• Latest
ΚΟΛΟΒΟΣ

Δυτική Μακεδονία: Ο “Εφιάκτης στο Δρόμο με τα Φωτοβολταϊκά”.

14 Μαρτίου 2024
Μια νίκη και μια ήττα για τον ΑΓΣ Η Σιάτιστα

Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος “Η Σιάτιστα”. Οι εγγραφές ξεκίνησαν

3 Σεπτεμβρίου 2025
 Στα Γρεβενά σήμερα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου ο Γιώργος Αμανατίδης. Βίντεο

 Στα Γρεβενά σήμερα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου ο Γιώργος Αμανατίδης. Βίντεο

3 Σεπτεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Μακεδονικός Σιάτιστας- Εορδαϊκός για το κύπελλο Ελλάδος

3 Σεπτεμβρίου 2025
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ με καινοτόμες δράσεις και εκθέματα

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ με καινοτόμες δράσεις και εκθέματα

3 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Οι ακροδεξιές κυβερνητικές θέσεις δεν λύνουν καμία πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος, αντιθέτως εκθέτουν την χώρα και ναρκοθετούν τη νομιμότητα

3 Σεπτεμβρίου 2025

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας για την καύση σκουπιδιών

3 Σεπτεμβρίου 2025
Επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων στη Δυτική Μακεδονία ενόψει ΔΕΘ

Συμμετοχή Επιχειρήσεων – μελών του επιμελητηρίου Κοζάνης στην 89η ΔΕΘ

3 Σεπτεμβρίου 2025
Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών/Αθλητριών/Συλλόγων και Προπονητών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Τελετή Βράβευσης Διακριθέντων Αθλητών/Αθλητριών/Συλλόγων και Προπονητών από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

3 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πτολεμαΐδα: Δύο συλλήψεις για ηρωίνη, κοκαΐνη και χάπια

3 Σεπτεμβρίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τις συναντήσεις στην Αθήνα

3 Σεπτεμβρίου 2025
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης : Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024 «Στην καρδιά της πόλης» – Δεύτερο μέρος

Φιλοπρόοδος: Αναβολή εκδήλωσης

3 Σεπτεμβρίου 2025
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη του

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Παρατηρήσεις – προτάσεις επί της ΣΜΠΕ για τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης ΑΕΠΥ από ΑΣΑ

3 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυτική Μακεδονία: Ο “Εφιάκτης στο Δρόμο με τα Φωτοβολταϊκά”.

sierafm by sierafm
14 Μαρτίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΟΛΟΒΟΣ
0
SHARES
82
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο “Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες” (Α Nightmare on Elm Street) είναι ταινία τρόμου του 1984. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία και γυρίστηκαν επτά συνέχειες, ενώ το 2010 ξαναγυρίστηκε με νέους ηθοποιούς. Στην ταινία, μια ομάδα εφήβων που ζουν στην οδό Ελμ αρχίζει να βλέπει εφιάλτες στους οποίους καταδιώκεται από τον Φρέντι Κρούγκερ, έναν παραμορφωμένο άντρα με καπέλο, κουρελιασμένο ριγέ πουλόβερ και γάντι με κοφτερά μαχαίρια. Ώσπου ένας από τους εφήβους δολοφονείται άγρια. Κι ακολουθούν κι άλλοι φόνοι …

Κατά εντελώς αντίστοιχο τρόπο θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε εφιάλτες στη Δυτική Μακεδονία! Όπως βλέπουμε στον πίνακα, (στοιχεία του ΑΔΜΗΕ), τα φωτοβολταϊκά (φ/β) που είχαν ήδη μπει μέχρι το περυσινό καλοκαίρι είναι μόλις πάνω από 350MW, αλλά, τα έργα που είναι αδειοδοτικά έτοιμα για κατασκευή ανεβάζουν τον αριθμό σε 4.800MW! Η Δυτική Μακεδονία θα είναι η μακράν πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε “επενδύσεις” φ/β, δηλαδή σε καταπάτηση εκτάσεων. Ποια “αειφορία” και ποια “βιωσιμότητα”; Παραβιάζεται βάναυσα η φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας και η Δυτική Μακεδονία θα γίνει ένα τεράστιο “καθρεφτάκι”. Κανονική δολοφονία της φύσης, στο όνομα της δήθεν “σωτηρίας του πλανήτη”.

Κι όμως το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ήταν σαφέστατο, όταν το 2021 απάντησε στον Πρωινό Λόγο Κοζάνης για τα φωτοβολταϊκά της “Μάνας Νερού”: “Η μη εκτίμηση των σωρευτικών συνεπειών ενός έργου ως ενιαίου, παραβιάζοντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της φέρουσας ικανότητας των φυσικών οικοσυστημάτων και η μη τήρηση των ουσιωδών τύπων της διαδικασίας εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων, αποτελούν, σε πραγματική και νομική βάση, λόγους ακύρωσης της αδειοδοτικής διαδικασίας (απόφαση με αριθμό 2783/2014 του Ε Τμήματος ΣτΕ).”

