• Latest
Π. Κουκουλόπουλος: «Πληθωρισμός με την υπογραφή του καθεστώτος Μητσοτάκη»

Δυτική Μακεδονία: Restart ανάπτυξης – Ποια μεγάλα έργα φέρνει το νέο έτος

4 Ιανουαρίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Πιθανά προβλήματα στην υδροδότηση σε Σιάτιστα, Γαλατινή, Παλαιόκαστρο και Δαφνερό

23 Απριλίου 2026
Η Νεάπολη τίμησε τον Άγιο Γεώργιο. Φωτογραφίες και βίντεο

Η Νεάπολη τίμησε τον Άγιο Γεώργιο. Φωτογραφίες και βίντεο

23 Απριλίου 2026
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Για τις κοινωνικές δομές των δήμων και τους εργαζόμενους

23 Απριλίου 2026
ΧΙΟΝΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στην «καρδιά» της Άνοιξης

23 Απριλίου 2026
4η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου GOOD CITIES – Interreg Europe στην Κοζάνη

4η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου GOOD CITIES – Interreg Europe στην Κοζάνη

23 Απριλίου 2026
ΕΜΒΟΛΙΟ

Πόσες ζωές σώζονται όταν τα παιδιά κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια – Ελληνική μελέτη

23 Απριλίου 2026
Αρκούδα στην Αγία Κυριακή. Βίντεο

Αρκούδα στην Αγία Κυριακή. Βίντεο

23 Απριλίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα χρώματα βαριούνται και…» της Κατερίνας Γκαντιά     

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Τα χρώματα βαριούνται και…» της Κατερίνας Γκαντιά     

23 Απριλίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού ρεύματος στο Δήμο Βοΐου την Κυριακή 26/4

23 Απριλίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 24-26 Απριλίου 2026

23 Απριλίου 2026

Λίγη μπύρα την ημέρα παρέχει ένα απρόσμενο όφελος στην υγεία

23 Απριλίου 2026
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σοβαρός τραυματισμός 14χρονης σε καβγά με φίλη της -Την έριξε σε τζαμαρία, κόπηκε σε λαιμό-κεφάλι

23 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δυτική Μακεδονία: Restart ανάπτυξης – Ποια μεγάλα έργα φέρνει το νέο έτος

sierafm by sierafm
4 Ιανουαρίου 2026
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Π. Κουκουλόπουλος: «Πληθωρισμός με την υπογραφή του καθεστώτος Μητσοτάκη»
0
SHARES
122
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το 2026 είναι πλέον εδώ, η χώρα μας το έχει υποδεχτεί και μαζί του η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί πολύ σημαντικά έργα που θα δώσουν άλλα πνοή σε ολόκληρη την επικράτεια της.

Εντός του νέους έτους στη Δυτική Μακεδονία αναμένεται να ολοκληρωθούν έργα άνω του ενός 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, τα οποία θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη διασυνδεσιμότητα της, θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθεια αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της απολιγνιτοποίησης, θα προφέρουν επάρκεια υδάτινων πόρων, ενώ θα ενισχύσουν και το κοινωνικό προφίλ, ταυτόχρονα με το αίσθημα ασφάλειας, μέσω ανάλογων υποδομών που αναμένεται η ολοκλήρωση τους.

Τα έργα που ξεχωρίζουν για τη σημασία και το αποτύπωμά τους

Πιο αναλυτικά βάση του Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης, τα έργα που ξεχωρίζουν και η παράδοση τους, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρξουν αστάθμιστοι παράγοντες καθυστερήσεων, θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 2026 -2027 είναι τα εξής:

• Κατασκευή του τμήματος Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Με φορείς υλοποίησης το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το έργο είναι προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ. Η πρόοδος των μελετών και των κατασκευών έχει ξεπεράσει το 70%. Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της Δυτικής Μακεδονίας, αυξάνοντας και την εξωστρέφεια της, η κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Ε65 θα βοηθήσει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει την σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ο διεθνής ρόλος του έργου είναι επίσης σημαντικός διότι συνδέεται μέσω της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων αυτής με χώρες του εξωτερικού.

• Κατασκευή Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Πτολεµαΐδας Άξονας: Τμήμα ρέµα Κωτούρη – όρια νοµού Κοζάνης µε σήραγγα στην Κλεισούρα. Ακόμη ένα έργο που στοχεύει στην αναβάθμιση της διασύνδεσης εντός της Περιφέρειας.

Όπως έχει δηλώσει στα Μακεδονικά Νέα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) κ. Νικόλαος Λυσσαρίδης, «ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 71 εκατ. ευρώ, αλλά για την ολοκλήρωσή του χρειάστηκε η εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον κονδύλια εξευρέθησαν από την Περιφέρεια, με το έργο να χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πληρωμές για την εξέλιξη τους καταβάλλονται κανονικά.

•Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) µε Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ) φυσικού αερίου ≥ 65 Megawattsthermal (MWth). Με προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης τέλη του 2026, το έργο είναι σε φάση κατασκευής. Η στροφή στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα καθώς προσφέρει πολύ χαμηλότερες τιμολογήσεις στις επιχειρήσεις, ενώ αποτελεί και μια πιο φθηνή λύση για τα νοικοκυριά.

• Ύδρευση πόλης Φλώρινας από Φράγµα Τριανταφυλλιάς. Το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί πολύ σημαντικό για την ύδρευση της πόλης της Φλώρινας και την εξασφάλιση επάρκειας πόσιμου νερού. Το κατασκευαστικό μέρος βρίσκεται σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση του αναμένεται το πρώτο τετράμηνο του 2026. Ο προϋπολογισμός του είναι στα 17 εκατ. ευρώ. Τα συνοδευτικά έργα που αφορούν τα Αρδευτικά δίκτυα Τριανταφυλλιάς, τα οποία με συνολικό προϋπολογισμό στα 41,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2027, καθώς έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην εξέλιξη τους.

– Όσον αφορά τη βελτίωση των οδικών υποδομών, για την τόνωση και του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, με προϋπολογισμό 10,8 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση οδικού δικτύου Γρεβενών –Βασιλίτσας». Η σύμβαση με την τεχνική εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή του έχει υπογραφεί. Αφορά, τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δημοτικού οδικού δικτύου από την Αγία Παρασκευή έως τη Βασιλίτσα, με στόχο την οδική ασφάλεια και τη βελτίωση της προσπελασιμότητας της περιοχής. Επίσης, η αναβάθμιση του εν λόγω οδικού δικτύου αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας και να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

• Με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών υγείας, σε φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα πτέρυγα χειρουργικού και παθολογικού τομέα στο Γενικό Νοσοκοµείο Κοζάνης Μαµάτσειο, με προϋπολογισμένο κόστος 13 εκατ. ευρώ.

Ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων και επιχειρήσεων

Εντός του 2026 πρόκειται να συνεχιστεί η υλοποίηση τουσχεδίουΔίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης(ΔΑΜ) .

Από το συνολικό προϋπολογισμό του 1 δισεκατομμυρίου 629 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του ΔΑΜ, το 63% του προϋπολογισμού, 1 δισ. 27 εκατομμύρια ευρώ αφορά κονδύλια για τη Δυτική Μακεδονία. Μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό που κατέληξε σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας, στοχεύει στην οικονομική αναγέννηση της περιοχής, μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, καινοτομία, πράσινη ενέργεια και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημαντικό όφελος από την υλοποίηση του, είναι η διαφοροποίηση της οικονομίας και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ενίσχυση, νέων και υφιστάμενων μικρών, πολύ μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, όπως και επενδυτικών σχεδίων για όλες τις προαναφερόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων, αποτελούν στρατηγικό στόχος του προγράμματος ΔΑΜ.

Η κυβέρνηση βάση της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος στην ΠΔΜ, επιθυμεί να πετύχει τον ενεργειακό της μετασχηματισμό και τη μετατροπή της σε εναλλακτικό κόμβο καθαρών μορφών ενέργειας, όπως και τη προσέλκυση επενδύσεων σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας.

Παράλληλα, μέσω του συγκριμένου προγράμματος, επίσης τεράστιας σημασίας στόχευση είναι, η ενίσχυση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας, με τη δημιουργία2.550 νέων θέσεων εργασίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Makedonikanea.gr

Tags: ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Previous Post

Μπουμπουσάρια στη Σιάτιστα. 5 και 6 Ιανουαρίου

Next Post

Νεάπολη: Τροχαίο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας

Next Post
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Νεάπολη: Τροχαίο ατύχημα λόγω ολισθηρότητας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Πιθανά προβλήματα στην υδροδότηση σε Σιάτιστα, Γαλατινή, Παλαιόκαστρο και Δαφνερό
  • Η Νεάπολη τίμησε τον Άγιο Γεώργιο. Φωτογραφίες και βίντεο
  • ΚΚΕ: Για τις κοινωνικές δομές των δήμων και τους εργαζόμενους
  • Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στη Βόρεια Ελλάδα μέσα στην «καρδιά» της Άνοιξης
  • 4η Συνάντηση του Δικτύου Εμπλεκομένων Μερών του έργου GOOD CITIES – Interreg Europe στην Κοζάνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr