• Latest
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5

Δυτ.Μακεδονία: Ο λιγνίτης «πεθαίνει», η αγωνία εντείνεται – Τα σενάρια για το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»

26 Φεβρουαρίου 2025
Μυρουδιές ,αρώματα και γεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας στην 34η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Μυρουδιές ,αρώματα και γεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας στην 34η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

28 Σεπτεμβρίου 2026
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

28 Σεπτεμβρίου 2026
Η μετάβαση σε ένα υβριδικό μοντέλο χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)

Η μετάβαση σε ένα υβριδικό μοντέλο χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)

28 Σεπτεμβρίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο «Λασσάνειος Δρόμος 2026»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο «Λασσάνειος Δρόμος 2026»

28 Σεπτεμβρίου 2026
Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της 6ης Απριλίου, Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού

Ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών στις 30 Σεπτεμβρίου

28 Σεπτεμβρίου 2026
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Στάση εργασίας για το κλείσιμο των ορυχείων

28 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

Δελιαλής: Ως Πρόεδρος αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα την Κυριακή

28 Σεπτεμβρίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας!

28 Σεπτεμβρίου 2026
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Εορτή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου- Πανηγυρίζει ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

28 Σεπτεμβρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.  Πραγματοποιήθηκαν -425- τροχονομικοί έλεγχοι

28 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για Φυσικό Αέριο και Ενεργειακές Κοινότητες – Χρήστος Ζευκλής: Μειώνουμε το ενεργειακό κόστος για τους Δημότες

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026

28 Σεπτεμβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Τουρισμός για την κοινωνία και τους ανθρώπους του

28 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δυτ.Μακεδονία: Ο λιγνίτης «πεθαίνει», η αγωνία εντείνεται – Τα σενάρια για το μέλλον της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5»

sierafm by sierafm
26 Φεβρουαρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ποιες λύσεις προκρίνονται για να συνεχίσει τη λειτουργία της η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα – Πότε θα ληφθούν αποφάσεις, τι συμβαίνει με τις τηλεθερμάνσεις

Στην  κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η τύχη της υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» η οποία… αποδεικνύοντας την αξία της ξεκίνησε ήδη να τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας που μέχρι πρόσφατα στηριζόταν στους ηλεκτρολέβητες.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη του 2025 θα παρθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ η απόφαση για το αν θα συνεχίσει την λειτουργία της με φυσικό αέριο η υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» η οποία, εφόσον αυτό συμβεί, θα αποτελέσει πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας για τις τηλεθερμάνσεις. Οι εναλλακτικές που μπαίνουν στην εξίσωση είναι η βιομάζα, το υδρογόνο και η καύση απορριμμάτων, αν και το φυσικό αέριο φέρεται να προκρίνεται.

Οι λιγνιτικές μονάδες έχουν καταστεί πανάκριβες για την ΔΕΗ καθώς επιβαρύνονται με το υψηλό κόστος των εκπομπών CO2 ενώ και η πράσινη ρότα που έχει χαράξει η Ευρώπη ασκεί πιέσεις για την όσο το δυνατόν ταχύτερη απόσυρσή τους από την ηλεκτροπαραγωγή.

Λιγνίτης ως το 2026 ή το 2028;

Η ΔΕΗ «αποχαιρετά», βάσει του στρατηγικού της σχεδιασμού, τον λιγνίτη μέχρι το τέλος του 2026 ενώ το ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) «βλέπει» πλήρη απολιγνιτοποίηση ως το 2028. Για την ώρα, είναι ασαφές ποιος στόχος θα προκριθεί.

Με εγχώριο καύσιμο από τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ, μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (εκπομπές ρύπων χαμηλότερες κατά 60% και των σωματιδίων κατά 90%), ισχύ 660 MW και δυνατότητα παροχής θερμικής ενέργειας τηλεθέρμανσης 140 MW, η «Πτολεμαΐδα 5» αποτελεί κρίσιμη δικλείδα ασφαλείας για την ευστάθεια του ηλεκτρικού δικτύου, εν μέσω αστάθειας στις αγορές ενέργειας.

Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, μία επένδυση ύψους 1,5 δισ., ξεκίνησε το 2013 με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ και ολοκληρώθηκε τον χειμώνα του 2023 που η μονάδα μπήκε στο σύστημα.

Μέχρι τέλος του 2025 «λουκέτο(;)» στις μονάδες του Αγίου Δημητρίου

Αξίζει να σημειωθεί πως οι… απαρχαιωμένες μονάδες του Αγίου Δημητρίου, που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια την τηλεθέρμανση της Κοζάνης μετά από διαδοχικές παρατάσεις σβήνουν τα φουγάρα τους οριστικά στα τέλη Δεκεμβρίου 2025, καθώς λήγουν οι προθεσμίες για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας.

Εφόσον οι μονάδες παροπλιστούν, η τηλεθέρμανση θα… μπει στον πάγο. Το φθινόπωρο του 2024 συστάθηκε διαδημοτική επιχείρηση από τους ενεργειακούς δήμους της περιοχής, που είναι και οι καταναλωτές της θερμικής ενέργειας, ώστε να διασυνδεθούν τα δίκτυα και να κατασκευαστούν δύο λέβητες φυσικού αερίου ισχύος 220 MW με στόχο να ενισχυθεί η ισχύς της υπό κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) που συμφώνησε να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην περιοχή.

Οι διαγωνισμοί που έχει αναλάβει να τρέξει η ΔΕΥΑ Κοζάνης πάνε… με τον αραμπά αν και εκτιμάται πως έστω και την τελευταία στιγμή, όπως και το 2024, θα βρεθεί λύση για να μην… παγώσει η περιοχή, ακόμα κι αν δοθεί νέα παράταση στη μονάδα του Αγίου Δημητρίου.

Παράταση ζητούν οι τοπικοί φορείς

Την παράταση λειτουργίας, των μονάδων 3,4 και 5 του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) καθώς και την διασφάλιση της λειτουργίας με λιγνίτη για όσο διάστημα χρειαστεί της «Πτολεμαΐδα 5» ώστε να υλοποιηθούν όσα έχουν εξαγγελθεί και εντάσσονται στη ΔΑΜ προκειμένου να διασφαλιστούν 3.500 χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας» ζήτησαν πρόσφατα με κοινή επιστολή τους στον πρωθυπουργό το ΕΒΕ Κοζάνης, τα Εργατικά Κέντρα, Κοζάνης και Εορδαίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Μακεδονίας.

Έρχεται η ΣΗΘΥΑ

Οριστική λύση στο φλέγον ζήτημα της τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο (αφορά πάνω από 150.000 κατοίκους) θα δώσει η νέα μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), επένδυση που ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία.

Συμπαραγωγή Hλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) είναι η συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από το ίδιο καύσιμο, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης εκμετάλλευση του ενεργειακού του περιεχομένου. Ο σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας παράγει ατμό, θερμό αέρα και θερμό νερό που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία καθώς και ηλεκτρική ενέργεια για χρήση ή/και πώλησης μέρους αυτής στον αρμόδιο διαχειριστή ενέργειας».

O νέος σταθμός (θα καίει φυσικό αέριο), ένα έργο νευραλγικής σημασίας για την επόμενη μέρα μετά την απολιγινιτοποίηση που «πληγώνει» την Δυτική Μακεδονία, θα εξασφαλίσει την συνέχιση λειτουργίας της τηλεθέρμανσης σε βάθος 20ετίας στην περιοχή με σχετικά προσιτό κόστος (σε σχέση με τις άλλες μορφές θέρμανσης), δίνοντας νέα ζωή στη μονάδα της Καρδιάς.

Η νέα μονάδα εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη έως το 2026 ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για να μπει στο σύστημα και να δίνει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια είτε το 2026 είτε το αργότερο το 2027

Energypress.gr

Tags: ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5
Previous Post

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Next Post

Νεκρός 48χρονος στην Κοζάνη-Τον αναζητούσε η αδερφή του

Next Post
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρός 48χρονος στην Κοζάνη-Τον αναζητούσε η αδερφή του

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μυρουδιές ,αρώματα και γεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας στην 34η Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας
  • Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης στην 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας
  • Η μετάβαση σε ένα υβριδικό μοντέλο χρηματοδότησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ)
  • Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, ο «Λασσάνειος Δρόμος 2026»
  • Ημέρα μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών στις 30 Σεπτεμβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr