• Latest
χιονι αλυσιδες

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενόψει χειμώνα

29 Σεπτεμβρίου 2022
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσει ο διωγμός των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων και η αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

13 Ιουνίου 2026
Και δεύτερη νεκρή αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία

Και δεύτερη νεκρή αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία

13 Ιουνίου 2026
μελισσες

Π. Κουκουλόπουλος: Στεκόμαστε στο πλευρό των απλήρωτων μελισσοκόμων που ζητούν το δίκιο τους

13 Ιουνίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

‘Ελπίδα” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ Να το πουν καθαρά: Data Center και καύση απορριμμάτων δεν θα περάσουν από το παράθυρο

13 Ιουνίου 2026
νεκροταφειο

“Χειροπέδες” σε 21χρονο που έκλεβε καντήλια από νεκροταφείο

13 Ιουνίου 2026
απατη

Απάτη σε βάρος 13χρονης – Παρέδωσε κοσμήματα αξίας 5.500 ευρώ σε δήθεν ασφαλιστή

13 Ιουνίου 2026
γιατρος

«Καμπάνα» σε γιατρό που έπαιρνε «φακελάκια» από ασθενείς

13 Ιουνίου 2026
ΠΑΠΑΣ

Σοκ: Μητροπολίτης επεδείκνυε τα γεννητικά του όργανα σε παιδιά – «Εξομολογούμαι στον πνευματικό»

13 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

13 Ιουνίου 2026
ΒΟΤΑΝΑ

Οκτώ βότανα που ανεβάζουν τη διάθεση

13 Ιουνίου 2026
Δικαστήριο δικη

Δήμος… μήνυσε νεκρή για απείθεια!

13 Ιουνίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα «55+»

13 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενόψει χειμώνα

sierafm by sierafm
29 Σεπτεμβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χιονι αλυσιδες
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενόψει της έναρξης της περιόδου για την υποχρεωτική χρήση αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα κατά τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο κάθε έτους, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παρέχει τις κάτωθι διευκρινίσεις. 

Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με  κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

–       Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

–       Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

–       Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα

–        Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

–       Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

–       Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Επίσης, με νεότερη Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.    

 Ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάλλει σε όλους τους οδηγούς να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και να γνωρίζουν την ορθή τους χρήση. Η σχετική υποχρέωση κρίνεται αναγκαία για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, αλλά και τη διευκόλυνση της μετακίνησης όλων της χρηστών του οδικού δικτύου. Υπενθυμίζεται, επίσης, η υποχρέωση των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών να περιλάβουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης την εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως έχει θεσμοθετηθεί, άλλωστε, με σχετική Απόφασή μου». 

Tags: ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΧΙΟΝΙΟΥ
Previous Post

Κοζάνη: Φόρτωσαν 10 αλλοδαπούς σε φορτηγό!!

Next Post

Γρεβενά: Την Παρασκευή η δίκη για τα παράνομα δάνεια

Next Post
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Γρεβενά: Την Παρασκευή η δίκη για τα παράνομα δάνεια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: Να σταματήσει ο διωγμός των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων και η αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Και δεύτερη νεκρή αρκούδα στη Δυτική Μακεδονία
  • Π. Κουκουλόπουλος: Στεκόμαστε στο πλευρό των απλήρωτων μελισσοκόμων που ζητούν το δίκιο τους
  • ‘Ελπίδα” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ Να το πουν καθαρά: Data Center και καύση απορριμμάτων δεν θα περάσουν από το παράθυρο
  • “Χειροπέδες” σε 21χρονο που έκλεβε καντήλια από νεκροταφείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr