• Latest
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Διπλώματα οδήγησης: Τι αλλάζει σε ιατρικές βεβαιώσεις, ΚΕΠ και έκδοση αδειών

14 Ιουνίου 2026
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Δυτική Μακεδονία: Επιχορηγείται η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη κατοικιών

Δυτική Μακεδονία: Επιδότηση έως 100% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας – Αιτήσεις από 28 Σεπτεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»

4 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο

4 Σεπτεμβρίου 2026
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στη 10η θέση στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή κατάταξη Webometrics

4 Σεπτεμβρίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία ή και πιθανή διακοπή στην υδροδότηση της υψηλής ζώνης της Κοζάνης

4 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε Εράτυρα, Γαλατινή και σε κοινότητες και οικισμούς του Τσοτυλίου και της Νεάπολης,  προϋπολογισμού 167.369,15 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Έργα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υποδομών σε Εράτυρα, Γαλατινή και σε κοινότητες και οικισμούς του Τσοτυλίου και της Νεάπολης,  προϋπολογισμού 167.369,15 ευρώ

4 Σεπτεμβρίου 2026
North Solar: Ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους της Γαλατινής και του Βοΐου

North Solar: Ενισχύεται ο ανοιχτός διάλογος με τους κατοίκους της Γαλατινής και του Βοΐου

4 Σεπτεμβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: ΚΤΕΛ, Μουσείο ΚΤΕΛ Εράτυρας και σχολές Οδηγών,  τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών

Μιχάλης Παπαδόπουλος: ΚΤΕΛ, Μουσείο ΚΤΕΛ Εράτυρας και σχολές Οδηγών, τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών

4 Σεπτεμβρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία ή και πιθανή διακοπή στην υδροδότηση της υψηλής ζώνης της Κοζάνης (7.30- 12.30)

4 Σεπτεμβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δήλωση κατεχόμενων κυψελών έτους 2026

4 Σεπτεμβρίου 2026
Γγ

Από τον Πεντάλοφο στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία: Μια αφιέρωση με ιδιαίτερη σημασία

4 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Διπλώματα οδήγησης: Τι αλλάζει σε ιατρικές βεβαιώσεις, ΚΕΠ και έκδοση αδειών

sierafm by sierafm
14 Ιουνίου 2026
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε διορθωτικές παρεμβάσεις με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση της έκδοσης αδειών οδήγησης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Μέσω της νέας σύμβασης που υπεγράφη με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κόστους 74.400 ευρώ, το υπουργείο ανέθεσε σειρά αλλαγών που σχετίζονται με την αναβάθμιση της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών που χρησιμοποιείται για τις διαδικασίες αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας.

Άλλωστε, με εγκύκλιο που είχε εκδοθεί από το υπουργείο πλέον γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά η διαδικασία ανανέωσης και έκδοσης αδειών οδήγησης στη χώρα, καθώς έγινε υποχρεωτική η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των σχετικών αιτήσεων μέσω της ειδικής πλατφόρμας του υπουργείου και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα σύμβαση που υπεγράφη με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ύψους 74.400 ευρώ, έχει στόχο την υποστήριξη και αναβάθμιση της πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου.

Η ανάγκη για πρόσθετες τεχνικές παρεμβάσεις συνδέεται άμεσα με την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο σύστημα ενεργειών από τον πολίτη, τους γιατρούς, τα ΚΕΠ και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχοντας ήδη αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των διαδικασιών που μέχρι πρότινος πραγματοποιούνταν αποκλειστικά στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών ή στα ΚΕΠ.

Το βασικότερο κομμάτι της νέας σύμβασης αφορά τη διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης αδειών οδήγησης και ειδικότερα τη διασύνδεση της πλατφόρμας του υπουργείου με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Σήμερα, για να μπορέσει ένας πολίτης να ανανεώσει ή να εκδώσει άδεια οδήγησης, πρέπει να δημιουργήσει ψηφιακή αίτηση μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου και να λάβει έναν ειδικό κωδικό PIN. Ο κωδικός αυτός παραδίδεται στους γιατρούς που διενεργούν τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να εκδώσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, η διαδικασία αυτή δημιούργησε προβλήματα κυρίως μετά την ένταξη των ΚΕΠ στην υποβολή αιτήσεων ανανέωσης διπλωμάτων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση, οι πολίτες που προσέρχονται στα ΚΕΠ επιβαρύνονται συχνά με μια επιπλέον επίσκεψη, καθώς χρειάζεται πρώτα να λάβουν τον κωδικό και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις, να επιστρέψουν για να ολοκληρωθεί η αίτηση.

Για τον λόγο αυτό προβλέπεται ανασχεδιασμός της διαδικασίας και κατάργηση του μηχανισμού PIN. Στο νέο μοντέλο οι γιατροί θα μπορούν να εκδίδουν τα πιστοποιητικά υγείας απευθείας στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφιακή αίτηση του πολίτη. Στη συνέχεια, όταν ο ενδιαφερόμενος υποβάλει το αίτημα για ανανέωση ή έκδοση άδειας οδήγησης, το σύστημα θα αναζητά αυτόματα και θα αντλεί τα ισχύοντα πιστοποιητικά υγείας.

Αυτόματη έκδοση αδειών οδήγησης

Αλλαγές αναμένονται και στην αυτοματοποίηση της έκδοσης νέων αδειών οδήγησης μετά την επιτυχή πρακτική εξέταση του υποψηφίου οδηγού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί μηχανισμός που θα επιτρέπει την αυτόματη αποστολή των στοιχείων προς έκδοση της άδειας χωρίς να απαιτείται πρόσθετη ενέργεια από υπαλλήλους των υπηρεσιών μεταφορών.

Η διαδικασία θα ξεκινά μόλις το πληροφοριακό σύστημα λαμβάνει το επιτυχές αποτέλεσμα της πρακτικής εξέτασης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται αυτόματα οι αναγκαίοι έλεγχοι μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος RESPER, το οποίο χρησιμοποιείται για την επαλήθευση στοιχείων αδειών οδήγησης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα αρχεία φωτογραφίας και υπογραφής του υποψηφίου στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα διαβιβάζονται και όλα τα απαραίτητα δεδομένα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Οδήγησης ώστε να ολοκληρώνεται αυτόματα η παραγωγή του νέου διπλώματος.

Επιπροσθέτως το ΙΤΕ θα αναλάβει για τρεις μήνες την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης δεύτερου επιπέδου για όλες τις ψηφιακές διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια στο υπουργείο. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν παρακολούθηση της λειτουργίας των υποδομών, διορθώσεις σφαλμάτων, τεχνική βοήθεια και τακτικές αναβαθμίσεις.

Η υποστήριξη αφορά στελέχη του υπουργείου, υπαλλήλους των περιφερειακών διευθύνσεων μεταφορών, εργαζόμενους στα ΚΕΠ αλλά και τους τελικούς χρήστες των εφαρμογών. Εκτιμάται ότι σήμερα οι ψηφιακές υπηρεσίες εξυπηρετούν περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους των Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών σε όλη τη χώρα και πάνω από 3.000 χειριστές στα ΚΕΠ. Παράλληλα χρησιμοποιούνται καθημερινά από πολίτες, σχολές οδηγών, εισαγωγείς και εμπόρους οχημάτων.

Τι ισχύει σήμερα για την ανανέωση διπλώματος

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη εφαρμοστική απόφαση του υπουργείου, η ανανέωση άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου και της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.

Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και υποβάλλει αίτηση ανανέωσης, επιλέγοντας την αντίστοιχη κατηγορία άδειας. Στη συνέχεια μεταφορτώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία διαφοροποιούνται ανά περίπτωση, όπως βεβαιώσεις ΠΕΙ για επαγγελματικές κατηγορίες ή υπεύθυνες δηλώσεις για εξαιρέσεις και ηλικιακά όρια. Ακολουθεί η έκδοση ενός τετραψήφιου αριθμού PIN, ο οποίος αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διαδικασία ιατρικής εξέτασης. Ο πολίτης επισκέπτεται πιστοποιημένους ιατρούς, γνωστοποιεί τον PIN, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του και υποβάλλεται στις προβλεπόμενες εξετάσεις, ενώ τα αποτελέσματα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά.

Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επισκεφθεί πιστοποιημένο φωτογράφο, ο οποίος ανεβάζει στο σύστημα myPhoto τα ψηφιακά αρχεία της φωτογραφίας και της υπογραφής. Ο πολίτης τα συσχετίζει με τον ΑΦΜ του και παρέχει τη συγκατάθεσή του για τη χρήση τους στην αίτηση. Ακολουθεί η πληρωμή του παραβόλου, το οποίο εκδίδεται αυτόματα μέσω της εφαρμογής, καθώς και η επιλογή τρόπου παραλαβής της νέας άδειας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική υποβολή της αίτησης, ενώ ο πολίτης ενημερώνεται με SMS και email για κάθε στάδιο της εξέλιξης.

Η συνεργασία με το ΙΤΕ

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη πλατφόρμα αποτελεί προϊόν δύο προγραμματικών συμβάσεων που υπεγράφησαν μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του ΙΤΕ. Η πρώτη, το 2021, αφορούσε τον ψηφιακό μετασχηματισμό δράσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ η δεύτερη, το 2023, επικεντρώθηκε στην ένταξη απλουστευμένων διαδικασιών στα ΚΕΠ και στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών.

Στη συνεργασία με το ΙΤΕ αναφέρθηκε και ο τ. Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου στον διάδοχό του, Γιώργο Κώτσηρα. Ο κ. Κυρανάκης συνέδεσε μάλιστα την ψηφιοποίηση με την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στις υπηρεσίες μεταφορών. «Αυτό δεν σημαίνει απλά ότι δεν περιμένει ο πολίτης στην ουρά. Σημαίνει και λιγότερη διαφθορά. Σημαίνει ότι φαινόμενα διαφθοράς σε διπλώματα, πινακίδες και μία σειρά από άλλα ζητήματα έχουμε καταφέρει να δώσουμε ένα πολύ γερό χτύπημα», δήλωσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα καταγγελιών για υποθέσεις που σχετίζονται με εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, με τις σχετικές αναφορές να αποστέλλονται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Επιπλέον, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην τοποθέτηση καμερών στα οχήματα εξέτασης των υποψηφίων οδηγών σε συνεργασία με τις σχολές οδηγών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου σε περιπτώσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος μιας εξέτασης ή καταγγελιών για αθέμιτες πρακτικές κατά τη διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία μολονότι έχει θεσμοθετηθεί από το 2021, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί παρόλο που έχουν περάσει πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΛΛΑΓΕΣΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
Previous Post

Νέα τροπή στον θάνατο του 18μηνών βρέφους – Κακουργηματική δίωξη στον παππού του

Next Post

Νεκρός 31χρονος τουρίστας από πτώση σε αρχαιολογικό χώρο

Next Post
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Νεκρός 31χρονος τουρίστας από πτώση σε αρχαιολογικό χώρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 09 Σεπτεμβρίου 2026
  • Δυτική Μακεδονία: Επιδότηση έως 100% για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας – Αιτήσεις από 28 Σεπτεμβρίου έως 23 Νοεμβρίου 2026
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση «Τραβάω Ζόρι»
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Σύσκεψη του Περιφερειάρχη Γιώργου Αμανατίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Κώτσηρα και φορείς του μεταφορικού κλάδου. Βίντεο
  • Στη 10η θέση στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή κατάταξη Webometrics

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr