Η ελληνική κουζίνα είναι γνωστή για τα πλούσια και γευστικά πιάτα της, ειδικά εκείνα που φτιάχνονται με κρέας. Δύο δημοφιλή πιάτα με κρέας στην Ελλάδα είναι το κοντοσούβλι και το κατσίκι. Και τα δύο μπορεί κάποιος να τα απολαύσει με άλλα σουβλιστά κρέατα ψημένα στη σχάρα. Παρακάτω σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να φτιάξετε αυτά τα πιάτα και πού θα βρείτε εκλεκτό κρέας.
Το κοντοσούβλι φτιάχνεται με μαριναρισμένα μεγάλα κομμάτια από κρέας χοιρινού μέσα σε μείγμα ελαιόλαδου, χυμό λεμονιού, σκόρδου και μυρωδικών, στη συνέχεια το σουβλίζουμε και το ψήνουμε στην σχάρα. Τα σουβλάκια που χρησιμοποιούνται για το κοντοσούβλι είναι συνήθως από μέταλλο και μπορούν να έχουν μήκος έως και ένα μέτρο.
Για να φτιάξετε κοντοσούβλι θα χρειαστείτε:
- 2 κιλά χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε τα χοιρινά κομμάτια στη μαρινάδα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί το κρέας. Καλύψτε το μπολ με μία πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα για καλύτερο αποτέλεσμα. Σουβλίστε το χοιρινό σε μεταλλικά σουβλάκια, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα σε κάθε κομμάτι.
Προθερμάνετε το γκριλ σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ψήστε στο γκριλ τα σουβλάκια κοντοσούβλι για περίπου 20-30 λεπτά, γυρίζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθεί το χοιρινό και να ροδίσει. Σερβίρετε με πίτα, τζατζίκι και μια ελληνική σαλάτα για ένα νόστιμο και αυθεντικό ελληνικό γεύμα.
Το κατσίκι είναι ένα άλλο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο φτιάχνεται ειδικά το Πάσχα.
Για να φτιάξετε κατσικάκι θα χρειαστείτε:
- 2 κιλά κατσικίσιο μπούτι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε τα κομμάτια από το κατσίκι στη μαρινάδα και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί το κρέας. Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ.
Σε ένα ταψί απλώστε το κατσικάκι, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα σε κάθε κομμάτι για να βάλετε τις πατάτες ή το ρύζι. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150-170 βαθμούς. Ψήστε το κατσικάκι περίπου για 2 ώρες, κοιτάζοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα και να ροδίσει. Σερβίρετε με, τζατζίκι και ελληνική σαλάτα ή πατατοσαλάτα.
Όσον αφορά την εύρεση του καλού κρέατος, υπάρχουν πολλές επιλογές. Μια δημοφιλής επιλογή είναι και οι μπουτίκ κρεάτων που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Αυτά τα καταστήματα ειδικεύονται στο κρέας και συχνά έχουν μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα κομμάτια για να διαλέξετε.
Μια άλλη επιλογή είναι να επισκεφτείτε μια τοπική φάρμα με ντόπια κρέατα, όπου μπορείτε να βρείτε φρέσκο κρέας απευθείας από τον βοσκό. Εκεί θα βρείτε σίγουρα κρέας υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές.