένης κατάρτισης.

Στη σημασία της πρωτοβουλίας αναφέρεται και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία δηλώνει ότι «θα ήθελα να συγχαρώ το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο, ως Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βόρεια Μακεδονία και Γενικό Προξενείο στο Μοναστήρι έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία, για την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία επιμόρφωσης στον τομέα μητρικής φροντίδας».

Παράλληλα, εκφράζει τις ευχαριστίες της «στον Διευθυντή του Ιδρύματος “Fetal Medicine Foundation” καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη για την ευγενική υποστήριξη, καθώς και στο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα Σκόπια και την Ένωση Μαιών Βόρειας Μακεδονίας».

Όπως σημειώνει, «μόλις τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η δια ζώσης πρακτική άσκηση στο Εργαστήριο Προσομοίωσης του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου, στην Πτολεμαΐδα, και το πρόγραμμα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτρη Παπουτσή, ολοκληρώνεται σύντομα». Τονίζει επίσης ότι «η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών μητρικής φροντίδας – μεταξύ άλλων και στην περιοχή των Βαλκανίων, αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος», υπενθυμίζοντας ότι «το 2022 συνήφθη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, του ιδρύματος “Fetal Medicine Foundation” στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Υπουργείου Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας για την υλοποίηση προγράμματος ιατρικής εμβρύου για την περίοδο 2022–2025». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, «δημιουργήθηκε υπερσύγχρονη Μονάδα Ιατρικής Εμβρύου/Προγεννητικού Ελέγχου στην Πανεπιστημιακή Κλινική Μαιευτικής και Γυναικολογίας των Σκοπίων».

Αντίστοιχες εκπαιδευτικές δράσεις αναμένεται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με συμμετοχή Μαιών από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, διευρύνοντας το αποτύπωμα του προγράμματος και την επιστημονική συνεργασία στην περιοχή.

 

Βίντεο από την υλοποίηση του προγράμματος και την εκπαιδευτική διαδικασία:

https://www.youtube.com/watch?v=cdYernf834U

Tags: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

46χρονος εισήλθε σε  κατάστημα Super Market στην Πτολεμαΐδα, και έκλεψε προϊόντα συνολικής αξίας 280 ευρώ – Συνελήφθη άμεσα

Next Post

170 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Next Post
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

170 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Να πώς να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο, με τον σωστό τρόπο
  • Πίτμπουλ κατασπάραξε γυναίκα στη μέση του δρόμου
  • Γεννήθηκε παιδί από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια! (ΦΩΤΟ)
  • Αυτοκίνητο πέρασε με κόκκινο και παρέσυρε μοτοσικλέτα – Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός
  • Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Σιατίστης 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr