Στα 180 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος του ποσού από το οποίο επωφελήθηκαν οι επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας, μέσω των δράσεων της Περιφέρειας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου για τις δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης επισήμανε χαρακτηριστικά:
https://youtu.be/1MCjQsRWzRg
“Πάνω από 3.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από αυτές τις δράσεις και αναλογικά μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι είναι τα περισσότερα χρήματα που έχει δαπανήσει κάθε άλλη περιφέρεια στη χώρα μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας”.
Ειδικότερα ανέφερε ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν δύο κατηγορίες δράσεων.
Από τη μία μεριά αυτές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης όπου αναπτύχθηκαν μέχρι σήμερα 9 δράσεις και επίκεινται άλλες 3, συνολικού προϋπολογισμού 74 εκατ. ευρώ και από την άλλη μεριά άλλες τρεις δράσεις που επίκεινται να βγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μια άλλη δράση που σχετίζεται με την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης.
Σε αυτήν έχει ολοκληρωθεί ήδη ο πρώτος κύκλος, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. “Συνολικά έχουμε δαπανήσει μέχρι σήμερα 79,3 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του προγράμματός μας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της διασύνδεσης των επιχειρήσεών μας με ερευνητικά ινστιτούτα μέσα από μέτρα και δράσεις” είπε.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η συμμετοχή του προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας με 45 εκατ. ευρώ σε κεντρική δομή στήριξης των επιχειρήσεων υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου ουσιαστικά μειώθηκε το πρόγραμμα της περιοχής από τα 339 εκατ. ευρώ στα 294, ωστόσο με μια σειρά άλλων δράσεων που γνωρίζουν οι επιχειρηματίες, έχουν επιστραφεί πάνω από 105 εκατ. ευρώ ως οφέλη στη Δυτική Μακεδονία. “Αθροίζοντας τα 79,3 εκατ. και τα 105 εκατ. ευρώ μιλάμε για περίπου 180 εκ. ευρώ οφέλη των Δυτικομακεδόνων επιχειρηματιών” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, “η Δυτική Μακεδονία φιγουράρει στην πρώτη θέση ως προς τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από διαθέσιμους πόρους του επιχειρησιακού της προγράμματος” ενώ “το ίδιο συμβαίνει και για άλλες δράσεις για τη στήριξη του τομέα της υγείας όπου εκεί έχουν διατεθεί περίπου 50 εκ. ευρώ την περίοδο αυτή, το τελευταίο 11μηνο. Και εδώ αναλογικά είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν τεθεί από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας από το σύνολο των 13 περιφερειών, για τον τομέα αυτό”.
Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη δύο προσκλήσεις, η μία για την ενίσχυση της ρευστότητας για μικρές επιχειρήσεις με τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ και η άλλη για την γενική επιχειρηματικότητα με 5,5 εκ ευρώ όπου τα ποσά επιδότησης των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε δράσεις που καθορίζονται από το πρόγραμμα αγγίζουν το 70%.
“Δεν θυμάμαι προσωπικά τέτοια ποσοστά ενίσχυσης να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας παρά μόνο στην περιοχή της Θράκης. Εδώ καταδεικνύεται το ενδιαφέρον και η αγωνία της περιφερειακής αρχής για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στην Δυτική Μακεδονία με το μέγιστο των δυνατοτήτων που διαθέτουμε” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ Σπύρος Σκοτίδας γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για 1.740 επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν για χρηματοδότηση με αφορμή την πανδημία και από αύριο θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από επιχειρήσεις που μπορούν να πάρουν, ανάλογα με τα έξοδά τους, από 1.000 ως 1.800 ευρώ.
Ο Κασαπίδης επανέλαβε, τέλος, ότι “υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον υπουργό ανάπτυξης και από την κυβέρνηση να στηριχθεί επιπλέον η Δυτική Μακεδονία με επιπλέον ποσά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας”. Η σχετική δράση θα εκπονηθεί από το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της παρούσας πρόσκλησης που ήδη έχει κλείσει για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας. Θα ισχύσει, άλλωστε, για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Αττικής που έχουν παραμείνει κλειστές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εξαιτίας του κορονοϊού.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