Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που την προκαλούν. Διαβάστε αυτό το άρθρο για να μάθετε τα πάντα για τους τύπους αϋπνίας.
Εάν δεν καταφέρνετε να κοιμηθείτε ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι, πιθανώς υποφέρετε από αϋπνία. Γενικά, η αϋπνία είναι μια από τις πιο συχνές διαταραχές του ύπνου σε όλο τον κόσμο. Αυτή η διαταραχή συνίσταται σε μειωμένη ικανότητα ύπνου. Συνήθως, μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους που οδηγούν σε διαφορετικούς τύπους αϋπνίας. Ποιοι είναι λοιπόν οι τύποι αϋπνίας;
Τύποι αϋπνίας
Συνολικά, οι γιατροί ταξινομούν την αϋπνία ως εξής ανάλογα με το τι την προκαλεί:
-
Πρωτοβάθμια
Αυτό συμβαίνει όταν η αϋπνία του ασθενούς δεν έχει σαφή αιτία. Συνολικά, περίπου το 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτή τη διαταραχή.
Επίσης, αυτός ο τύπος αϋπνίας μπορεί επίσης να υποδιαιρεθεί σε διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με την εκδήλωση και την πηγή του προβλήματος:
- Ιδιόπαθη αϋπνία. Αυτή προέρχεται από την παιδική ηλικία. Συνήθως, σχετίζεται με κακές συνήθειες ύπνου.
- Ψυχοφυσιολογική αϋπνία. Αυτός ο τύπος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ψυχοφυσιολογικής ενεργοποίησης που σχετίζονται με την έναρξη του ύπνου. Γενικά, ο πάσχων ανησυχεί πολύ για το πρόβλημα του ύπνου του και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κοιμηθεί κάθε βράδυ.
-
Τύποι αϋπνίας: Δευτερογενής αϋπνία
Στη συνέχεια, αυτό σημαίνει ότι η αϋπνία του ασθενούς έχει σαφή αιτία. Εκτός από τη θεραπεία της, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αιτία της, τις άλλες διαταραχές από τις οποίες υποφέρει ο ασθενής, ακόμη και τις συνέπειές της.
Οι τύποι αϋπνίας ανάλογα με τη διάρκειά τους
-
Παροδική
Πρώτα απ ‘όλα, η παροδική αϋπνία διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα. Είναι η πιο κοινή και διαδεδομένη στον πληθυσμό. Συχνά, σχετίζεται με στρες και άγχος. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι: οι ξαφνικές αλλαγές προγράμματος και τα οικογενειακά, επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα.
Συνήθως, ο πάσχων αρχίζει να κοιμάται πάλι κανονικά όταν εξαφανίζεται η πηγή του στρες.
-
Βραχυπρόθεσμη ή οξεία αϋπνία
Στη συνέχεια, αυτή η αϋπνία διαρκεί μεταξύ ενός και τριών μηνών. Μερικές φορές, σχετίζεται με αγχογόνα γεγονότα στη ζωή.
Γενικά, είναι οι καταστάσεις που την κάνουν να διαρκεί περισσότερο. Αυτές περιλαμβάνουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός ή μια σοβαρή ασθένεια. Επιπλέον, το προσβεβλημένο άτομο πιθανότατα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα όπως άγχος, στρες και χαμηλή διάθεση.
- Χρόνια αϋπνία
Σε αυτήν την περίπτωση, ο πάσχων έχει μακροχρόνια δυσκολία να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τη λειτουργικότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Γενικά, αυτή η δυσκολία να κοιμηθείτε ή να απολαύσετε έναν αδιάκοπο ύπνο σάς επηρεάζει περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα και διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες. Δυστυχώς, όσοι επηρεάζονται όχι μόνο δεν κοιμούνται αρκετά αλλά συνήθως έχουν συναισθηματικές, ψυχικές και σωματικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τύποι αϋπνίας: Ταξινόμηση σύμφωνα με τα συμπτώματα
- Εκκίνηση αϋπνίας
Συνήθως, αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι απλά δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά την ώρα του ύπνου. Ωστόσο, αυτός ο τύπος αϋπνίας είναι πιο συχνός στους νέους. Επιπλέον, συνήθως συνδέεται με ιατρικά προβλήματα, κατάχρηση ουσιών ή ψυχολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν και τις διαταραχές άγχους.
- Αϋπνία συντήρησης
Στη συνέχεια, αυτό το είδος αϋπνίας χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του αδιάκοπου ύπνου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν ξυπνούν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να ξυπνήσουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
- Τύποι αϋπνίας: Τερματική αϋπνία
Τέλος, η τελική αϋπνία εμφανίζεται το πρωί. Κάνει τον πάσχοντα να ξυπνάει πολύ νωρίς. Κανονικά, το προσβεβλημένο άτομο ξυπνά τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα από το συνηθισμένο. Μόλις συμβεί αυτό, δεν μπορούν να επιστρέψουν στον ύπνο.
Συνήθως, η τερματική αϋπνία συνήθως συνοδεύει μια καταθλιπτική διαταραχή.
Συμπέρασμα
Συνολικά, για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι παράγοντες που την προκαλούν. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε ακατάλληλες συμπεριφορές και συνήθειες. Ωστόσο, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε τις ανθυγιεινές σκέψεις που έχετε και να μειώσετε την υψηλή συναισθηματική σας φόρτιση. Εάν συμβεί αυτό, η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.
Πηγή:meygeia.gr