Θα μας πουν μήπως οι τοπικοί πολιτικοί ποιες είναι οι “σωρευτικές συνέπειες” των 4.800MW φωτοβολταϊκών, μαζί με σχεδόν 800MW αιολικών (θα προστεθούν άμεσα άλλα 480MW), που κι αυτά θα γεμίσουν τις βουνοκορφές; Κι όχι μόνο τα ψηλά βουνά, αλλά ακόμα και λοφάκια, όπως πάνω από Καλαμιά-Λυγερή-Νέα Νικόπολη-Μαυροδένδρι-Σιδερά. Το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο έκλεινε συστηματικά το μάτι στους δήθεν “επενδυτές” των δήθεν “Α”ΠΕ, αντί να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και να βάλει ένα φρένο στην αλόγιστη καταπάτηση εκτάσεων. Το τωρινό Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θέλησε να προσφύγει για τα φ/β που αναπτύσσουν Γερμανοί μαζί με τη ΔΕΗ στο Ορυχείο Αμυνταίου. Ενδεχομένως ήταν ήδη αργά για προσφυγή.

Οι ευθύνες των τοπικών πολιτικών είναι τεράστιες, για όλα αυτά που βιώνουμε στην περιοχή μας (ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές, μετανάστευση των νέων και μείωση πληθυσμού, άναρχη εξάπλωση φωτοβολταϊκών σε χωράφια και βσσκοτόπια, μηδενική έως και αρνητική αποκατάσταση των εκτάσεων των ορυχείων, κλπ). Όλα αυτά δεν έπεσαν απ’ το ουρανό, είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής που εξελίσσεται από το 2010: να κλείσει ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ λιγνίτης, για να καίμε ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκατασταθούν αξιόπιστα μόνο με θερμικές μονάδες, όχι με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Κι αφού ήθελαν να κλείσουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, ας προωθούσαν τουλάχιστον την εξόρυξη ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ φυσικού αερίου.

Όσο για τις δήθεν “Α”ΠΕ; Σύντομα θα μας βάλουν να πληρώσουμε το απευθείας καλώδιο Ηγουμενίτσα-Μόναχο, συνεπώς αυτές προορίζονται για τις ανάγκες της Γερμανίας, όπως για τις ανάγκες της Γερμανίας ήταν το διαβόητο “Σχέδιο Ήλιος” το 2011. Το Ελληνικό δίκτυο ηλεκτρισμού δεν χωράει όλες αυτές τις δήθεν «Α»ΠΕ, που καθημερινά μετατρέπουν τη χώρα σε βιομηχανικό οικόπεδο. Δεν πρέπει βεβαίως να ξεχνούμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει από τις φθηνές αγορές προς τις πιο ακριβές: το δήθεν “Ελντοράντο” των φωτοβολταϊκών θα καταλήξει νομοτελειακά να είναι μια μηχανή τροφοδοσίας της Γερμανίας με φθηνό Ελληνικό ρεύμα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, τα φ/β μπορούν να μπουν σε στέγες και ταράτσες, (τώρα πια ακόμα και σε κατακόρυφες επιφάνειες κτηρίων). Όπως είχα δημοσιεύσει προ τριετίας (βλ. https://ck-energy.blogspot.com/2023/09/2262021.html), σχετική μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ, δημοσιευμένη το 2019, βρήκε πως έχουμε 128 τετρ. χλμ. στέγες κι αν βάλουμε εκεί φ/β μπορούμε να πάρουμε το 1/3 των ετήσιων αναγκών σε ηλεκτρισμό. Πολύ περισσότερα απ’ όσα προβλέπει για το 2030 το δήθεν «Εθνικό» Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αλλά, αν βάλουμε όλοι μας φ/β στις στέγες, μετά δεν θα είμαστε όμηροι των “πέντε νταβατζήδων”, (όπως είχε πει το 2004 ο τότε πρωθυπουργός).

Εκεί βρίσκεται η ουσία της ενεργειακής πολιτικής: το 1950, στη ρημαγμένη από Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και Εμφύλιο Ελλάδα υπήρχαν πάνω από 400 εταιρείες ηλεκτρισμού, αλλά ρεύμα υπήρχε ελάχιστο. Η τότε βασιλική κυβέρνηση ίδρυσε τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, βάζοντας ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες σε ΜΙΑ «Ενεργειακή Κοινότητα», που εξαγόρασε τις ιδιωτικές εταιρείες και αξιοποιώντας ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ενεργειακούς πόρους πήγε τον ηλεκτρισμό παντού, διατηρώντας χαμηλά τιμολόγια.

Αυτό είναι που έχει ανατραπεί σήμερα: από το 1999 («απελευθέρωση» ηλεκτρισμού) μας έχουν επιστρέψει σταδιακά στο 1949. Απλά πράγματα, Κοινής Λογικής (Follow the Money, λένε οι ΑγγλοΣάξονες).

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

ck-energy.blogspot.com

Tags: ΚΟΛΟΒΟΣΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Καθαρά Δευτέρα στον Πεντάλοφο του Δήμου Βοΐου, ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμα αερόστατα.

Next Post

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ΠΕΔ για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Φλώρινας Χρήστου Αλεμπάκη.

Next Post
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Συλλυπητήριο μήνυμα από την ΠΕΔ για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Φλώρινας Χρήστου Αλεμπάκη.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος “Η Σιάτιστα”. Οι εγγραφές ξεκίνησαν
  •  Στα Γρεβενά σήμερα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου ο Γιώργος Αμανατίδης. Βίντεο
  • Μακεδονικός Σιάτιστας- Εορδαϊκός για το κύπελλο Ελλάδος
  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην 89η ΔΕΘ με καινοτόμες δράσεις και εκθέματα
  • Καλλιόπη Βέττα: Οι ακροδεξιές κυβερνητικές θέσεις δεν λύνουν καμία πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος, αντιθέτως εκθέτουν την χώρα και ναρκοθετούν τη νομιμότητα

Πρόσφατα σχόλια

  1. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  2. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  3. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. R-G στο Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr