• Latest
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

Δυτ.Μακεδονία: Ο λιγνίτης «πεθαίνει», η αγωνία εντείνεται – Τα σενάρια για το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»

26 Φεβρουαρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καισαρειάς

15 Ιουνίου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού σήμερα στη Γαλατινή

15 Ιουνίου 2026
Βόιο: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών από πυροβόλο όπλο στο Πυλωρί

Καλλιστώ: Τρεις νεκρές αρκούδες σε λίγες ώρες: Η αδράνεια της Πολιτείας δεν μπορεί να συνεχιστεί

15 Ιουνίου 2026
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 16ος Ποδηλατικός Γύρος Λίμνης Πολυφύτου (Γεώργιος Πράσσος)

Ο Δήμος Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2026 – Ψηφιακό Παιχνίδι «Ποδηλατούπολη – Ποδηλατώ με ασφάλεια στη γειτονιά μου»

15 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: Τέσσερις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρίες

15 Ιουνίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΒ: Πιθανή διακοπή νερού σε κοινότητες του Δήμου Βοΐου

15 Ιουνίου 2026
Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Σημαντική πρόκριση για τον Μακεδονικό Σιάτιστας μέσα στο Βελβεντό! Ευχαριστήριο

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μακεδονικού Σιάτιστας

15 Ιουνίου 2026
Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιάτιστας

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας: Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2026

15 Ιουνίου 2026
Κακο-εκπαιδεύοντας τα συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης: «Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις»

Δύο Διαλέξεις για τις Σπουδές Πληροφορικής (και όχι μόνον): Αξίζει ή μόνον Κοστίζει η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση…. του Ιωάννη Πήτα

15 Ιουνίου 2026
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Τραγωδία – Τέσσερις άνθρωποι απανθρακώθηκαν στο κοντέινερ που ζούσαν

15 Ιουνίου 2026
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Εορδαίας σχετικά με την δίωξη του Δόκιμου Έφεδρου Αξιωματικού Μπέικου Γιώργου.

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας: Κάλεσμα σε συνέλευση την Παρασκευή 19/06 στο Αμύνταιο

15 Ιουνίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Διακοπή νερού στην Ακρινή σήμερα

15 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυτ.Μακεδονία: Ο λιγνίτης «πεθαίνει», η αγωνία εντείνεται – Τα σενάρια για το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»

sierafm by sierafm
26 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ποιες λύσεις προκρίνονται για να συνεχίσει τη λειτουργία της η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα – Πότε θα ληφθούν αποφάσεις, τι συμβαίνει με τις τηλεθερμάνσεις

Στην  κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η τύχη της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» η οποία… αποδεικνύοντας την αξία της ξεκίνησε ήδη να τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας που μέχρι πρόσφατα στηριζόταν στους ηλεκτρολέβητες.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του 2025 θα παρθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ η απόφαση για το αν θα συνεχίσει την λειτουργία της με φυσικό αέριο η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» η οποία, εφόσον αυτό συμβεί, θα αποτελέσει πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για τις τηλεθερμάνσεις. Οι εναλλακτικές που μπαίνουν στην εξίσωση είναι η βιομάζα, το υδρογόνο και η καύση απορριμμάτων, αν και το φυσικό αέριο φέρεται να προκρίνεται.

Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν καταστεί πανάκριβες για την ΔΕΗ καθώς επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2 ενώ και η πράσινη ρότα που έχει χαράξει η Ευρώπη ασκεί πιέσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απόσυρσή τους από την ηλεκτροπαραγωγή.

Λιγνίτης ως το 2026 ή το 2028;

Η ΔΕΗ «αποχαιρετά», βάσει του στρατηγικού της σχεδιασμού, τον λιγνίτη μέχρι το τέλος του 2026 ενώ το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) «βλέπει» πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028. Για την ώρα, είναι ασαφές ποιος στόχος θα προκριθεί.

Με εγχώριο καύσιμο από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (εκπομπές ρύπων χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%), ισχύ 660 MW και δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης 140 MW, η «Πτολεμαΐδα 5» αποτελεί κρίσιμη δικλείδα ασφαλείας για την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου, εν μέσω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, μία επένδυση ύψους 1,5 δισ., ξεκίνησε το 2013 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ και ολοκληρώθηκε τον χειμώνα του 2023 που η μονάδα μπήκε στο σύστημα.

Μέχρι τέλος του 2025 «λουκέτο(;)» στις μονάδες του Αγίου Δημητρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι… απαρχαιωμένες μονάδες του Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μετά από διαδοχικές παρατάσεις σβήνουν τα φουγάρα τους οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2025, καθώς λήγουν οι προθεσμίες για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.

Εφόσον οι μονάδες παροπλιστούν, η τηλεθέρμανση θα… μπει στον πάγο. Το φθινόπωρο του 2024 συστάθηκε διαδημοτική επιχείρηση από τους ενεργειακούς δήμους της περιοχής, που είναι και οι καταναλωτές της θερμικής ενέργειας, ώστε να διασυνδεθούν τα δίκτυα και να κατασκευαστούν δύο λέβητες φυσικού αερίου ισχύος 220 MW με στόχο να ενισχυθεί η ισχύς της υπό κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) που συμφώνησε να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην περιοχή.

Οι διαγωνισμοί που έχει αναλάβει να τρέξει η ΔΕΥΑ Κοζάνης πάνε… με τον αραμπά αν και εκτιμάται πως έστω και την τελευταία στιγμή, όπως και το 2024, θα βρεθεί λύση για να μην… παγώσει η περιοχή, ακόμα κι αν δοθεί νέα παράταση στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

Παράταση ζητούν οι τοπικοί φορείς

Την παράταση λειτουργίας, των μονάδων 3,4 και 5 του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) καθώς και την διασφάλιση της λειτουργίας με λιγνίτη για όσο διάστημα χρειαστεί της «Πτολεμαΐδα 5» ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί και εντάσσονται στη ΔΑΜ προκειμένου να διασφαλιστούν 3.500 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας» ζήτησαν πρόσφατα με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό το ΕΒΕ Κοζάνης, τα Εργατικά Κέντρα, Κοζάνης και Εορδαίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας.

Έρχεται η ΣΗΘΥΑ

Οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο (αφορά πάνω από 150.000 κατοίκους) θα δώσει η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), επένδυση που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας».

O νέος σταθμός (θα καίει φυσικό αέριο), ένα έργο νευραλγικής σημασίας για την επόμενη μέρα μετά την απολιγινιτοποίηση που «πληγώνει» την Δυτική Μακεδονία, θα εξασφαλίσει την συνέχιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε βάθος 20ετίας στην περιοχή με σχετικά προσιτό κόστος (σε σχέση με τις άλλες μορφές θέρμανσης), δίνοντας νέα ζωή στη μονάδα της Καρδιάς.

Η νέα μονάδα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη έως το 2026 ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να μπει στο σύστημα και να δίνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια είτε το 2026 είτε το αργότερο το 2027

Energypress.gr

Tags: ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5
Previous Post

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Next Post

Νεκρός 48χρονος στην Κοζάνη-Τον αναζητούσε η αδερφή του

Next Post
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρός 48χρονος στην Κοζάνη-Τον αναζητούσε η αδερφή του

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καισαρειάς
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού σήμερα στη Γαλατινή
  • Καλλιστώ: Τρεις νεκρές αρκούδες σε λίγες ώρες: Η αδράνεια της Πολιτείας δεν μπορεί να συνεχιστεί
  • Ο Δήμος Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου 2026 – Ψηφιακό Παιχνίδι «Ποδηλατούπολη – Ποδηλατώ με ασφάλεια στη γειτονιά μου»
  • Π. Κουκουλόπουλος: Τέσσερις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας με αναπηρίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr