• Latest
γιατρος

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και για καρδιαγγειακά νοσήματα – Πότε έρχεται ειδοποίηση με SMS

22 Οκτωβρίου 2024
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου

25 Ιουνίου 2026
Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες

Πρόσληψη Προσωπικού για το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας

25 Ιουνίου 2026
Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου

Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης

25 Ιουνίου 2026
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά

25 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Τριπλό πλήγμα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και αυξημένοι κίνδυνοι στην οδική ασφάλεια

25 Ιουνίου 2026
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Μακεδονία

25 Ιουνίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ναι στην κατάργηση της αμνηστίας και στη διεύρυνση εφαρμογής της επιστολικής ψήφου»

25 Ιουνίου 2026
Δωρεάν στειρώσεις ποιμενικών σκύλων από τον Δήμο Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Τετραήμερο ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων από 7 έως 10 Ιουλίου 2026

25 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Η 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

25 Ιουνίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ρεύματος Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Ιουνίου

25 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η παράσταση «Το όνομά μου είναι… Γυναίκα» αναβάλλεται

25 Ιουνίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συγχαρητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών 2026

25 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και για καρδιαγγειακά νοσήματα – Πότε έρχεται ειδοποίηση με SMS

sierafm by sierafm
22 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
γιατρος
0
SHARES
26
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Τέλος Οκτωβρίου ξεκινά ένα ακόμη μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης του υπουργείου Υγείας, αυτή τη φορά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο, ίσως μέχρι σήμερα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου το οποίο απευθύνεται σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Είναι γνωστό πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση, παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, γι’ αυτό και η σημασία των προληπτικών ελέγχων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές φορές η καρδιακή ανακοπή που είναι αιφνίδια και σοβαρή, είναι η πρώτη εκδήλωση μιας καρδιακής πάθησης. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και κλινική εκτίμηση από καρδιολόγο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη της ανακοπής, του εμφράγματος και πληθώρας άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ηλικίες από 30 έως 70 ετών.

Οι πολίτες που θα διαγνωστούν με οποιαδήποτε καρδιολογικά ευρήματα θα έχουν τη δυνατότητα να παραπεμφθούν για περαιτέρω διερεύνηση σε μία από τις 10 πανεπιστημιακές κλινικές Καρδιολογίας σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, η αν. υπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει συνέργεια και με τον ιδιωτικό τομέα, για να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα ταλαιπωρηθούν ή καθυστερήσουν την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έως την Κυριακή (20/10/24) διατέθηκαν πάνω από 134.000 δωρεάν κιτ αυτοδιάγνωσης (self test) μέσω των συνεργαζόμενων φαρμακείων. Ο αριθμός των ωφελούμενων πολιτών ανέρχεται σε 133.551, ενώ συνολικά έχουν καταχωρισθεί 14.512 αποτελέσματα. Από τα αποτελέσματα αυτά, 1.144 ήταν θετικά.

Σημαντικό να σημειωθεί ότι τα θετικά αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα την ύπαρξη κακοήθειας, αλλά την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Τα άτομα με θετικά αποτελέσματα παραπέμπονται για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, η επόμενη εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, η οποία επίσης παρέχεται δωρεάν.

 Προληπτικά τεστ

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στοχεύει να καλύψει 1,461 εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, μια πληθυσμιακή ομάδα με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Οι πολίτες αυτοί έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν ενημερωτικά SMS από το υπουργείο Υγείας από τις 11 Οκτωβρίου, τα οποία τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα προμήθειας του δωρεάν self-test από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία.

Η ανταπόκριση του κόσμου στο πρόγραμμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή θεραπεία του.

Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες, και συχνά εκδηλώνεται ακόμα και σε άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Αν και πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, η πρόγνωση της είναι καλή, ιδίως όταν εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο.

Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά μέσα σε μία εβδομάδα

Οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί πολύ θερμά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάν»”, το οποίο περιλαμβάνει επίσης δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πάνω από 4 εκατομμύρια παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί για εξετάσεις μέσω της άυλης συνταγογράφησης μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ οι δικαιούχοι λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα που τους καλούν να προγραμματίσουν τις εξετάσεις τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», που αφορά την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 450.000 μαστογραφίες, με πάνω από 27.000 γυναίκες να εντοπίζονται έγκαιρα με ευρήματα. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πόσο σημαντικά είναι τα προληπτικά προγράμματα Υγείας, καθώς μπορούν να σώσουν ζωές μέσα από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η συνέχιση των δράσεων αυτών αποτελεί ένα βασικό βήμα προς τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, ενώ η συμμετοχή των πολιτών δείχνει ότι οι Έλληνες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πρόληψης. Προγράμματα όπως αυτά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι απαραίτητα για να μειώσουν τα ποσοστά θνησιμότητας και να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: SMSΕΞΕΤΑΣΕΙΣΚΑΡΔΙΑ
Previous Post

Γιώργος Τσιούμας: Ο Βοϊώτης που έκανε τον γύρο του κόσμου σε… δύο ρόδες

Next Post

Μέσω του Gov.gr Wallet η μεταβίβαση των εισιτήριων διαρκείας

Next Post
gov.gr wallet, ψηφιακό πορτοφόλι gov

Μέσω του Gov.gr Wallet η μεταβίβαση των εισιτήριων διαρκείας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου
  • Πρόσληψη Προσωπικού για το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας
  • Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης
  • Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά
  • Καλλιόπη Βέττα: Τριπλό πλήγμα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και αυξημένοι κίνδυνοι στην οδική ασφάλεια

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr