Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι ξεχωριστές καταστάσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα του ατόμου.
Αντίθετα με την κοιλιοκάκη, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα.
Πολλοί, επίσης λανθασμένα, μπερδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη με την αλλεργία στα προϊόντα με σιτάρι.
Μια αλλεργία στο σιτάρι μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς ορισμένα συμπτώματα μπορεί να βλάψουν την αναπνοή, ή να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης, κάτι που δεν συμβαίνει με την κοιλιοκάκη, ούτε και με την δυσανεξία στη γλουτένη.
Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη είναι λιγότερο σοβαρά από την κοιλιοκάκη, ή την αλλεργία από το σιτάρι και οι περισσότεροι γνωρίζουν πολύ λιγότερα για το τι ισχύει πράγματι με αυτή την κατάσταση.
Αυτό το άρθρο περιγράφει επτά συμπτώματα που σχετίζονται με την δυσανεξία στη γλουτένη και ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη.
Επτά συμπτώματα δυσανεξίας στη γλουτένη
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγο μετά την κατανάλωση γλουτένης. Ωστόσο, ο ακριβής συνδυασμός συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο.
Εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη σημειώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα ως μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα, όταν περιλαμβάνουν τροφές με γλουτένη στην διατροφή τους.
1. Διάρροια και δυσκοιλιότητα
Τα τακτικά φαινόμενα διάρροιας και δυσκοιλιότητας είναι συνηθισμένο σύμπτωμα. Περιστασιακά, το να έχετε τέτοια πεπτικά προβλήματα είναι φυσιολογικό, αλλά αν σας συμβαίνει τις περισσότερες ημέρες μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη κατάσταση.
Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μπορεί, επίσης, να έχουν κόπρανα που να μυρίζουν ιδιαίτερα δυσάρεστα, καθώς η κατάσταση προκαλεί κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.
2. Φούσκωμα
Ένα άλλο πολύ κοινό σύμπτωμα το φούσκωμα. Αυτό αναφέρεται στην αίσθηση ενός πλήρους στομάχου που είναι άβολη και διαρκής. Είναι σύνηθες επίσης να αισθανόμαστε μια συσσώρευση αερίων στο στομάχι.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού είναι ο συνηθέστερος λόγος για φούσκωμα, αλλά μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, το φούσκωμα μπορεί να συμβαίνει πολύ τακτικά και δεν συνδέεται απαραίτητα με την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν.
3. Κοιλιακός πόνος
Ομοίως, πολλές διαφορετικές αιτίες μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακό άλγος (πόνος). Αλλά, και πάλι, εκείνοι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη αναφέρουν συχνά κοιλιακό πόνο χωρίς άλλο προφανή λόγο.
4. Κόπωση
Η κόπωση είναι ένα άλλο σύμπτωμα που δύσκολα αποδίδεται στην πάθηση αυτή, καθώς μπορεί να οφείλεται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με καμία ιατρική κατάσταση.
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να έχουν επίμονο και συχνό αίσθημα κούρασης.
5. Ναυτία
Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει γλουτένη. Η ναυτία μπορεί να έχει πολλές άλλες αιτίες, αλλά αν συμβαίνει συχνά μετά την κατανάλωση γλουτένης, μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στη γλουτένη.
6. Πονοκέφαλος
Οι τακτικοί πονοκέφαλοι είναι ένα ακόμη σύμπτωμα, που μπορεί να εκδηλωθεί σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
7. Άλλα συμπτώματα
Υπάρχουν και τα ακόλουθα συμπτώματα, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένα:
- πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
- κατάθλιψη, ή άγχος
- σύγχυση
- σοβαρός κοιλιακός πόνος
- αναιμία
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτά περιλαμβάνουν οποιαδήποτε τροφή που περιέχει:
- σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
- κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
- σίκαλη
- ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα
Αυτή η πρακτική εξάλειψης της γλουτένης από την διατροφή αποκλείει πολλά διαφορετικά είδη τροφίμων και ποτών. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν γλουτένη περιλαμβάνουν:
- ζυμαρικά
- ψωμί και αρτοσκευάσματα
- πολλά ψημένα προϊόντα
- ζυμαρικά
- κράκερ
- σιτηρά
- τηγανίτες, βάφλες και κρέπες
- μπισκότα
- σάλτσες
- μπύρες
- ποτά βύνης